'Kalıcı bir çözüm için çabalıyoruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet, Hatay ´da inceleme yaptı, bazı görüşmelerde bulundu, Hatay Valiliğini ziyaret etti ve partisi AKP´nin düzenlediği toplantıya katıldı.

GÜNCEL 6.03.2019 10:44:30 0

Antakya/SES

 Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hatay Valisi Rahmi Doğan, milletvekilleri Abdülkadir Özel, Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin Şanverdi, Hüseyin Yayman, Sabahat Özgürsoy Çelik, vali yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu ve ilgili kurum müdürleri ile birlikte, Yayladağı´ndaki Geçici Barınma Merkezi´nde kalan Türkmen aileleri ziyaret etti, Cilvegözü Sınır Kapısı ve sınırda incelemede bulundu.
Barınma Merkezinde 21 derslikli okluda eğitim gören öğrencileri ziyaret eden ve okul öncesi öğrencilerine çeşitli hediye verip, Geçici Barınma Merkezindeki konteynırlarda kalan Türkmenleri ziyaret ederek, sohbet eden Çavuşoğlu, 'Şimdi siyasi bir çözüm için, Suriye´de kalıcı bir çözüm için çaba sarf ediyoruz. İnşallah Fırat´ın doğusundaki teröristleri de o bölgeden temizleyeceğiz. Ya temizleyeceğiz. Ya temizleyeceğiz. Bunun başka alternatifi veya seçeneği yoktur' açıklamasını yaptı. 3 bin 500 dolayındaki Bayırbucak Türkmeninin yaşadığı Yayladağı Geçici Barınma Merkezinde konuşan Çavuşoğlu, Hatay Valiliğinin açıklamasına göre şönları söyledi: 'Ülkemizin, milletimizin kendilerine sundukları imkanlardan çok memnunlar. Esasen burası bir çadır kent olarak kurulmuştu. Daha sonra Suriye´deki durum uzadıkça ve süreçte dokuzuncu yılına giriyor maalesef. Burayı konteynır kent haline getirdik. Hemen burasının yakınında başka bir kampta da bin civarında Türkmen kardeşimiz yaşıyor. Anaokulunu, sınıfları gezdik, 21 derslik var. Evlatlarımız burada müfredata göre eğitim alıyorlar. Hem Türk öğretmenler hem de Suriyeli öğretmenler var. Arapçayı da Türkçeyi de aynı şekilde öğreniyorlar. Devletimiz tüm imkanlarını seferber etmiştir. Kardeşlerimizin her zaman yanında olacağız. Suriye´deki şartlar elverdiği zaman, Suriye´de bir taraftan terörle mücadele, diğer taraftan Fırat´ın doğusundaki bölgenin istikrara kavuşturulması, İdlib´teki durumun devam ettirilmesi ve de siyasi çözüm için anayasa komisyonun kurulması dahil yoğun çaba sarf ediyoruz. Suriye´yi istikrara kavuşturduğumuz zaman yine Türkmen kardeşlerimiz Bayırbucak´a dönecekler ve orada huzur içinde yaşayacaklardır. Yıllardır, asırlardır oraları beklediler, bundan sonra da bekleyeceklerdir. Ama nerede olursa olsun tüm imkanlarımızla beraber biz kardeşlerimizin her zaman yanında olacağız. Hatay´da değişik programlara katıldım ancak benim için en anlamlı etkinlik, bu ziyaret oldu. Türkmen kardeşlerimizle kucaklaşmaktan çok büyük mutluluk duydum. Biz büyük bir milletiz. Her zaman mağdur ve mazlum toplumların yanında olmaya devam edeceğiz.'

Kampta kalan Türkmmenlere de seslenen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın selamını ileten Çavuşoğlu, 'Devletimiz tüm imkanlarını her zaman olduğu gibi siz kardeşlerimiz için seferber ediyor. Çadır kent olarak kurulan bu merkez artık çadırlardan daha sağlıklı konteynerlerden oluşuyor. Sizlere daha iyisini vermeliyiz, daha iyi şartlarda yaşatmalıyız. Vatandaşlık dahil tüm işlemler konusunda burada valiliğimiz, nüfus idaremiz ve içişleri birimlerimiz de yoğun bir şekilde çalışıyor. Biz Suriye sorununa kalıcı bir çözüm bulmak için de çaba sarf ediyoruz. Sınırımızın hemen öbür tarafında Afrin bölgesindeki teröristleri bu bölgeden temizledik. Ülkemize yönelik bir tehdidi ortadan kaldırdık. Bizimle her zaman omuz omuza olan Bayırbucak Türkmenlerine şükranlarımızı sunuyoruz. Fırat Kalkanı ile o bölgeden de teröristleri temizledik. Şimdi siyasi bir çözüm için, Suriye´de kalıcı bir çözüm için çaba sarf ediyoruz. İnşallah Fırat´ın doğusundaki teröristleri de o bölgeden temizleyeceğiz. Esasen Suriye´nin geleceğinin huzur için de olması, toprak bütünlüğü bizim için önemli. Bizim bekamız için de önemlidir. Suriye istikrara kavuştuğu zaman dönmek isteyen kardeşlerimiz de başta Bayırbucak olmak üzere yaşadıkları yerlere huzur içinde döneceklerdir' dedi.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29