Kaplumbağalar yeniden denizde

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezinde (DEKİYM) üç aydan beri devam eden tedavi ve rehabilitasyon süreçleri tamamlanan iki Caretta Caretta ve bir Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağası Samanda?

2.08.2017 12:13:03 0
Kaplumbağalar yeniden denizde

Sadet Berkyürek/İskenderun

MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, yaptığı yazılı bilgilendirmede Mustafa Kemal Üniversitesi olarak 2005 yılından beri deniz kaplumbağası ile ilgili faaliyetlere devam ettiklerini belirtti. Chelonia mydas deniz kaplumbağaları için Doğu Akdeniz çevresindeki en önemli yumurtlama alanının Samandağ olduğunu söyleyen Aktuğ, Akdeniz Bölgesindeki oranın dörtte birinin Samandağ kumsalına geldiğini ifade etti.

Teşhis ve tedavi modern ortamda
Faaliyetlerini Samandağ Kaymakamlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile eşgüdümlü yürüttüklerini kaydeden Enes Aktuğ: “Mustafa Kemal Üniversitesi olarak yaralı kaplumbağaların rehabilitasyonu için 2010 yılında ilk yardım ve tedavi merkezi kurduk. Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla Hatay Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezini üniversitemiz bünyesinde kurarak üniversitemizdeki mevcut merkezle birleştirdik. Üniversitemizdeki birimi yoğun bakım ünitesi diğer birimi rehabilitasyon ünitesi haline getirdik. Hastane ortamında modern tıbbın gerektirdiği koşullarda gerekenleri yapıyoruz. Ultrasonlu tedavi, ultrasonlu muayene, radyografik, bilgisayarlı tomografi muayene yöntemlerini kullanıp hastalığın teşhisine göre tedaviyi gerçekleştiriyoruz” dedi.

4 kaplumbağa daha tedavide
Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezinde tedavi ve rehabilitasyon süreçleri devam eden 4 kaplumbağanın daha bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Altuğ kaplumbağaların tedaviye çoğunlukla kafa travmalı olarak getirildiğini, balıkçılıkla uğraşanların ağlarına takılan bu hayvanlara zarar vermeden ilgililere haber vermeleri gerektiğini, bu davranışın neslin devamı için zorunlu olduğunu söyledi.


Anahtar Kelimeler: Kaplumbağalar yeniden denizde

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23