“Kendilerinin önerdiği şeyi yapıyoruz”

Vergi dairesinin eski yerinin yıkılıp yeniden inşa edilmesiyle ilgili tartışmalı süreci değerlendiren Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, “Vatandaşlarımızın haklarının korunduğu bir proje geliştirildi.

25.08.2017 18:40:28 0
“Kendilerinin önerdiği şeyi yapıyoruz”

Birilerinin iddia ettiği gibi orada 7 katlı bir avm değil 2,5 katlı bir bina yapılmaktadır. Yeşil alan istiyor adı altında hareket eden bazı kişilerin kaymakamlık aracılığıyla bize gönderdikleri raporda da mülk sahiplerinin mağdur edilmeden bina yapılması gerektiği yazıyor. Kendi hazırlattıkları rapor zaten bizim yaptığım uygulamayı işaret ediyor” dedi.

Katıldığı televizyon programında eski vergi dairesinin yeni ve yeni proje ile ilgili bilgi veren Başkan Nehir, bu konudaki talepler ile gerçekler arasında uçurumun olduğunu savundu. Yeşil alan düzenlemesi talebinin mülkiyet hakkına bir saldırı olarak algılandığına dikkat çeken Başkan Nehir, sözkonusu alanın ticari alan statüsüne işaret etti.
Mülk sahiplerini mağdur etmeyen bir proje ürettiklerini aktaran ve ‘Yeşil alan istiyoruz´ grubunun hazırlattığı raporda geçen ‘Mevcut yapının kütlesini arttırmadan kamu elindeki hisselerinden kent uğruna vazgeçerek makul ölçülerde bir yapı inşa edilmesi yoluna gidilebilir´ ibaresine işaret eden Başkan Nehir, “Zaten kendilerinin önerdiği şeyi yapıyoruz. Kaymakamlığın ya da mal müdürlüğünün bireysel bir inisiyatifle bundan vazgeçtik deme yetkilerinin olmadığını düşünüyorum. Bakanlık, mili emlak genel müdürlüğü ve yetkili mercilerce alınacak bir karardır. Burada hak, hukuk tasarruf bakanlıktadır. Bize böyle bir rapor gönderip, başka bir davranış sergilemeleri kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. Vergi dairesinin eski yerinin yıkılıp yeniden inşa edilmesiyle ilgili süreç işlemektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında bu çalışma yapılmaktadır” diye konuştu.

“Mülk sahiplerini mağdur ettirmeyeceğiz”
Mülk sahiplerinin mağdur edilmelerine izin vermeyeceklerini de ifade eden Başkan nehir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Burası yeşil alan olsun diyen birilerinin taleplerinin özünde masum bir talep olmadığını ve bu talebin kişilerin mülkiyetlerine bir saldırı gibi algılandığını belirtmek isterim. İlgili alandaki mülkiyetin bir kısmı Belediye ve Mal müdürlüğüne ait, 1 ve 2. katlardaki mülkiyetler vatandaşlarımıza aittir. Kişilerin mülkiyetleriyle ilgili bir tasarrufta bulunduğunuz zaman 1. yeniden İmar planlaması yaparak ve kişilerin mülkiyetlerini satın alarak yeşil alan yapabilirsiniz. Yada mülk sahibi kişilerden fedakarlık istiyorsanız onları ikna edeceksiniz. Eğer fedakarlık yapmayacaklarını ifade ediyorlarsa velev ki siz zorla bu işi yaparsanız direneceğiz diyorlarsa mülk sahiplerinin rızasına rağmen adım atmak vicdani ve ahlaki değildir.”

“30 yıldır ticari alan”
“Bu alan 1988´den beri ticaret alanı olarak tanımlanmıştır. 30 yıldan bu yana orası ticaret alanı olarak tanımlanmış ve bugünde böyle iken birileri diyor ki ben bu alanın yeşil alan olmasını istiyorum. Ben bu talebi ahlaki bulmuyorum” diyen Başkan Nehir, vatandaşın rızası dışında adım atmanın mağduriyet getireceğini ifade etti. Yaklaşık 20 yıl önce belediyenin başlattığı ancak tamamlamadığı projeye mülk sahiplerinin yurtdışı emeklerini de aktardığını sözlerine ekleyen Nehir, bugün de aynı çözümsüzlüğün yeşil alan talebiyle dayatılmak istendiğini öne sürdü.

“30 bin lira kamulaştırma yükü dayatılamaz”
Alanın yaklaşık 30 bin liralık bir kamulaştırma yükü dayatılmak istenmesini de eleştiren Başkan Nehir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Belediye bu vatandaşlara paralarını ödese bile bu vatandaşların ikna edilmesi gerekmiyor mu? O mülkiyette payı olan 59 vatandaşımızdan 1 tanesi bile ikna olmadı. Birileri slogan atıyor, konuşuyor, ama bir kişiyi bile ikna edemiyorlar. Bir mülk sahibini bile ikna edemediler. İlgili alanın park, yeşil alan olması için çalışan kişilerin akrabaları var. Kendi akrabalarını, yakınlarını bile ikna edemiyorlar. Kime dokunursanız kıyameti koparıyor. 75. yıl parkı içinde özel mülkiyet sahiplerine tek katlı dükkanlar yapmayı öneriyorlar. Bu teklifte de iyi niyet olmadığı ortadadır. Yolun içine yada yeşil alanın içine dükkan yapıp oraya ruhsat vermemizi öneriyorlar? Bu ülkede hukukun kırıntısı varsa böyle bir uygulama yapmak mümkün değildir. Bu güne kadar bir kişiyi ikan edememişken sadece gündem oluşturmak, siyasi ikbal arayışı içerisinde olan birilerinin vatandaşı mağdur edecek bir yaklaşımına bizler müsaade edemeyiz. Biz bu vatandaşlarımızın bu şekilde haklarının, hukuklarının talan edilmesine rıza göstermiyoruz.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57