´Kalem doğrudan yana kullanılmalı´

51 yıl önce, gazetecilin tanımını yapan ve ekonomik ve sosyal hakları getiren yasanın çıktığı gün olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dün yapılan etkinlik ve açıklamalarla kutlandı.

İSKENDERUN 10.01.2018 18:27:59 0
´Kalem doğrudan yana kullanılmalı´

Berkay Arıkan/İskenderun

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulu birinci sınıf öğrencileri de öğretmenleri ile velilerinin eşliğinde gazete okudu, öğretmenleri tarafından gazeteciler ve gazetecilik mesleği hakkında bilgilendirildi. CHP İskenderun Gençlik kolları Başkanı Cem Karpuz ve yönetimi de dün gazetemizi ziyaret edip, ´Nutuk´u hediye etti ve Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı. İskenderun Emniyet Müdürlüğü görevlileri de yaptığı ziyaretle, gazetemizin Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.
Hatay Gazeteciler Cemiyeti´nin, Antakya´da restore ettiği ve dernek ve müze haline getirilen binası da dün törenle açıldı. Açılış törenine Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Defne Belediye Başkanı İbharim Yaman, AKP Hatay İl Başkanı İbrahim Güler ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve işadamları katıldı. Açılışta konuklara kokteyl de verildi.
Defne Belediyesi yönetimi de bölgedeki gazetecilerle dün sabah kahvaltıda buluştu ve günü kutladı.

´Fedakârlık isteyen bir meslek´
Demokrasinin temel taşlarından biri olan basın, halkın haber alma özgürlüğünün en etkili aracı olduğunu belirten Hatay Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Orhan Karasayar, şu değerlendirmeyi yaptı: ' Günümüzde iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişme, yazılı ve görsel basının yanı sıra internet medyası ve sosyal medya ile haber alma yelpazesini genişletmiş, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmıştır. Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsız, objektif, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden gazeteci arkadaşlarımız, vatandaşın en doğal hakkı olan zamanında doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayarak, milletin vicdanına ses olmaktadırlar. Gazetecilik mesleği, özellikle çok büyük fedakârlık isteyen ve zor şartlarda yapılan önemli bir meslektir. Kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde ve her şartta sorumluluk bilinci içerisinde görevlerini yapmaya çalışan, bazen can güvenliklerini dahi riske atarak doğru haber peşinde koşan gazetecilerimizin halkı bilgilendirmek için verdiği mücadele her türlü takdiri fazlasıyla hak etmektedir. Ülkemizin ve kentimizin sorunlarını kamuoyuna aktaran, etkin çözüm önerileriyle toplumsal duyarlılığın sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan, vatandaşlarla devlet arasında köprü görevi üstlenen basın mensuplarımızın yapmış oldukları haber, yorum ve görüşler bizlere de çalışmalarımızda önemli faydalar sağlamaktadır.'

´Özgür basın, demokrasinin kilit taşı´
Hatay Milletvekili ve CHP PM Üyesi Mevlüt Dudu ise şu açıklamayı yaptı: 'Özgür basın, demokrasinin kilit taşıdır. Demokrasinin dördüncü gücü olan medya, bugün Türkiye´de baskı, tehdit, kapatma ve ceza davaları ve erişim yasakları ile zapturapt altına alınmak istenmektedir. Hükümetin, eleştirel tüm haberlere ve basın yayın kuruluşlarının internet sitelerine mahkeme yoluyla erişim yasakları getirmesi; basın özgürlüğünü ortadan kaldırmaktadır. Medya, kamu adına hükümeti denetleyen güç olduğu için “eleştirel ve sorgulayıcı” olmak zorundadır. Ne var ki AKP döneminde yaratılan yandaş havuz medyası ile hükümetin tüm politikalarının alkışlandığı ve birçok yazarın “kalemşör” haline getirildiği bir süreç yaşanmaktadır. Kalemlerini AKP´ye kiralayan birçok gazeteci, vicdanını ve ülke çıkarlarını bir kenara atarak, kişisel istikbalin sağlamak için egemen gücün yanında saf tutmaktadır. Halka doğru haber verme anlayışını esas alan gazeteciler için ise her yıl çalışma koşulları ağırlaşmaktadır. 2017 yılı da önceki yıllar gibi gazeteciler için çok daha zor geçmiştir. Gazeteciler ya işsizdir, ya da cezaevi kıskacındadır. 2017 yılında 187 gazeteci gözaltına alınmış, 58 gazeteci tutuklanmıştır. Şu anda gazetecilik görevini yerine getirdiği için 165 gazeteci cezaevinde bulunmaktadır. 10 bini aşkın gazeteci işini kaybetmiştir. Sadece 2017 boyunca 189 gazeteci hakkında yeni davalar açılmıştır. 81 gazeteciye toplam 183 yıl 4 ay 18 gün hapis ve toplam 333 bin 120 TL para cezası verilmesi düşündürücüdür. Çıkarılan KHK kapsamında 35 basın yayın kuruluşu kapatılırken, 37 basın yayın kuruluşunun internet siteleri erişime engellenmiştir. Doğruları yazan gazete ve gazetecilerin ´terör örgütü yandaşlığı´, ´Türkiye Cumhuriyet Devleti´ni aşağılamak´ ile suçlanarak itibarsızlaştırılması inanılmaz vahim bir tablodur. Olağanüstü Hal uygulamaları ve KHK´lar üzerinden iktidarla aynı görüşte olmayan tüm kesimlere dönük başlatılan cadı avı, hukuk ve demokrasiyi işlemez hale getirmektedir.Bilinmelidir ki fikirleri hapsetmek aslında ülkemizin geleceğini karanlığa mahkûm etmektir.'

´Gücünü kamuoyundan alıyor´
Hatay Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Mehmet Ahrazoğlu, gücünü kamuoyundan alan, vatandaşın doğru haber alma hakkı ve demokrasinin güvencesi olan özgür ve tarafsız basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı. Gazeteciliğin kamu hizmeti olduğunu ifade eden milletvekili Ahrazoğlu, 'Bağımsız ve ilkeli basın anlayışının her geçen gün yok olduğu ülkemizde, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü yine buruk geçmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün en güzel şekilde vurguladığı gibi ´Basın, milletin müşterek sesidir.´, toplumda bu kadar önemli bir yeri bulunan basının, gücünü yine toplumdan alarak, tarafsız ve objektif bir yayın sorumluluğu bulunmaktadır. Basın görevini yaparken, hukukun evrensel standartlarından sapmamalı, kişi hak ve hürriyetlerine saygıyı asla ihmal etmemelidir. Doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı, basın için yol gösterici değerler olmalıdır. Türk Milleti olarak birlik, beraberlik, güven ve istikrarı korumak ve devam ettirmek, basın camiamızın önderliğinde hepimizin en önemli görevidir” değerlendirmesini yaptı.

´Kalem doğrudan yana kullanılmalı´
Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu da yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi: '212 sayılı Basın Yasasının 10 Ocak 1961 yılında kabul edilmesiyle ülkemizde kutlanan Çalışan Gazeteciler Günü, gazetecilere sosyal ve ekonomik haklar sağlayan, Türk basın tarihindeki önemli bir dönüm noktasıdır. Demokrasinin temel taşlarının en önemli kurumu olan basın, özgür düşünce kavramının hayat bulduğu ve bireylerin haber alma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Bu kutsal görevi ifa eden basın mensupları, demokrasimizin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve güçlenmesinde de önemli bir katkı sağlamaktadır. Kurumlar ve bireyler arasında veri akışını sağlayan aydınlatıcı ifade özgürlüğünün sağlaması, yol gösterici işleviyle basın, sivil toplumun dinamizmine katkı sağlayan önemli bir sivil toplum örgütüdür. Kamuoyunu aydınlatma adına doğru, ilkeli, tarafsız ve objektiflik haberleri icra eden kıymetli basın çalışanlarımızın Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, kalemlerini her daim doğrudan yana kullanmalarını dilerim.'
Acıbadem hastanesi ise bazı hastalıkların gazetecileri tehdit ettiğini belirtti. Buna göre, gazetecileri en çok tehdit eden hastalıklar arasında kalp krizi ve hipertansiyon, depresyon, kaygı bozuklukları, yeme bozukluğu, bel ve boyun fıtıkları, sinir sıkışması, bilgisayar nedeniyle göz hastalıkları yer alıyor.

Birlikte gazete okudular
Gazetecilerin haklarının yasayla güvence altına alındığı gün olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulu´nun birinci sınıf öğrencileri öğretmenleri ile velileri, birlikte gazete okunarak kutladı. 1 C sınıfı öğrencileri, öğretmen Canan Polat eşliğinde gazeteleri inceledi, haberleri okudu ve gazetecilik yapanların çalışmalarıyla ilgili bilgilendirildi.
HATODER Başkanı ve Talasemi Federasyonu Genel Başkan Burhan Kerimoğlu ve Üsküdar Üniversitesi de gazetemize gönderdiği mesajlarda, İskenderun Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği ile Asayiş Büro Amirliği görevlileri de ziyaretle, çalışanlarımızın Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.
AKP İskenderun İlçe Başkanı Ayhan Bodur da, şunları belirtti: 'Dünya ve ülke gündemine ait gelişmeleri sıcağı sıcağına kamuoyuna aktararak toplumun haber alma ve bilgilendirme ihtiyacını karşılayan gazetecilik mesleği, sorumluluk gerektiren, zor fakat onurlu mesleklerden birisidir. Devlet ve millet olarak basından beklentimiz, her zaman basın etiğine bağlı kalmak, yanlış anlaşılmalara fırsat vermemek, halkı doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirmek olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutluyor, fedakârca görevini yürütmeye çalışan tüm basın mensuplarına başarı ve mutluluklar diliyorum.'
Türk Eğitim-Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı Ömer Solğun da, 'Demokrasinin en önemli ayaklarından birisi de hür ve bağımsız basındır. Haber edinme hakkı, demokrasi ile beraber varlığı daha da anlam kazanmış, ehemmiyeti yüksek evrensel bir haktır. Dördüncü kuvvet medya nitelemesi, demokratik ülkelerde basının gücünü ve önemini vurgulaması bakımından son derece anlamlıdır. Bu söylem, aynı zamanda basının ciddi bir sorumluluk dâhilinde olduğu anlamına gelmektedir. Basının hür olması, salt ve sansürlenmemiş haber yapma ilkesi altında çalışabilmesi demokrasinin basına sunmuş olduğu önemli ve kilit noktası olan bir haktır. Tarafsız ve evrensel basın ilkelerine uygun ilkeler çerçevesinde yayıncılık yaparak kamuoyunu bilgilendiren, bu yolda her an haber peşinde koşan basın çalışanları aynı zamanda kamusal bir görevi de yerine getirmektedirler. Gazetecilik, fedakarlık ve özveri isteyen, zor şartlarda yapılan bir meslektir. Vatandaşlara doğru haber verme, objektif ve tarafsızlığı elden bırakmadan mesleklerini icra eden gazeteciler milletin vicdanına ses olmaktadır' görüşünü kaydetti.
Bağımsız Sağlık Sen (BASK) Genel Merkez YK üyesi Hatay Onursal Başkanı Metin Yılmaz, halkın doğrulara ve hayata açılan penceresi olan gazetecilerin gününü kutladı. Yılmaz, 'Gazeteciler her daim halkın gözü kulağı olmuştur. Olayları net bir şekilde tarafsızca aktararak doğruların açığa çıkmasında, vatandaşın muhakeme yapmasına sebep olmuşlardır. Başta ilimizde olmak üzere bu zorlu ve fedakarlık isteyen bu görevi ifa ederken hep yalnız bırakıldılar. Maddi imkansızlar içinde bu mesleğin onurunu hep yükseltiler. Bu anlamda tüm Hatay´ın yöneticileri, iş adamları ve sivil toplum örgütleri üzerine düşen görevi yapmalı, destek çıkmalıyız. Ülkemizin içinde bulunduğu bu hassas dönemlerde her türlü zor şartlar altında büyük bir meşakkatle görevlerini ifa eden başta medeniyetlerin şehri Hatay´ın güzide basın mensubu arkadaşlarımız olmak üzere tüm basın camiasının ve gazetecilerin günü kutlu olsun' açıklamasını yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22