Kadınların mücadele günü

8 Mart 1857 tarihinde New York´ta ‘eşit işe eşit ücret´, çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden dokuma işçilerinin anısına ilan edilen, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İskenderun´da da kadınlar alanda

GÜNCEL 8.03.2019 11:04:38 0
Kadınların mücadele günü

Nesrin Geyik/İskenderun

 Gün dolayısıyla yayımlanan mesajlarda da kadınlara yönelik her türlü şiddetin, ayrımcılığın ve istismarın önlenmesine yönelik talepler dile getirildi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında CHP´li kadınlar bugün saat 16.00´da Arsuz´da düzenleyecekleri yürüyüşle kadın haklarına ve kadına yönelik şiddete dikkat çekecek. İskenderun Kadın Platformu da Cumartesi günü yürüyüş ve toplantı düzenleyecek. 12.30´da eski Bit Pazarı alanında toplanacak platform üyeleri, Boyacılar Parkı´na yürüyecek. Yürüyüşün ardından Erbane müzik gösterisinin yeraltığı etkinlik kadın cinayetlerine karşı mücadeleci kadınların betimleneceği skeç ile kök hücre ve kan bağışı kampanyası ile gündeme gelen lösemi hastası Öykü Arin´in annesinin mektubunun da okunmasıyla devam edecek.

14 kadından fotoğraf sergisi
8 Mart Dünya emekçi kadınlar günü dolayısıyla İskenderun Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği İSKFAD, 14 kadının çalışmalarının yeralacağı bir fotoğraf sergisine evsahipliği yapacak. İSKFAD adına Murat Erdem Yaşar´ın koordinatörlüğünü üstlendiği Kadın Gözünden Yaşam konulu ortak fotoğraf sergisi bugün saat 17.30´da PrimemallAVM´de açılacak. Sergi 10 mart´a kadar gezilebilecek.

Cemevi´nde kahvaltı ve panel
İskenderun Cemevi´nde ise 8 Mart dolayısıyla kadınlar 9 Mart Cumartesi günü kahvaltıda buluşacak. Erbane dinletisinin ardından Cemevi etkinliği araştırma görevlisi Sezai Demir ile Av. Mehtap Sert´in katılımıyla kadına şiddeti konuşacak.

TGC medyada cinsiyet eşitsizliğini tartışacak
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kadın Gazeteciler Komisyonu 8 Mart 2019 Dünya Kadınlar Günü´nde iletişim fakülteleriyle iki toplantı düzenleyecek. Komisyon üyeleri, TGC´nin kadın üyeleriyle ayrıca Dünya Emekçi Kadınlar Yürüyüşü´ne katılacak. TGC Kadın Komisyonu 8 Mart 2019 Cuma günü ilk olarak saat 10.00´da İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi ile, saat 14.00´de ise İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi ile “Medyada Cinsiyet Eşitsizliği” toplantısı yapacak.
Moderatörlüğünü TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu Başkanı ve Milliyet Gazetesi Haber Araştırma Müdürü Pınar Aktaş´ın üstleneceği toplantılarda TURMEPA Genel Müdürü Semiha Öztürk, Gazeteci-Yazar Seda Kaya Güler, Hürriyet Gazetesi Haber Araştırma Müdürü Mesude Erşan, Birgün Gazetesi Yayın Danışmanı Semra Kardeşoğlu, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Burcu Kaya Erdem ve Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Tunç konuşmacı olarak yer alacak.

Kaymakam Yönden: Her türlü şiddet ve ayrımcılığın karşısındayız
Kadınların ülkenin gelişmesinde ve ilerlemesindeki emeğine işaret eden, kadınları toplumsal ve ekonomik yaşamdaki gelişmelerin en temel öğesi olarak tanımlayan İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, kadınların toplumsal hayatın, millet ve devlet yapısının odağında yer aldığını kaydetti. “Bugüne kadar kadınlara yönelik her türlü şiddetin, ayrımcılığın ve istismarın karşısında olduğumuz gibi bundan sonra da olmaya kararlılıkla devam edeceğiz” diyen Yönden, 8 Mart mesajında şu ifadeleri belirtti: “yaşamımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, nesillerin eğitiminde ve yetişmesinde sevgi ve şefkat kucağı olan, asil duyguların sahibi ve fazilet timsali kadınlarımızın, Dünya Kadınlar Günü´nü içten dileklerimle kutlarım.”

Güzelmansur: Demokrasinin temeli kadın
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda “Bir toplumda kadınlar özgür, eşit ve güçlü kılınmadıkça o toplum demokratikleşme ve çağdaşlaşma hedefine ulaşamaz” dedi.
8 Mart´ın kadının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin simgesel tarihi olduğunu hatırlatan Güzelmansur, şunları kaydetti: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün engin ve eşsiz öngörüsü sayesinde ülkemizde kadınlar, yaşamın her alanına erkeklerle eşit koşullarda girecek yasal haklara birçok dünya ülkesinden önce kavuştu. Çünkü Atatürk, güçlü bir milletin kadınların her alanda yükselmesini sağlamakla mümkün olacağının farkındaydı. Bugün de toplumumuzdaki her bireyin bu bilince sahip olması, bu şiarla hareket etmesi ülkemizin demokratikleşme ve çağdaşlaşma hedefine giden yolu kısaltacaktır.”

Savaş´tan ‘kadınlar temel taşı´ mesajı
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajında, toplumun temel direği kadınların hayatımızdaki yeri ve önemine değinirken yaşamın her alanında, sevgiyi, fedakârlığı ve üretkenliği temsil eden huzurlu ve sağlıklı bir toplumun oluşmasında kadınların temel taşı olduğunu vurguladı. Ülkenin gelişmesinde ve çağdaş düzeye ulaşmasında kadınların önemli bir yere sahip olduğunu belirten Lütfü Savaş, şunları dile getirdi: “Millet olarak tarihimizle, değerlerimizle, toplumsal ve sosyal yapımızla hemşehrilerimizin rengine, ırkına, mezhebine, diline, dinine, inancına ve cinsiyetine göre asla ayrımcılık yapmayan bir medeniyetin temsilcileriyiz. Kadınlarımızın hayatın tüm alanlarına etkin bir şekilde var olmalarına imkân sağlayacak şartları hazırlamak, her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmek hepimizin sorumluluğudur. Memleketimizin üreten, çalışan, vazgeçmeyip başaran, emeğiyle değer yaratıp yarınlara katan, sevgi dolu yürekleri ve fedakârlıklarıyla dünyayı güzelleştiren tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.”

“Çağdaş uygarlık kadınla mümkün”
İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutladı. Kadınların toplumun vazgeçilmezleri olarak nitelendiren Dingil, şu açıklamayı yaptı: “Kadın, toplumun en özverili, çalışkan ve üretken bireyidir. Kurtuluş Savaşımızın kazanılmasında kadınlarımız önemli çalışmalar yapmışlardır. Yeri gelmiş cephede savaşmış, yeri gelmiş cephe gerisinde savaşa destek olmuşlardır. Savaş sonrasında ülkenin kalkınmasında da kadınlarımız, en önde yerini almışlardır. Kadınlarımızın iyi şartlara kavuşması demek, toplumun çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşması anlamına gelmektedir. Toplumsal yaşamın her kademesinde ve her zaman önemli roller üstlenen kadınlarımız, üstün fedakârlık duygusu içinde yaptıkları çalışmalarla, ülkenin her açıdan kalkınmasında büyük bir payın sahibi olmuşlardır.”

İÇKD: Kadın her alanda varolmalı
Kadınların kendi ve ülkenin geleceği ile ilgili söz sahibi olabilmelerinin yolunun sosyal, kültürel ekonomik ve siyasal yaşamda varolabilmesinden geçtiğini belirten İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara da “Kadınlara sadece pozitif ayrımcılık tanındığı için değil,kotalar konulduğu için değil, ya da politik bir odak görüldüğü için değil, hak ettiği için temsil eden noktasında olmalıdır. Kadın haklarının geliştirilmesi tüm toplumsal ilerlemenin genel ilkesidir. Kadınların ihmal edildiği toplumların varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi mümkün değildir. Toplumun kalkınabilmesi ve ilerleyebilmesi için kadın erkek demeden hepsinin eğitim ve öğretim düzeyinin yükseltilmesi gerekmektedir. Kadınların ihmal edildiği toplumların varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi mümkün değildir' değerlendirmesini yaptı.

Kimyeci´den ‘desteğimiz sürecek´ mesajı
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci ise 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı, belediye olarak kadınlara yönelik sosyal belediyecilik faaliyetleri, hanımlar lokali, spor, kültür-sanat kurslarıyla her zaman kadınların yanında olduklarını ve yaşamın her alanında desteği sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti. Kimyeci, “Atalarımızdan devraldığımız kültürümüzde de kadın, hep baş tacı konumundadır. Mensup olduğumuz yüce dinimiz Cenneti annelerin ayakları altına sererken kadına hak ettiği kıymeti en yüksek şekilde ifade etmektedir” açıklamasını yaptı.

“Yılın bir günü yetmez”
8 Mart´ın dünya kadınlarının eşitlik, özgürlük, adalet ve daha huzurlu yaşama isteklerini dile getirdikleri çok özel bir gün olduğunu belirten Sarı Zeybekler Derneği Genel Sekreteri Banu Demirkent, ise şunları belirtti: “Yılın sadece bir günü kadınları hatırlamak onların aile ve toplum üzerindeki değerlerini ön plana çıkartmakla, kadınların hak ettikleri kazanımlarla ödenmiş olmaz. Atatürk, Cumhuriyet´in ilanından 9 Ay önce Şubat 1923´te şöyle demişti; ‘Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek, faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun bir organı faaliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse, sosyal toplum felçlidir.´ Atatürk, çağdaş bir düşüncenin ürünü olan bu sözleriyle kadının toplumdaki yerini tanımlamıştır. Bizler de Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün kadın neferleri olarak bu vatan toprakları için elimizden geleni en üst seviyede yapmaya söz verdik ve yapıyoruz” dedi.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00