Kadın çiftçilere ‘üretim´ desteği artıyor

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 250 kadın ile başladıkları kadın üretici desteğinin bin 500´e ulaştığını belirtti.

GÜNCEL 10.11.2021 16:32:49 0
Kadın çiftçilere ‘üretim´ desteği artıyor

Kadın üretici desteğinin 10 bin aileye ulaşmasını hedeflediklerini kaydeden Savaş, “Üreticilerimizi, tohum, fide, gübre ve ilaç konusunda da destekliyoruz” dedi.

Kadınlara ekonomik desteğin artacağını ifade eden Başkan Savaş, şunları söyledi: “Amacımız yurt dışına ihracat yapmak. Geçmişte belediye olarak sadece kooperatifleri destekliyorduk ama şu an bir şirket kurduk. Kadın çiftçilerimize ekonomik destek sağlıyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında pazarlama faaliyetlerini canlandırmak istiyoruz. 250 kadın çiftçimizle başladık ama şu an 1500 kişiye ulaştık. Üreticilerimizi, tohum, fide, gübre ve ilaç konusunda da destekliyoruz. Kadın çiftçilerimizi kimseye muhtaç etmeden üretmelerine destek olacağız. Önümüzdeki yıla kadar 10 bin aileye kadar çıkartmak istiyoruz. Bu da 40-50 bin kişinin yaşamına dokunmak anlamına gelecek.”

Satın alma garantili ‘kırsal kalkınma hamlesi´

Arsuz´a bağlı Yukarıkerpice ve Nergizlik köylerinde de çiftçilerle taze soğan ve dereotu tohum ekimi yapan Başkan Savaş, Satın Alma Garantili kırsal kalkınma hamlesini başlattıklarını bildirdi. Bununla üreticinin ürününün tarlada kalmaması ve tarım arazilerinin kaderine terk edilmemesinin hedeflendiğini kaydeden Başkan Savaş, “Yaklaşık 3 buçuk yıldır yürüttüğümüz kırsal kalkınma projemizde avantajlı bölgelerdeki dezavantajlı grupları tespit ettik. Köylülerimize ücretsiz fide ve tohum ile ucuz gübre ve ilaç vereceğiz. Onların ürettiği ürünleri satın alıp, endüstri ile buluşturacağız. Soğan, dereotu, biberiye, maydanoz ve salatalık ekeceğiz. Bunların çoğunu kurutup katma değerini arttırarak yurt içi ve yurt dışına pazarlayacağız” değerlendirmesini yaptı.

Katma değer arttırılarak pazarlanacak

Yukarıkerpice Köyü´ndeki tarlada satın alma garantili projesinin detaylarını anlatan Savaş, “Yaklaşık 3 buçuk yıldır yürüttüğümüz kırsal kalkınma projemizde avantajlı bölgelerdeki dezavantajlı grupları tespit ettik. Köylülerimize ücretsiz fide ve tohum ile ucuz gübre ve ilaç vereceğiz. Onların ürettiği ürünleri satın alıp, endüstri ile buluşturacağız. Soğan, dereotu, biberiye, maydanoz ve salatalık ekeceğiz. Bunların çoğunu kurutup katma değerini arttırarak yurt içi ve yurt dışına pazarlayacağız” ifadelerini kullandı.

Projeden bin 500 ailenin faydalanacağını söyleyen Savaş, “Çiftçimizin mazot, elektrik, su, gübre, ilaç, fide ve tohum masrafları oldukça çok. Bu sıkıntılı süreçte onlara destek olacağız. İlk olarak bin 500 ailemiz projemizden faydalanacak” diye konuştu.Bölgede kırsal alanlarda kalan ve ekilmeyen arazileri verimli hale getirmek ve vatandaşları üretime teşvik istediklerini de sözlerine ekleyen Savaş, şunları ifade etti: “Belediyemizin büyük katkı verdiği ve yönetim kurulu başkanlığını yaptığım Hatay Gıda Girişim A.Ş. şirketimizin öncülüğündeki bu projede çeşitli nedenlerle toprağını ekemeyen vatandaşlarımıza tohum, fide ve gübreyi bedava veriyoruz. Bir veya iki dönümlük arazisi olan üreticilerimize yönelik bu çalışmamız, ilk etapta belirlediğimiz yaklaşık bin 500 aileyi kapsamaktadır. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartları göz önüne aldığımızda ürünü tarlada kalan veya yüksek maliyet nedeniyle toprağını ekemeyen hemşerilerimize yardımcı olmayı hedefliyoruz.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00