Kadınlar sözleşme eyleminde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi´nden imzanın geri feshedilmesine tepki gösteren kadınlar, İskenderun´da da toplandı, “İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

GÜNCEL 20.03.2021 18:21:50 0
Kadınlar sözleşme eyleminde

TBMM´de 24 Kasım 2011´de oybirliğiyle kabul edilen İstanbul Sözleşmesi´nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedilmesi, İskenderun´da da protesto edildi. İskenderun Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, “Bu kararı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz” denildi. CHP Kadın Kolları tarafından eş zamanlı yapılan basın açıklamasında da “Meclis´te oy birliğiyle kabul edilmiş olan İstanbul Sözleşmesi, milletin iradesi yok sayılarak feshedilemez” ifadesine yer verildi.

İskenderun Kadın Platformunun çağrısıyla İskenderun´da eski Bit Pazarı alanında toplanan kadınlar, imzanın İstanbul Sözleşmesi´nden geri çekilmesi kararının tanıdığı haklardan da vazgeçme kararı olduğuna dikkat çekti. Platform adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Filiz Yeşildağ, şunları kaydetti: “Güne yine bir hak ihlali ile başladık . Gece yarısı yapılan yasa değişiklikleri artık rutinimiz hale geldi. İstanbul sözleşmesinden cumhurbaşkanı kararnamesi ile imza çekildi. Uluslararası sözleşmeler, 'masa başında' imzacı devletlerin öylesine imzaladıkları sözleşmeler değildir. Tüm uluslararası hak sözleşmelerinin ardında, ödenen büyük bedeller, verilen mücadeleler vardır. İstanbul Sözleşmesi yılmadan mücadele eden kadınların emeğidir. Sözleşme, imzacı devletlere bir çok yükümlülük getirmiştir. 'Genel yükümlükler' başlığı altında şöyle der; “Taraflar, kültür, örf adet, gelenek, din veya sözde namusun işbu sözleşme kapsamındaki herhangi bir şiddet eylemi için mazeret oluşturmamasını sağlar.' Yani sözleşme imzacı devletlere, toplumsal cinsiyetçi bakış açısını değiştirme, kadın ve erkek arasındaki her türlü eşitsizliği ortadan kaldırmayı, kadına yönelik şiddet konusunda, etkin önlemler alma görevini yüklemektedir. Sözleşme, ‘temel haklar, eşitlik ve ayrım gözetmeme´ başlığı altında cinsel kimlik, cinsel yönelim, göçmen ve mülteci olma durumu, ulusal azınlık ve daha bir çok alanda, ‘ayrımcılık yapmama´ görevini de imzacı devletlere yüklemektedir. T.C devleti, mecliste aldığı bir karar ile imzaladığı bu sözleşmedeki imzasını bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir gece yarısı geri çekmiştir. Bu karar sözleşmenin kadınlara , çocuklara ve LGBTİ+ lara tanıdığı haklardan vazgeçme kararıdır. Öldürülseniz de, tecavüze, tacize, istismara maruz bırakılsanız da biz failleri, erkek şiddetini koruyacağız” demektir! Bilinsin ki sonuna kadar mücadele edeceğiz, birleşeceğiz ve haklarımızı geri alacağız.”

/resimler/2021-3/21/0025071201910.jpg


Anahtar Kelimeler: Kadınlar sözleşme eyleminde

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00