Kadınlar: Sesimizi birleştireceğiz

2021 ocaktan bu güne Hatay´da Derya Alış, Ebru Kara, Meryem Sido ve Dörtyol´da ismi paylaşılmayan bir kadın, 28 Eylül´de İskenderun´da Aynur Mert ile çocukları 16 yaşındaki Aleyna ve 14 yaşındaki Mehmet Ali Mert eşi tarafından katledi

GÜNCEL 8.10.2021 18:06:47 0
Kadınlar: Sesimizi birleştireceğiz

İskenderun Kadın Platformu, Eski Bit Pazarı´nda düzenlenen basın açıklamasında Afganistan´daki kadınlarla da dayanışma mesajı verdi. “Haklarımıza ve özgürlüklerimize sahip çıkıyoruz” pankartının açıldığı toplantıda konuşan dönem sözcüsü Feyruz Gör, Afganistan´daki gelişmelerden en çok kadınların etkilendiğini, son 20 yıldaki kazanımların tehdit altında olduğunu söyledi. Gör, “Taliban´ın geri dönüşüyle, kadınların ve kız çocuklarının son 20 yılda elde ettikleri özgürlük ve kazanımlar da tehdit altında. Kadınlar, Taliban´ın kendi şeriat kanunları altında idam, sokak ortasında kırbaçlanma gibi sert ceza uygulamalar ile karanlık günlere geri dönüleceğinden kaygılı. Coğrafyada yaşananlar domino etkisi yaratıyor” diye konuştu.

Failler lehine düzenleme yapıldı

Kadına yönelik şiddetin son 10 aylık Hatay sonuçlarını da paylaşan Gör, “İstanbul sözleşmesinin iptal edileceğinin duyurulmasının ardından 2021 yılının ilk altı ayında 130 kadın katledildi. 2021 ocaktan bu güne Hatay´da Derya Alış, Ebru Kara, Meryem Sido ve Dörtyol´da ismi paylaşılmayan bir kadın katledildi. 28 Eylül de ilçemizde Aynur Mert ve çocukları 16 yaşındaki Aleyna 14 yaşındaki Mehmet Ali Mert eşi tarafından katledildi. Pandeminin etkisiyle uzun bir süredir sokağa çıkamadık. Ancak Afganistan´da başlayan, Türkiye´de İstanbul sözleşmesinin tartışmaya açılması ile artan kadın şiddetine karşı dayanışmaya bir kez daha ihtiyacımız olduğunu söylemek için yine alanlardayız . Siyasi sürecin etkisiyle failler lehine düzenleme yapıldı. Nitekim Arsuz´da istismara uğrayan iki çocuğun faili aklanmak istiyor” dedi.

Pandemi eşitsizliği derinleştirdi

BM Çocuklara Yardım Fonu´nun (UNICEF) geçen yıl yayımladığı rapora göre devam eden silahlı çatışmaların da etkisiyle okul çağındaki çocukların üçte biri olan yaklaşık 3,7 milyon çocuğun okula gidemediğini, bu rakamın yüzde 60´ını da kız çocuklarının oluşturduğunu aktaran Gör, Türkiye´de ise eşitsizliğin derinleştiğini vurguladı. Gör, şunları kaydetti: “Türkiye ‘de de pandemi bahane edilerek okula gönderilmeyen çocuklarda kız çocuk oranı gitgide artmaktadır. Eşitsizliklerle mücadele etmek bir yana eşitsizliği derinleştiren bu süreçte pandemi bahanesiyle kız çocukları daha çok dezavantajlı duruma getirilmiştir.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00