Kentpark projesine önerge

Karayollarının 16 lojmanı için kira ödemesi sürüyor

GÜNCEL 3.10.2018 10:52:36 0
Kentpark projesine önerge

Sadet Berkyürek/İskenderun

İskenderun Belediyesi tarafından 22 Eylül´de kalabalık bir katılımla eski karayolları alanında temeli atılan Kentpark projesinin yapım ihalesi, sözleşme ile çalışmada belediye araçlarının kullanılmasıyla ilgili yazılı önerge ile bilgi istendi. Karayolları alanında lojmanların yıkılmasının ardından 16 hak sahibi için ise kira bedelinin halen encümen kararıyla İskenderun Belediyesi tarafından ödemesinin sürdürülmesinin gerekçesi ise sözlü olarak soruldu.
İskenderun Belediye Meclisi´nin dün Seyfi Dingil başkanlığında yapılan ekim ayının ilk meclis oturumunda yer tesliminin ardından proje alanında çalışmanın belediye araçlarıyla yürütüldüğü tespiti üzerine verilen yazılı soru önergesiyle ihale ile ilgili bilgi talep edildi. CHP Grup Başkanvekili Gazanfer Dik ile CHP´li üyeler Gülden Özdemir, Hüseyin Tintaş, Yılmaz Öztürk, Özer Çağşar´ın imzasını taşıyan önergede, şu sorular yöneltildi: “Eski Karayolları alanında çalışması devam eden Kentpark projesinin ihalesi kaç TL´ye verilmiştir? İhale alıcısı unvanı nedir? Kaç firma ihaleye katılmıştır? İhale katılımcılarının teklifleri sırasıyla kaç TL´dir. Kentpark projesinin yapımında çalıştırılan belediye araçları için belediyemiz ne kadar kira almaktadır? Yukarıda belirttiğimiz sorularla ilgili bilgilerin eksiksiz olarak yazılı olarak tarafımıza bildirilmesini arz ve talep ederiz.”

Dingil: Ödemeler birim fiyattan
Önergeye ilgili birim tarafından geniş kapsamlı yanıt verilmesini isteyen belediye başkanı Seyfi Dingil, yanıta belgelerinde eklenmesi talimatını verdi. Dingil, “Allaha şükür Karayolları da yapıldı, çalışma devam ediyor. Orada yapılan iş de birim fiyat üzerinden. Ne yapılırsa onun ödemesi verilecek” şeklinde konuştu.

“3 dönemdir lojman kirasını belediye ödüyor”
Karayolları ihalesiyle ilgili bilgi talebini içeren önergenin ardından gündem dışı konuşmasıyla MHP´li üye İbrahim Yavuz, alanda yıkılan 16 lojmanın ödemesi devam eden kira bedellerini sordu. Karayolları alanında yıkılan lojmanlardan çıkan sakinlerin kira bedelinin üç dönemdir ödendiğini belirten Yavuz, Karayolları alanı karşılığında bir işadamına kat karşılığı lojman yapımı için meclis tarafından yapılan değişiklik yapıldığını hatırlattı. Yavuz, “Halen o lojmandan çıkanların kirasını ödüyoruz. Bununla ilgili son durum nedir, bu böyle devam mı edecek?” diye sordu.
Müteahhit Ali Uysal´ın bir süre tutuklu kalmasının ardından projeyi yürütemediğini ancak sözkonusu alandaki imar değişikliğinin geçerliliğini sürdürdüğünü anlatan başkan Dingil, aynı koşulların işi devralacak firmaya sağlanabileceğini kaydetti. Encümen kararıyla kira bedelinin ödemesinin devam ettiği konuyla ilgili Dingil, “Karayollarına kavuşmak için o günkü şartlarda alandaki lojmanları yıkarak karşılığında lojman yapmasını istedik. Sevgi Evleri´nin yanında bina, lojman, depo yapılacaktı. Adam hapse girdi. Fetö dediler, bilmem ne dediler” diye konuştu.

İskenderun Belediyesi de imar barışına başvuracak
Gümrük Bölge Müdürlüğü´ne gümrük laboratuvarı kurulması amacıyla tahsis edilen eski Sarıseki hizmet binası, ruhsatı ile yapı kullanım izni olmadığı için bedel tespiti dışında bırakılınca İskenderun Belediyesi, imar barışından yararlanılması yoluna gidilecek. Belediye Meclisi´nde gündeme alınarak 5. madde olarak görüşülen binanın ruhsatlandırılmasıyla ilgili çalışma yürütmek üzere başkan Dingil´e oybirliğiyle yetki verildi.

Gümrük Labaratuvarı için ruhsat bekleniyor
Oturumda konuyla ilgili bilgi veren Dingil, “Burası Sarıseki´de gümrük laboratuvarı için verdiğimiz yer. Sağolsun vekillerimiz ve Hatay eşrafı, buranın laboratuvar olmasını kabul ettirdiler. Çalışmalar başlıyor. Mersin´in işinin yüzde 50´sini alıyoruz. İkincisi bunun bedelini ödemelerini istedik. Ancak değer tespiti yapılabilmesi için aftan yararlanıp yapı kullanma belgesi almak gerekiyor. Tespit edilecek tutar İskenderun Belediyesi´nin geçmişten beri gelen vergi borçlarına karşılık mahsup edilecek. Kaymakamlık da dahil bütün kamu kurumları, bizim belediye, valilik dahil hiçbirinin yapı ruhsatı yok. Yıllardır Türkiye´de böyle gelmiş. Şimdi ise ruhsatı olmadığı için binayı dışında bırakarak arsanın değer tespiti yapılmasını biz kabul etmedik. 31 Aralık tarihine kadar bu binanın yapı kullanma iznini alarak gerçek değeri üzerinden borçlarımızdan mahsup yapılacak.”

Bilbord ihalesi yeniden
İskenderun Belediyesi´nin açtığı bilboard ihalesine tek firma katılınca ihalenin yenilenmesine karar verildi. İhalenin encümenin MHP´li üyesi ve meclis grup başkan vekilinin teklifi üzerine iptal edilerek yenilenmesi kararlaştırıldı. Konu İskenderun Belediye Meclisi´nde de gündem dışı ele alındı. Meclisin MHP´li üyesi Osman Çolak, ihale şartnamesinin İskenderun esnafının ihaleye katılmasına olanak sağlayacak esneklikte hazırlanmasını önerdi.
Konuyu gündemdışı konuşmasında değerlendiren Osman Çolak, talep edilen oranda işbitirme belgesini temin edecek esnafın bulunmadığına dikkat çekti. Çolak, “İskenderun´da tek bitirmede 240 bin lira değil, 140 bin lira dahi iş bitirme belgesi alabilecek kimse yok. Bunu araştırdım, arkadaşlara sordum. Bu konuda sizden ricam İskenderun´umuz kazansın, İskenderun´daki firmalarımız bu ihaleye girebilsin. Elimizdeki argümanları başkalarıyla paylaşmayalım. İskenderun´un esnafı bu ihaleye girebilsin diye bu ihalenin şartnamesinin tekrar gözden geçirilerek İskenderun´umuzun esnafının ihaleye gerebilmesi sağlanmalı. Bu konuda Belediye Başkanı Seyfi Dingil´e büyük iş düştüğünü düşünüyorum” diye konuştu.
Dingil, 'Ben İstanbul´dayken duydum. 300 bin lira muhammen bedel konulmuş. Günümüzde reklamcılık iyi bir potansiyel, iyi bir gelir. Belediyemizin de bundan faydalanması lazım. Öyle 3 bine, 5 bine vermeye taraftar değilim. Muhammen bedel iyi bir rakam. Çünkü ciddi birileri alsın istiyoruz. Hem bizim insanımız alsın, hem kaliteli hizmet etsin hem belediyeye para bıraksın. Önemli olan İskenderun halkının bütünü, bir-iki müteahhit… ben de seninle hemfikirim. Alsın ama, hem kaliteli iş yapsın, hem belediyemize gelir bıraksın” dedi.

‘Zarfçılık önlensin´ istemiş
Bedeli ‘zarfçılık kalksın, kapı önünde ihale borsası kalksın, bu işi yapacak ciddi insanlar ihaleye girsin´ diye yüksek tuttuklarını da sözlerine ekleyen Dingil, şunları ifade etti: “Yine de bu konuda birlikte çalışalım. Ancak kaliteli hizmet versin, belediyemize para versin. Öyle 10 bine 20 bine 50 bine benim de gönlüm razı değil. Muhammen bedeli 300 bine kadar çıkarttırdım ki, belediyemize de 3-5 kuruş kalsın diye. Ama, İskenderun esnafının girmesi konusunda ben de titiz düşünüyorum. Ama, hiç işi yapmayanlar da giriyor. Bunu engellemek için yüzde 3´ü yüzde 30´a çıkardık. Mesleği olan, işi bu olan katılsın, işe ciddiyet gelsin, belediyemize de para akışı olsun istemiştik.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19