Kadınlarla 8 Mart dayanışması

1857´de eşit işe eşit ücret talebiyle başlatılan grev akabindeki eylemlerde New York´ta ölen kadın işçilerin anısına Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Hatay´da etkinlikle

GÜNCEL 9.03.2020 10:35:29 0
Kadınlarla 8 Mart dayanışması

İskenderun/SES

 İskenderun Belediyesi adına, Belediye Başkan Yardımcısı Ayşen Neslin Oğuzhan Akkoca´nın da yer aldığı 8 Mart´a ilişkin kadını, kazanımlarını ve beklentilerini dile getirdikleri videoyu kadın çalışanlarıyla hazırlandı. Video, belediyenin ve belediye başkanının sosyal medya hesaplarından da yayımlandı.

Yeşilkaya´dan ‘sıfır tolerans´ talebi
Sarı Zeybekler Derneği Genel Sekreteri Serpil Yeşilkaya yaptığı yazılı açıklamada, “8 Mart´ın dünya kadınlarının taleplerini birlikte daha gür haykırdığı, kendilerini toplumda eşit bir birey olarak yok sayan zihniyetlere karşı çıktığı, kadını sömüren, aşağılayan, yok eden sisteme karşı omuz omuza mücadele verdiği bir gün” olarak tanımladı. Türkiye´de 8 Mart´la ilgili ilk toplantının 1921 yılında Ankara´da yapıldığını hatırlatan Yeşilkaya, Cumhuriyetin kuruluşunu izleyen ilk on yılda kadınlar Atatürk devrimleriyle başta eğitim, aile ve siyasette eşit haklara sahip olduğunu, Türk kadınının bağımsızlık savaşında verdiği büyük mücadeleyle eşit yurttaş konumuna gelmeyi hak ettiğini kaydetti. Yeşilkaya, günümüzde kadının durumuna ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Yeryüzünde işlerin % 66´sı kadınlar tarafından görülmekte, malların ise % 99´u erkeklere ait bulunmaktadır. Dünya genelinde mültecilerin %80´i kadındır. Kadına yönelik şiddet, utanç verici düzeye ulaşmıştır ve bunun önlenmesi için yapılacak girişimler, en temel insan hakkı olan ‘yaşam hakkı´ başta olmak üzere kadının haklarını elde edebilmesi için; toplum için önem taşımaktadır. Bu sorunun önüne geçilmesi; toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ve ‘sıfır tolerans´ söylemli bütüncül bir yaklaşımla mümkün olacaktır.”

Savaş: Toplumun temel taşı
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında yaşamın her alanında, sevgiyi, fedakârlığı ve üretkenliği temsil eden huzurlu ve sağlıklı bir toplumun oluşmasında kadınların temel taşı olduğunu belirtti. Kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığının sona erdiği, şiddet ve fırsat eşitsizliği sorunlarının ortadan kaldırıldığı mutlu aile, mutlu yaşam ve mutlu toplum dileğini paylaşan Başkan Savaş, “Kadınların ihmal edildiği bir toplum varlığını sağlıklı bir şekilde sürdüremez. Hayatımızın her anında bizleri onurlandıran, bizleri eğiten, yetiştiren, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, fedakâr kadınlarımızın hayatımızdaki değerini kelimelerle ifade etmek mümkün değildir” dedi.

Hakverdi: Özveri ve sevginin kaynağı
CHP Hatay İl Başkan Vekili Prof. Dr. Sibel Hakverdi, medeniyetlerin gelişmesinde ve ilerlemesinde büyük katkı sağlayan kadınlar topluma katkılarını, tarihde kazanmış olduğu zaferlerle kanıtladığını belitti. Hakverdi mesajında şunları belirtti: “Kadınlar; daima özveri ve sevginin kaynağı olmuştur. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gerçek anlamda siyasi, sosyal ve ekonomik olarak kadının eşitliğe kavuşmasının bir mücadelesidir. Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş mücadeleler veren Türk kadını, büyük bir özveri ve hassasiyetle dün olduğu gibi bugün de sağlıklı, mutlu ve güzelliklerle dolu gelişmiş bir toplum olmanın mihenk taşı olma özelliğini koruyarak ülkemizi daha aydınlık yarınlara taşıyacaktır. Artık biz Türk kadınları olarakta her zamankinden daha güçlü ve ülkemizin yönetimi ve geleceğinde daha fazla söz sahibi olma yolunda mücadeleye devam edeceğiz.”

Cibaroğulları: Ders kitaplarında çağdışı safsatalar
Eğitim İş Sendikası Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Sinan Cibaroğulları da 8 Mart mesajında “radan geçen 163 yıla rağmen Türkiye´de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bir kez daha ayrımcılık ve şiddete karşı eşitlik mücadelesindeki kadınların seslerini duyurma çabalarının gölgesinde kalmaktadır. İktidara geldiği günden bu yana Türkiye´deki demokrasi ortamını giderek daraltan AKP, kuşkusuz en büyük darbelerden birini kadın hakları konusunda vurmuştur” dedi. Eğitimdeki kadın-erkek rollerine ilişkin sorunlu yaklaşımları da ele aldığı mesajını Cibaroğulları, şöyle sürdürdü: “Okula gitmesi gereken yaşta kız çocuklarının hala gelin yapıldığı ülkemizde, ders kitaplarına dahi kadının toplumdaki rolünün evden ibaret olduğuna ilişkin çağdışı safsatalar girmiştir. Cinsel eşitlik derslerinin kaldırıldığı sistemde, çocuklar her türlü cinsel çatışmaya din eksenli bakma mecburiyetine itilmektedir. Bu acı tabloya rağmen kadınların, sadece senede bir gün sokaklara çıkıp yaşadıkları cehennemi duyurmalarının, isyan etmelerinin, taleplerini seslendirmelerinin 'devletin güvenliği' gerekçe gösterilerek yasaklanması, ‘Koskoca bir devletin güvenliği kadınların suskunluğundan mı kaynaklanıyor?´ sorusunu akıllara getirmektedir. Eğitim-İş olarak vurguluyoruz: Kadın-erkek eşitliği, sadece kadınların sorunu değil, uygarlaşmada bir eşiktir. Kız çocuklarının okumalarına ayrıca önem veren, onları sosyal hayata katan, onlara dünya ülkelerinin birçoğundan önce seçme ve seçilme hakkı vererek eşit bireyler olduğunu ilan eden Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyete yakışmayan tabloyu değiştirmek, Cumhuriyet devrimlerini rotası kabul eden her yurttaşın görevidir.”

Yeloğlu: Eğitim ve bilinç hayati önemde
AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajında, kadınlarımızın her alanda söz sahibi olmaları gerektiğini belirtti. Yeloğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Toplumumuzun gelişmesi, ülkemizin geleceği için kadınlarımızın eğitimli ve bilinçli bireyler olmaları hayati önem taşımaktadır. Çocuklarımızın ilk öğretmenleri anneleridir. Her açıdan onları geleceğe hazırlayan kadınlar, dolayısıyla toplumumuzu da şekillendirmektedirler. Bu duygu ve düşüncelerle; kadına verilen değerin arttığı, kadına şiddet olaylarının yaşanmadığı, kadınların toplumun her alanında erkekler ile eşit olduğu bir Türkiye ve Dünya temenni ediyor, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en içten dileklerimle kutluyorum.”

Bayrakdar: Aile, birey ve toplum olarak ilk savunma hattımızdır
Büyük hedeflerin güçlü kadınlarla gerçekleşebileceğini belirten Memur-Sen Hatay İl Temsilcisi Ve Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar; kadın ve erkek, birbirinin velisi, dostu ve yardımcısı olduğunu kaydetti. Bayrakdar, “Aile, birey ve toplum olarak ilk savunma hattımız, kalemizdir. Kadın ve erkek, bizim kültürümüzde, cinsiyete indirgeyen bakış seviyesinin anlayamayacağı çok yüksek ve ulvi bir yaklaşımla ifade edilen varoluşun belirleyici unsuru, dayanağı olmuştur” dedi. Ekonomi ve inanç merkezli olarak değişen toplum ve kültür hayatıyla birlikte kadın algı ve anlayışında farklılaşmanın gözlenir olması, tarihsel bir gerçeklik olduğunu ifade eden Bayrakdar, “Güçlü toplumun sağlam aile, sağlam ailenin bilinçli kadınla inşa edileceği inancıyla, geleneksel yapının, yeni realitelerin ışığında yorumlanarak, hayatın doğasına en uygun çözümlerin aranıp bulunması gerektiğini öneriyoruz. Ama bunun yolu asla aileyi dağıtmak, insanı aileden koparmak olmamalıdır” ifadesini belirtti.

İskenderun Belediyesi kadın çalışanlarıyla…
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, insan hak ve özgürlüklerinin gelişmesi, demokrasi kültürünün yerleşmesi ile kadınların, eğitimden bilime, sanattan kültüre hayatın her alanında başarı ile yerini almış ve almaya devam ettiğini belirtti. Toplumsal dönüşümdeki rolü ve yerine karşın kadınlara yönelik yaşanan şiddet olgusu ve bunun yol açtığı derin toplumsal sorunlara işaret eden Tosyalı, “Toplumun bütün bireyleri olarak şiddet olgusu ile mücadele etmeli ve kadınlara karşı sevgi, saygı, hoşgörü ve anlayışla davranmayı insani bir gereklilik olarak görmeliyiz. Bu vesileyle kadına yönelik her türlü ayrımcılığın kalktığı, her türlü şiddetin son bulduğu, kadınların yönetimin her aşamasında ve hayatın her alanında daha çok temsil edildiği daha güzel bir dünya ümidiyle tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü´nü kutluyorum” dedi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04