Kaşıkçı: 6 milyon riskli yapı var

MHP Deprem İnceleme Heyeti 11 ilde yaptığı incelemeler sonunda hazırladığı raporu TBMM’de düzenlenen toplantıyla paylaştı. Heyet, raporu geçtiğimiz hafta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye sunmuştu.

TÜRKIYE 25.07.2023 18:36:00 0
Kaşıkçı: 6 milyon riskli yapı var

Toplantıya Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ile birlikte Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sermet Atay, Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, ve Elâzığ Milletvekili Semih Işıkver katıldı. Heyet adına açıklamayı MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ile Elâzığ Milletvekili Semih Işıkver yaptı.

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı yaptığı açıklamada MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin talimatlarıyla oluşturulan 7 kişilik heyetin saha çalışmalarını yerinde incelediğini ve gördüğü eksiklikleri bir rapor halinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye takdim etiklerini söyledi.

Depremin can kayıplarının yanı sıra ekonomiye de büyük bir darbe vurduğunu belirten Kaşıkçı ’99 Marmara depreminin ülkeye maliyetinin TÜSİAD raporuna göre 15 Milyar olduğunu, 6 Şubat tarihinde yaşanan depremin maliyetinin ise 140 Milyar doları aştığını ifade etti.

Türkiye’de konut ve işyeri olarak 28 Milyon 600 bin bağımsız bölüm olduğunu ve bunun %28’inin acilen dönüşmesi gerektiğini ifade eden Kaşıkçı, İstanbul’a da dikkat çekerek 7 Milyon 200 bin bağımsız bölümün 1 milyondan fazlasının acilen dönüşmesi gerektiğini belirtti.

6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerden 13,5 milyon vatandaşın etkilendiğini ve 52 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiğini hatırlatan Kaşıkçı, “TOKİ 20 yılda 1 milyon konut yapmış. 6 Şubat tarihinde yaşanan depremler sonrasında çok kısa bir süre zarfında 832 binden fazla konut yapmak zorunda. Yıkımın büyüklüğünü anlamamız açısından bu önemli bir veri” dedi.

Depremin Hatay’daki yapı stokunun yüzde 34,20’sini etkilediğini belirten Kaşıkçı, enkazların yıkım ve taşıma işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

CİDDİ BİR OPERASYON GEREKİYOR

838 bin bağımsız bölümün tek tek yıkılıp kaldırılması işleminin ciddi bir operasyon gerektirdiğini belirten Kaşıkçı, devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini sahada gözlemlediklerini kaydetti.

KONTEYNER KENTLER

Konteyner Kent ziyaretlerinde vatandaşlarla bir araya geldiklerini hatırlatan Kaşıkçı değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Asla bir ev konforu olamaz. Ancak devletimiz vatandaşlarımızı rahat ettirmek için büyük bir çaba sarf ediyor. Vatandaşlarımızda bu çalışmalardan memnun. Bunun dışında kalıcı konutların yapım sürecini de yakından takip ediyoruz. Bunlar yapılırken elbette gördüğümüz eksiklikler oldu. Raporumuzda bu eksiklere yer verdik.”

EYY RAKAMLARI ARTMALI

Evini yapmak isteyene yardım olarak adlandırılan EYY yönteminin geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Kaşıkçı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının açıkladığı 500 bin hibe 500 bin kredi destek rakamlarının bir miktar daha arttırılması çok önemli bir fırsat sağlayacağını vurguladı.

KİRACILARA KONTEYNER VERİLMELİ

MHP olarak zemin sıvılaşması olan ve fay hatları üzerinde olan yerlerde yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemesi görüşünde olduklarını ifade eden Kaşıkçı, acil olarak AFAD tarafından belirlenen HAK Sahipliği tanımının genişletilmesi gerektiğini ve kış gelmeden kiracılarında konteyner kentlere yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra söz alan MHP Elâzığ Milletvekili Semih Işıkver yapılan çalışmalar ile ilgili izlenimlerini basın mensupları ile paylaştı. 


Anahtar Kelimeler: Kaşıkçı: milyon riskli

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19