Kent tarihi, ´borç aracı´

İskenderun Belediyesi, manastır ve tarihi binaları vergi borcu için takas edecek

GÜNCEL 3.08.2019 09:48:47 0
Kent tarihi, ´borç aracı´

İskenderun Belediye Meclisi, Perşembe günü yaptığı oturumunda kente ait kültürel varlıklar ile Güzelçay mahallesinde deniz kenarındaki 5 dönümlük alanın vergi borcu nedeniyle maliye ile takas edilmesi kararlaştırıldı ve bu amaçla belediye başkanına yetki verdi. Karar, meclisin CHP üyelerinin ´hayır´ oyuna karşılık, AKP ve MHP´li üyelerin oylarıyla ve oy çokluğuyla alındı. Meclis, Belen´in Güzelyayla (Soğukoluk) mahallesinde, 15 dönüm üzerinde bulunan tarihi manastır ile kent sahilinde bulunan ve Hatay valiliği tarafından çalışma ofisi olarak kullanılan tarihi yalı, Kurtuluş mahallesindeki 100 yılı aşkın süre önce yapılan ve uzun dönem hastane, konut ve kadın kültürevi olarak kullanılan üç katlı bina ile Güzelçay mahallesinde denize sıfır noktada bulunan 6 dönümlük alanın, belediyenin vergi borcu nedeniyle hazineyle takas edilmesini oyladı, oylamada AKP ve MHP´li üyeler ´evet´, CHP´li üyeler de ´hayır´ oyu kullanılca, takas kararı oy çokluğuyla kabul edildi. CHP meclis grubunun takasa karşı çıkıp, proje yapılması önerisine yanıt veren AKP´li İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, 'Soğukoluk´ta bulunan yer metruk bina olarak yıkım kararı çıkmış, önümüze geldi' açıklamasını yaptı. Belediye başkanı Tosyalı´ya göre, yüzlerce yıllık manastır için birileri ´metruk bina´ tanımı yapmış ve yıkım kararı almış... Meclis, Temmuz ayı oturumunda da Sarıseki mahallesinde bulunan kumsallık alanın da borç karşılığında hazineyle takas edilmesi için belediye başkanı Fatih Tosyalı´ya yetki verilmesini oy çokluğuyla kabul etmişti.

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Belediye Meclisi, öncek gün yaptığı oturumunda kente ait kültürel varlıklar ile Güzelçay mahallesinde deniz kenarındaki 5 dönümlük alanın vergi borcu nedeniyle maliye ile takas edilmesi kararlaştırıldı ve bu amaçla belediye başkanına yetki verdi. Karar, meclisin CHP üyelerinin ´hayır´ oyuna karşılık, AKP ve MHP´li üyelerin oylarıyla ve oy çokluğuyla alındı. meclis, daha önceki oturumunda da Sarıseki mahallesinde bulunan kumsallık alanın da borç karşılığında hazineyle takas edilmesi için belediye başkanı Fatih Tosyalı´ya yetki vermişti.
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı başkanlığında toplanan belediye meclisi, Ağustos ayı oturumununda gündemindeki maddeleri karara bağladı. Meclis, Belen´in Güzelyayla (Soğukoluk) mahallesinde, 15 dönüm üzerinde bulunan tarihi manastır ile kent sahilinde bulunan ve Hatay valiliği tarafından çalışma ofisi olarak kullanılan tarihi yalı, Kurtuluş mahallesindeki 100 yılı aşkın süre önce yapılan ve uzun dönem hastane, konut ve kadın kültürevi olarak kullanılan üç katlı bina ile Güzelçay mahallesinde denize sıfır noktada bulunan 6 dönümlük alanın, belediyenin vergi borcu nedeniyle hazineyle takas edilmesini oyladı, oylamada AKP ve MHP´li üyeler ´evet´, CHP´li üyeler de ´hayır´ oyu kullanılca, takas kararı oy çokluğuyla kabul edildi.

Yüzlerce yıllık manastır borç karşılığı verilecek
İskenderun Belediye Meclisi, mülkiyeti belediyeye ait olan 2. Mıntıka 857 parsel, 3. Mıntıka 1301 parsel, Bitişik İmar 1788 ada 2 parsel ve Belen ilçesi Soğukoluk Mahallesi 254 parsellerin Amme Alacakları Kanununun 8. maddesi kapsamında değerlendirilen borçlara karşılık Maliye Bakanlığınca satın alınması karşılığında, maliye hazinesine bedelli devri yönünde karar alınması ve alınan kararın uygulanması için belediye başkanı Tosyalı ve encümene yetki verilmesini oy çokluğuyla kabul etti. Belediyenin teklifini meclisin AKP ve MHP´li üyeleri kabul ederken, CHP grubunun red oyu kullandı. Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsis edilen eski İnal Hastanesi ile valiliğe tahsis edilen yanı ve Denizciler mahallesinde il sağlık müdürlüğüne tahsis edilen binaların 25-30 yıllığına tahsis edilmesini eleştiren CHP Grubu, bu yerlerin en fazla 5 yıllığına tahsis edilmesinin doğru olacağını savundu ve meclis kararıyla tahsis süresinin düşürülebileceğini ifade etti. Belediye meclisinin CHP´li üyeleri, Güzelyayla´da bulunan yüzlerce yıllık tarihi manastırın vergi borcuna karşılık maliye devredilmesine de karşı çıktı.
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ali Mutlu, belediyeye ait hiçbir yerin satılmamasını önerdi. Mutlu, 'Borç ödemek için belediyenin mülklerini elden çıkarmayı doğru bulmuyoruz. Söz konusu yer için kamp alanı, huzur evi gibi alternatif projeler üretilebilir. Satışı doğru bulmuyoruz, madde geri çekilmeli' değerlendirmesini yaptı. Fotoğrafların slayt gösterisi yapan CHP´li Bülent Kırmızıoğlu, 'Burası, 15 dönüm arazi üzerine kurulmuş eski bir manastır. Alanın hemen yanında hazineye ait 10 dönüm arazi de bulunuyor. Orman alanı içerisinde bulunan alan takas edildiği zaman hazinenin oradaki alanı 25 dönüme çıkacak. 15 dönümlük yeşil alan 1.500 kişinin ihtiyacı. O yeşil alan İskenderun Belediyesinin tasarrufundan alınarak, milli emlaka aktarılması halinde, milli emlakın orayı nasıl kullanılacağı konusunda şüphelerimiz var. Türkiye genelinde milli emlaka devredilen yerlerin halkın avantajına kullanılmadığını, yandaşlara verildiğini gözlemlemekteyiz. Burada milli emlaka böyle bir yerin tahsisinde daha sonra nasıl kullanılacağının şüphesini taşıyoruz. Burasının emlak beyan değeri de çok düşük. Söz konusu bu değerin idareye bir katkısı olmayacaktır. Buranın takasından vazgeçilmeli ve önergenin geri çekilmelidir. Borca ilişkin alternatif çözümler sunulabilir. manastırın bulunduğu alan, Hatay Büyükşehir Belediyesi ya da Belen Belediyesi işbirliğiyle sosyal donatı alanı olarak kiralama yoluyla tahsis edilebilir ve bu şekilde idareye bir katkı sağlanabilinir. Hükümet hiçbir şekilde belediyelere uzun veya kısa vadede borcunu ödemekle ilgili böyle bir zorunluluk getirmezken, biz bu borcu ivedilikle ödemeyi kendimize misyon edinmemeliyiz' diye konuştu.

Tarihi bina için yıkım kararı varmış
Belediyeye ait yerlerin satılmasına taraf olmadığını belirten ancak 'Soğukoluk´ta bulunan yer metruk bina olarak yıkım kararı çıkmış, önümüze geldi' açıklamasını yapan belediye başkanı Fatih Tosyalı da, 'Ben hiçbir yerin satılmasına taraf değilim ama bu belediyenin bir borç yükü var. Bir yandan belediyeye yeni yerler de katmaya çalışıyoruz. Şu anki kaymakamlık binası ile ziraat bahçesinin mülkiyetini talep ettik, bekliyoruz' diye konuştu.
Meclis, Kavaklıoluk Mahallesinde belediyeye ait olan 1225 parselin 1.631 m2 ve Düğünyurdu Mahallesi 475 parselin tamamının Amme Alacakları Kanununun 8. maddesi kapsamında değerlendirilen borçlara karşılık Maliye Bakanlığınca satın alınması karşılığında hazineye bedelli devri yönünde karar alınmasını ve belediyeye yetki verilmesini oy çokluğuyla kabul etti.

Mutlu: Hukuki süreç varsa, başvuracağız
İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mutlu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda da şunlara yer verdi: 'Bugünkü oturumunda CHP Belediye Meclis Grubumuzun bütün haklı itirazlarına rağmen belediye yönetimi mülkiyeti İskenderun Belediyesine ait Soğukolukta bulunan 15 dönüm üzerindeki kurulu bulunan ve yanındada 10 dönüm hazine arazisi olan tarihi bir yapıyı borcuna karşılık Maliye Bakanlığına devretmek için meclisten oy çokluğu ile yetki aldı. İskenderun halkına ait olan böyle bir yapı restore edilerek halkın hizmetine sunulması gerekirken ileride kime sunulacağı bilinmeyen bu tarih kokan Manastırda alt katta 5 oda üst katta 7 oda bulunmaktadır. Ülkemizde yıllık vergi aflarının çıktığını ve belediyenin de vergi affında faydalanarak yapılandırma yapması gerekirken, kolay olanı seçip hepimizin ortak mallarını satması doğru değildir. Son üç yılda çıkan vergi afları tarihleri dikkate alındığında ortalama yılda bir affın çıktığına tanıklık etmiş oluyoruz. 6736 Sayılı Vergi Affı 23.08.2016 tarihinde 29810 Sayılı Resmi Gazetede, 7020 Sayılı Vergi Affı 27.05.2017 tarihin de 30078 Sayılı Resmi Gazetede, 7143 Sayılı Vergi Affı 18.06.2018 tarihinde 30425 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bir önceki Meclis oturumlarında da mülkiyeti yine belediyemize ait denize nazır yaklaşık 6 dönümlük bir alan devredilmiştir. Bu anlayış AKP hükümetlerinin Cumhuriyet´in değerlerini özelleştirme adı altında yandaşlarına peşkeş çekmesi ile örtüşmektedir. CHP Belediye Meclis Grubu olarak bu tarihî yerin satılmayarak, Belen Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi ile ortak projelendirilerek huzurevi, gençlik kampı, sosyal tesis veya butik otel olarak halkın hizmetine sunulmasını teklif ettik. Tekliflerimiz reddedilerek satış kararı alınmıştır. CHP Belediye Meclis Grubu olarak İskenderun halkının menfaatlerini korumaya devam edeceğiz. Yapılması gereken hukuki süreçler var ise yargı yoluna başvuracağız.'
İskenderun Belediye Meclisi CHP´li üyesi Bülent Şimşek ise sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, 'İskenderun Belediye Başkanı ve encümen, mülkiyeti İskenderun Belediyesine ait olan Soğukolukta bulunan 15 dönüm üzerindeki yapı belediyenin borcuna karşılık Maliye Bakanlığına devretmek için meclisten oy çokluğu ile yetki aldı. Bu yapı restore edilerek İskenderun halkının hizmetine sunulabilecek iken yok pahasına borca karşılık devredilmesi kabul edilemez' değerlendirmesini yaptı. CHP İskenderun İlçe Gençlik Kolları Başkanı Hurşit Mursaloğlu da şu değerlendirmeyi yaptı: 'Cumhuriyet Halk Partisi meclis grubu üzerine düşen görevini yapmıştır, ancak yeterli olmamıştır. İskenderun Belediyesine ait olan alanların satışını ´bir kamu kurumundan diğer kamu kurumuna aktarmak´ olarak nitelendirmek en hafif ifade ile sözde savundukları milli duruş ile ters düşmektedir. Devredildikten sonra kimlerin eline veya hangi vakıfların eline geçeceği belli olmayan bu alanları öncelik olarak İskenderun halkına tahsis edilmesi gerekirdi.'

Belediye 30 konutu da satacak
Belediye yönetiminin teklifi üzerine mülkiyeti İskenderun Belediyesine ait olan Modernevler mahallesinde, Aşkerbeyli mıntıkası 2488 ada 1 parsel üzerinde bulunan 30 konutun satışı yönünde karar alınması ve alınan kararın uygulanması için Belediye Başkanı Tosyalı ve Encümene yetki verilmesi ve satışı yapılacak binalarla ilgili araştırılması için CHP´li Mecit Boğusoğlu, MHP´li Seçkin Yıldırımöz ve AKP´li Mikail Yıldırım´dan oluşan bir komisyonun kurulması oy birliğiyle kabul edildi. Karara göre, komisyon, yerinde inceleme yaparak encümene bilgi verecek. Meclis, belediye mülkleri arasında bulunan 1.Mıntıka 1952 parseldekin 2 taşınmazın Türkiye Muharip Gaziler Derneğine 10 yıllığına ücretsiz tahsis edilmesini kbul ederken, belediyeye ait olan Savaş Mahallesi Şehit Pamir Caddesi 4 nolu Belediye İşhanında bulunan 1 binanın İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri Ltd. Şti´ne 10 yıllığına tahsis edilmesini komisyonuna havale etti. Meclis, gündeminde bulunan maddelerden, belediyede alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla ş Sağlığı ve Güvenliği Biriminin kurulması ve birimin görev, sorumluluk ve yetki esaslarını belirleyen yönetmeliğin görüşülmesi teklifini, İskenderun belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünün Görev, Sorumluluk ve Yetki Esaslarını belirleyen yönetmeliğinin görüşülmesini ve İsmet İnönü Mahallesinde 3402 sayılı kanun hükümlerine göre yapılacak olan kadastro güncelleme çalışmalarında kadastro ekipleriyle birlikte bilirkişi olarak görev yapmak üzere mahalle muhtarları hariç 6 bilirkişinin seçilmesini oy birliğiyle kabul etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57