“KHK ile taşerona kadro, hak kaybı yaşatır”

Vatan Partisi Hatay il Sekreteri Sadık Karakaş, hükümetin Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron sistemine yönelik düzenlemesinde TBMM´nin devredışı bırakıldığını ve çalışma süresinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Karaka

TÜRKIYE 29.12.2017 10:20:20 0
“KHK ile taşerona kadro, hak kaybı yaşatır”

 

Sadet Berkyürek/İskenderun
Vatan Partisi olarak, tüm taşeron işçilerinin işyerlerinde kadroya geçirilmesini, işyerlerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden diğer işçiler gibi yararlanabilmesini ve taşeron işçiliği yaptıkları döneme ilişkin haklarının kendilerine ödenmesini talep ettiğini kaydeden Karakaş, yazılı açıklamasında taşeron işçilerinin çok büyük bölümü, İş Kanunu´na aykırı bir biçimde çalıştırıldığını ifade etti. Karakaş, “Taşeron işçilerinin çok büyük bölümü, işe başladıkları tarihten itibaren asıl işverenin işçisi konumundadır. Bu nedenle geriye dönük 5 yıllık süre içinde kadrolu işçilerin ücret ve diğer haklarını almalıdır. Son olarak Zonguldak´ta Çatalağzı Termik Santrali taşeron işçilerinden 42´sinin davası sonuçlanmış ve işçilerin her birine 170 bin liraya kadar çıkabilen tazminatlar ödenmiştir. Taşeron işçilerine, Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen kadro hakkı, önemli hak kayıplarına da yol açmaktadır” değerlendirmesini yaptı.

Olumsuzlukların tartışılmasından çekiniyorlar
Taşeron işçilerine ilişkin hukuki düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi´ndeki yasama sürecinin dışında ve olağanüstü halle ilgisi olmayan bir biçimde KHK ile getirilmesini eleştirerek bunun düzenlemenin yetersizliğinin ve olumsuzluklarının tartışılmasından çekinilmesinden kaynaklandığını vurgulayan Karakaş, düzenlemenin getirdiği en önemli hak kaybının, kadroya geçme karşılığında taşeron işçilerinin geçmiş 5 yıla ilişkin haklarından vazgeçmeleri şartı olduğunu, hükümetin haklarını öğrenen taşeron işçilerinin yargı yoluyla büyük miktarlarda tazminat almalarından çekindiğini öne sürdü.

Taşerondan geçen 2020´ye kadar TİS´den yararlanamayacak
Düzenlemenin diğer bir olumsuzluğunu kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya geçen işçilerin eski ücretlerini almaya devam etmesinin oluşturacağına ve kadroya alınacak işçilerin 2020 yılına kadar toplu sözleşme ve önemli haklarından mahrum kalacağına işaret eden Karakaş, şunları belirtti: “Kamu kesiminde çalışanlara verilen 52 yevmiye tutarındaki ilave tediye (ikramiye) hakkı, kadroya geçişin tek önemli kazanımıdır. Hükümetin getirdiği düzenlemeyle kadroya geçen taşeron işçilerinin işyerinde uygulanmakta olan ve kadrolu işçilerin yararlandığı toplu iş sözleşmesinden yararlanması mümkün değildir. Ayrıca, kadroya geçirilen işçilerin 2020 yılı sonuna kadar yeni bir toplu iş sözleşmesi yapma imkanı ortadan kaldırılmaktadır. Kadroya geçirilen taşeron işçileri, ‘Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin bitimine kadar´ yeni bir toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaktır. Yüksek Hakem Kurulu´nun 2017 yılı Aralık ayında karara bağlayacağı üç yıllık herhangi bir toplu iş sözleşmesi, kadroya geçen taşeron işçilerinin kaderi olacaktır. Bu düzenleme, Anayasada güvence altına alınan toplu pazarlık hakkını ortadan kaldırmaktadır. 2020 yılının sonlarına kadarki üç yıllık süre içinde toplu sözleşme görüşmesi yapılamayacağından, grev hakkı da yok edilmektedir. Hükümet, kadroya geçirilen taşeron işçilerinin grev hakkını üç yıl boyunca ortadan kaldırmaktadır. Çay İşletmeleri, Elektrik Üretim A.Ş., Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, PTT, TCDD, Tarım İşletmeleri Gn.Md., Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Vagon Sanayii, BOTAŞ, TPAO, Şeker Fabrikaları A.Ş. ve diğer bazı kamu işletmelerinde ve bazı özel bütçeli kuruluşlarda çalışan taşeron işçileri kadroya geçirilmemektedir. Kamu kesiminde anahtar teslimi yapılan işlerdeki işçiler de kadro hakkından mahrum bırakılmaktadır.”

“Çözüm özelde ve kamuda tümüyle kaldırmak”
Karakaş, çözümün taşeron sisteminin kamu sektöründe de, özel sektörde de tümüyle kaldırılmasıyla sağlanabileceğini vurgulayarak, “Taşeron işçileri, tüm işyerlerinde, işyerinin kadrolu işçisi haline getirilmeli, diğer kadrolu işçilerin yararlandığı haklardan yararlanmalıdır. Getirilen düzenleme, AKP iktidarlarının yarattığı taşeron canavarının verdiği zararları ortadan kaldırmamakta, iş güvencesinin bulunmadığı koşullarda kadroya geçirilme karşılığında önemli hak kayıplarına yol açmaktadır” İfadesini belirtti.


TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı geri çektiğini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilcisi Nacar: Halk giderek yoksullaşıyor

Bir günde 1.315 kişiye sorgulama

Öntürk: Projelerin çoğu doğrudan kadınlara değer katacak

Duduoğlu'ndan filtre sektörüne destek sözü

Gül, kahvaltıda ağırlandı

İYİ Parti adayları İskenderun'da esnafla buluştu: Elbiseyi beraber tasarlayacağız

SP Milletvekili ve HBB Başkan adayı Çalışkan: Sorunları biliyoruz, çözüme yakınız

SHD'den deprem sonrası Hatay konut raporu

Cumhur İttifakı HBB adayı Öntürk: Hatay, 10 yılda 50 yıl geriye gitti

Kiracılar da beyan yapabilecek

HBB Başkanı ve CHP adayı Savaş: Hatay’ın bütün projelerini bitirdik

Arsuz’a 9, Belen'e 12 aday

ATSİAD Arsuz'a OSB istedi

İskenderun'a kadın adayı Deva Partisi'nden

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00