Kaşıkçı: Bina kimlik belge yetkisi mühendis ve mimarlara verilsin

Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, mühendislik fakültelerinde mühendislik eğitimini verebilmek için laboratuvardan akademik kadroya kadar ciddi bir altyapıya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

SİYASET 28.04.2021 09:44:22 0
Kaşıkçı: Bina kimlik belge yetkisi mühendis ve mimarlara verilsin

TBMM´de görüşülen Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuşan milletvekili Kaşıkçı, Türkiye´de ihtiyacın çok üzerinde mühendislik fakültesi mezunu olduğunu savundu. Kaşıkçı, “Mühendislik eğitimini veren mevcut üniversitelerin yanına sürekli yeni üniversiteler eklenmektedir. Gerekli mühendislik eğitimini verebilmek için önemli olan laboratuvar ve akademik kadrolardan yoksun bu üniversiteler sayesinde her yıl ihtiyacımızın çok üstünde mezun vermekte ve bu problem önümüzde çözüm bekleyen koca bir konu hâline gelmektedir” dedi

“Üniversitelerin Mühendislik Programları tekrardan ele alınmalıdır. Öğrenciler artık çok düşük netlerle mühendislik programlarına yerleşebiliyor. Hem mesleğe hem de programlara yerleşen arkadaşlarımız önemli sıkıntılar yaşamaktadır. O yüzden üniversitelerin mühendislik programları tekrardan ele alınmalıdır. Laboratuvar altyapısı ve akademik kadrosu yeterli olmayan üniversitelere mühendislik programlarının açılmaması gerekir. Tıpkı hastanesi olmayan bir üniversitede tıp fakültesi açılamadığı gibi laboratuvar altyapısı olmayan bir üniversitede de mühendislik programı açılmamalıdır. Türkiye´de, yurtdışı projelerinde çalışmak isteyen birçok mühendis ve mimar bulunuyor. Bu arkadaşlar ile yurt dışı projeleri arasında köprü vazifesi görecek bir sistemin inşa edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu sistemin içerisine, yurt dışında çalışan arkadaşların alacak ve hak kayıplarından kaynaklı sıkıntılarını çözecek bir mekanizma da yerleştirilmelidir. Özellikle deprem riski olan yerleşim bölgelerindeki belediyelerin teknik kadrolarında muhakkak suretle jeofizik ve jeoloji mühendisleri istihdam edilmelidir. Çevre Bakanlığı´nın yeni düzenlemesiyle binalara verilecek olan kimlik belgesi ruhsatı, mühendis ve mimarlara verilmesi gerekir. Bu yeni kimlik belgesini verme ruhsatı inşaat mühendisi ve mimar arkadaşlara verilirse eğer, istihdamda da çok önemli bir rolü olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, Çevre Bakanlığı geçtiğimiz günlerde bir uygulama başlattı. Çevre Bakanlığına bağlı yeni inşaatlarda, yeni projelerde genç mezun kontenjanı diye bir kontenjan koydu. Bunun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yine, kamuya alımlarda mühendis ve mimar kadroları ile tekniker kadrolarının kontenjanının artırılması gerektiğini düşünüyorum' dedi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19