'Karar gerekçesi ile kitap içeriğinin ilgisi yok'

4 idam 1 tanık” adlı kitabın toplatılması kararı kaldırıldı

GÜNCEL 11.08.2018 11:07:24 0

Ayşe Figen Arlı-Sadet Berkyürek/İskenderun

Muhabirimiz, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İskenderun Temsilcisi Akın Bodur´un içinde PKK´yle ilgili tek kelime geçmediği halde Batman 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından, ‘terör örgütü propagandası´ yapıldığı iddiasıyla toplatılmasına kararı verilen “4 idam 1 tanık” adlı kitap hakkındaki toplatma kararı, kaldırıldı. Hakimlik kararına karşı, Batman 2. Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulunan Akın Bodur´un ve Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin avukatı Gökhan Küçük, kitabın toplatılması kararının Anayasa, Basın Kanunu, AİHM kararlarına aykırı olduğu belirtmişti. İtirazı görüşen Batman 2. Sulh Ceza Hakimliği, “4 idam 1 tanık” adlı kitap hakkında verilen toplatma kararını kaldırdı.

'Kararla kitap içeriğinin ilgisi yok´
Batman 2. Sulh Ceza Hakimliğinin ´kesin olarak´ verdiği 02 Temmuz 2018 ve 2018/2088 nolu kararında şunlara yer verildi: '... Avukat Gökhan Küçük´ün karara itiraz ettiği, tüm dosya bir bütün olarak değerlendirildiğinde, itiraz eden müdafisinin Dört İdam Bir Tanık isimli kitabın müvekkili olan Akın Bodur tarafından kaleme alındığı, söz konusu kitabın kararda belirtildiği gibi örgüt ideolojisini öven bir yayın olmadığını belirttiği, kitabın 12 Eylül 1980´de idam edilen dört kişinin idam edilmesine ilişkin süreci ve sıkıyönetim mahkemesinin gözlemine ilişkin anlatımlardan ibaret olduğu dolayısıyla karar gerekçesi ile kitap içeriğinin ilgili olmadığı, yapılan incelemede ölçülülük ilkesine uygun olmayan kararın hukuka uygun olmadığı, basın özgürlüğü kapsamında değerlendirildiğinde düşünce ve kanaatleri açıklama ile yayma haklarını ihlal olarak değerlendirilebileceği bu kapsamda kararı içeriği itibariyle Anayasanın özgürlükler ile basın özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yerleşik içtihatlarına aykırı olan kararın usul ve yasaya aykırı olduğu değerlendirilmekle, Batman 1. Sulh Ceza Hakimliğinin karar gerekçesinde belirtilen bir numaralı madde olan ´1- Dört İdam Bir Tanık isimli Akın Bodur tarafından kaleme alınan 1. Baskı Eylül 2010 ibareli kitap´ yönünden itiraz eden vekilinin itirazının kabülü ile ´Dört İdam Bir Tanık´ kısmının el konulmasına, dağıtım ve satışının yasaklanmasının kaldırılmasına; Kararın bir süretinin Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca itiraz edene tebliğine, evrakın ikmali için Batman Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine; dair, evrak üzerinde yapılan inceleme sonucunda kesin olmak üzere karar verildi.'

İlk karar yayınevi ve yazara tebliğ edilmemişti
“4 idam 1 tanık” adlı kitap, Adana´da Sıkıyönetim Mahkemeleri tarafından idam edilen 3 solcu ve 1 sağcı gencin hikayesini sıkıyönetim görevlisinin tanıklığı, idam belgeleri, mektuplarına yer veriyordu. Batman 1. Sulh Ceza Hakimliği, kentte düzenlenen bir operasyon sırasında el konulan 4 yayın ile birlikte Akın Bodur´un “4 idam 1 tanık” adlı kitabınının da yasaklanmasına karar vermişti. Mahkeme kararında “terör örgütü PKK propagandası'nı gerekçe göstermiş, ancak Bodur´un kitabında PKK ile ilgili tek bir kelime bile yer almıyordu. Mahkeme kararında “etnik, dinsel ve dilsel ayrımcılık” yapıldığını gerekçe gösterilen kitapta farklı etnik yapılara ilişkin idamlar yer alıyordu. Yayınevi ve yazara tebliğ edilmeyen hakimlik kararında, “kitabın nerede basıldığına dair herhangi bir belge ve bilginin bulunmadı” ifadesine yer verilirken, '4 idam 1 tanık” kitabın Doğan Kitap tarafından basıldığı kapağında ve 6 ayrı yerde belirtiliyordu.


Anahtar Kelimeler: Akın Bodur

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29