Kafkaslara "koridor devlet"

Azerbaycan ve Nahçıvan Özerk bölgesi arasında. Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti, Türkiye ile Kafkaslardaki Türk devletleri arasında "koridor" oluşturmayı hedefliyor.

19.10.2022 17:12:00 0
Kafkaslara

 

* Azerbaycan ve Nahçıvan Özerk bölgesi arasında ve Ermenistan topraklarındaki 4 ilin üzerine kurulan Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti, "kağıt üzerinde devlet" olarak tanımlanıyor olsa da, Türkiye ile Kafkaslardaki Türk devletleri arasında "koridor" oluşturmayı hedefliyor. Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti "devletin denk cumhurbaşkanı (Vitse Presidenti)" Erdal Antakyalı, kabinesi ve kurumları oluşturulan devletin kısa sürede görünür hale geleceğini savundu.

Akın Bodur/İskenderun
Tanıtımı için hazırlanan YouTobe'deki paylaşımda "kağıt üzerinde devlet" olarak nitelendiriliyor, ama Türkiye ile Kafkaslardaki Türk devletleri arasında "koridor devlet" olarak kurulması amaçlanıyor, Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti. Ermenistan sınırları içerisinde o bölgenin, 300 bine yakın nüfusu, üzerinde 4 il ve 300 köyü, 11 bin 300 kilometrekareden oluşan bir coğrafi alanı bulunuyor. "Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti" Vitse Presidenti (Denk Cumhurbaşkanı) Erdal Antakyalı, "sürgünde" ve "kağıt üzerinde" geçen yıl kurulan devletin, yakın bir sürede ete kemiğe bürünüp, vücut bulacağını ve oluşturulacak geçici yönetimin 'Hatay modeli' yaklaşımla Azerbaycan'a katılacağını savundu.
100 yıl öne Azerbaycan toprağı olan ve daha sonra Ermenistan işgali ile bölgedeki 500 bin insanın sürgün edildiğini anlatan Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti Denk Cumhurbaşkanı Antakyalı, devletin, Türk-Azerbaycan kardeşliğini sabote etmeyip, aksine kardeşliği pekiştirmeyi amaçladığını belirtiyor. 10 Mart 2021'de sürgünde kurulup, yönetim kadroları oluşturulan Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti'ni, henüz tanıyan bir ülke olmadığını ifade eden Antakyalı, "Devleti, başkalarına ait topraklar üzerinde kurmadık. Devleti, o bölgeden sürgün edilen insanların geri dönüşünü sağlamak için kendi toprakları üzerinde kurduk. 100 yıl önce, Göyçe Zengezur yöresinden 500 bin insan sürgün edildi. Bugün sürgünde olan sayı 1 milyon 500 bine ulaştı. Ermeni işgaliyle topraklarında katledilerek, sürgün edilen bu insanların, kendi topraklarına dönüşünü sağlamak amacındayız" değerlendirmesini yaptı.

"600 bin insan kendi topraklarına dönmek istiyor"
Türkiye'deki ilk irtibat bürosunu geçtiğimiz günlerde Ankara'da açtıklarını anımsatan Antakyalı, "Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan ile Nahçıvan özerk bölgesi arasındaki toprakları kendisine yurt olarak kabul ediyor. Devletin ilan edilişiyle Azerbaycan'a ait olan topraklar, Ermeni işgalinden kurtarılması hedeflenirken, uluslararası hukuku çiğnemeden devletin kuruluşunu tamamlamak ve Azerbaycan'a katılmasını sağlamak amaçlanıyor" diye konuştu. 
Azerbaycan içinde kurulan ayrı bir devlet olmadıklarını kaydeden Antakyalı, sınırları oluşturan dört kentin Ermenistan toprağında bulunduğunu ifade etti. Eski Bağımsız Hatay Cumhuriyeti Devleti, Batı Trakya Türk Cumhuriyeti, Paris'te 'kağıt üzerinde kurulmasından' birkaç yıl sonra 1921'de bağımsızlık ilan edilen Yunan Krallığı, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesinde kullandığı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti 'daveti' örneklerini, Göyçe Zengezur bölgesi için kullanıp, Azerbaycan'a katılmasını sağlamayı hedeflediklerini anlatan Antakyalı, "Azerbaycan-Nahçivan bağlantısının sağlaması için Zengezur ve Göyçe bölgesinin kurtarılması gerekir. Bölgenin alınması, sadece Azerbaycan'ın bütünlüğü için değil, Türkiye ile kara bağlantısı, diğer Türk devletleri ile bağlantının sağlanması için de önemli ve stratejik hedef. Bunu sağlamak kolay ama önemli olan bunu uluslararası hukuk açısından kabul ettirmek. Uluslararası hukuk yönünden bir sorun var, çünkü o bölge resmi açıdan Ermenistan toprağı olarak kabul ediyor" değerlendirmesini yaptı. Göyçe Zengezur bölgesinden sürgün edilenlerden 600 binden fazla insanın kendi topraklarına dönme isteği olduğunu anlatan Antakyalı, gazetemize İskenderun'da yaptığı değerlendirmede, yörenin 1918-22 yılları arasında Azerbaycan toprağı olduğunu ve 'Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti Devleti'nin de orada ilan edildiğini ifade etti. Kurulan devlete Rusya ve batının sessiz kalacağını, ancak İran'ın 'savaş sebebi' sayabilme olasılığını dikkate aldıklarını kaydeden Antakyalı, dünyada silahlanma yarışı, Rusya-Ukrayna savaşı, İran'daki iç karışıklık sürecinde, Ermenistan ile Türk coğrafyası arasında oluşturulan 'tampon bölge'ye karşı, coğrafyadaki ülkelerinin tepkisiz kalabileceğini söyledi. 


Anahtar Kelimeler: Kafkaslara "koridor devlet"

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19