Karaya ölü balina vurdu

İskenderun Körfezi´ne beslenmek üzere girdiği düşünülen 12 metre uzunluğunda beyaz balina karaya vurdu.

22.06.2017 11:02:28 0
Karaya ölü balina vurdu

Burak Milli/İskenderun

 İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, yaptıkları inceleme sonrası balinanın avcılıktan dolayı nesli tehdit altında olan İspermeçet Kaşolot türünden olduğunu söyledi. İskenderun Körfezi´nde balina ölümlerinin giderek yaygınlaştığını hatırlatan Turan, nesli tehlike altında bulunan türler için Hatay sahilleri boyunca kurtarma ekiplerinin oluşturulmasını önerdi.
Arsuz´a bağlı Karaağaç sahiline yaklaşık 12 metre uzunluğunda ölü balina vurdu. Karaağaç Mahallesi´nde sahilden kötü koku geldiğini fark eden vatandaşlar kokunun geldiği bölgede denizin kenarında karaya vurmuş yaklaşık 12 metre uzunluğundaki ölü beyaz balinayı tespit ederek, durumu polis ekiplerine bildirdi.
Sahil kenarına gelen emniyet ekipleri de durumu sahil güvenlik ve İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri Fakültesi görevlilerine haber verdi.
Balinanın bulunduğu yere gelen yetkililer rüzgar ve dalga nedeniyle bir süre balinaya müdahale edemedi.

Balinanın türü tespit edildi
Kıyıya vuran ölü balinayla ilgili incelemede bulunan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, yaptıkları inceleme sonrası balinanın avcılıktan dolayı nesli tehdit altında olan İspermeçet Kaşolot türünden olduğunu söyledi. Avrupa´da buna sperm balinası da denildiğini belirten Turan, balinanın Akdeniz ve dünyada yaygın olarak bulunduğunu ifade etti. Uzunluğunun yaklaşık 20 metre olduğunu ve erkek bir balina olduğunun altını çizen Turan, balinanın ticari anlamda çok değerli olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:
'Ticari anlamda çok değerli balinalar olduğu için avcılıktan dolayı nesli tehdit altında olan balina türüdür. Çünkü başlarındaki ispermeçet yağından dolayı buna İspermeçet deniliyor. Başlarında yaklaşık bin 900 litre yağ bulunmaktadır. Bu yağ, balinalar aşırı dibe indiklerinde basınca karşı koruma görevi görüyor. Beslenmek için İskenderun Körfezi´ne giriş yapmış olduğunu düşünüyorum. Büyük erkek görünümünde 20 metre uzunluğundadır. Atlantik Okyanusu´nda olsun Akdeniz de olsun yaygın olarak dolaşan ve göç eden bir türdür. Hatta Kuzey Denizi´ne belirli mevsimlerde gittiğini biliyoruz. Neden öldüğünü kestirmek şuan için zor bunun için otopsi gerekiyor.'

Körfezde ölümler artıyor
İskenderun Körfezi´nde balina ölümlerinin giderek yaygınlaştığını hatırlatan Turan, nesli tehlike altında bulunan türler için Hatay sahilleri boyunca kurtarma ekiplerinin oluşturulması gerektiğini dile getirdi. Balinanın tehlikeli bir tür olduğunu da anlatan Turan, sinirlenmesi durumunda önüne gelen tekneleri dahi yutabileceğini aktardı.

Kemikleri müzede sergilenecek
Turan, balinayı bulunduğu yerden çıkartarak İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi´nin bahçesine gömeceklerini söyledi.
Gömüldükten yaklaşık bir yıl sonra kemiklerinin ortaya çıktığını belirten Turan, kemiklerini de daha sonra müzede sergilemeyi düşündüklerini aktardı.

Taşınmayınca olduğu yere gömüldü
Arsuz ilçesinde kıyaya vuran ve nesli tükenme tehlikesinde olan balina kaldırılamayınca kepçe yardımıyla kemiklerinin bir kısmı alınarak bulunduğu yere gömüldü.
Edinilen bilgilere göre, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi görevlileri balinayı almak üzere kıyıya vurduğu yere geldi.
Burada kemiklerinin bir çoğu denize dökülmüş ve kaldırılamayacak durumda olan balinayı gören görevliler, kemiklerinin bir kısmını topladıktan sonra kepçe yardımıyla kıyıya vurduğu yere gömdü.
Balinadan çıkarılan bazı kemikler üniversitenin aracına konularak getirildiği İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi laboratuvarda incelemeye alındı.
Öte yandan balinanın tür olarak 70 yıla kadar yaşaya bildiği belirtilirken, 2 bin 800 metre derinliğe kadar indikleri ve şuana kadar bu türde rastlanan en ağır balinanın 65 ton olduğu öğrenildi.


Anahtar Kelimeler: Karaya balina vurdu

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22