Kıddes Bayramı´nın tatlısı; Kreykuşat

Bölgede yaşayan Arap Aleviler, dini bayramlardan Kıddes (Ğiydıl Kıddas) Bayramını kutladı. Aynı gün Hristiyanlar da Hz. İsa´nın vaftiz bayramını kutladı.

İSKENDERUN 22.01.2018 18:57:01 0
Kıddes Bayramı´nın tatlısı; Kreykuşat

Akın Bodur/İskenderun

Kıddes Bayramı, Hz. İsa´nın vaftiz edildiği gün olan19 Ocak´ta kutlanıyor. Yöre halkı bayrama özel olarak etli pilav pişirip, dağıttı, kreykuşat ve sarı burma tatlılarını yaptı ve bayramda konuklarına ikram etti.
Ayna İskenderun Kültür Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği işbirliğiyle Kıddem Bayramı kapsamında Kreykuşat (Karakuş) ve Sarı Burma tatlıları yapıldı.
Kreykuşat tatlısı, Tuffaha Karpuz (60) tarafından mayalanan hamurun oklava ile açılıp, üzerine dövülmüş cevizin serpiştirilmesi ve hamurun bu şekilde oklavayla sarılıp, daha sonra dilimler halinde kesilmesiyle hazırlandı.
Hazırlanan tatlı, önce kızartılıyor ardından da şire içerisinde bekletilerek, servise hazır hale geliyor. Karpuz´un hazırladığı tatlıları kızartıp, şerbetleyen ise Dr. Eyüp Tümkaya oldu.
Kreykuşat (Karakuş) tatlısı böyle hazırlanırken, Kreykuşat (Karakuş) Sarı Burma tatlısı ise hamurun hazırlanıp, burma şeklinde tepsiye yerleştirilmesi sonrası fırında pişirilmesi ve ardından şiresinin verilmesiyle hazır hale geliyor.

´Hazırlamak için bayramı beklemeyiz´
Çocukluğundan beri evlerinde Kreykuşat ve Sarı Burma tatlılarının yapıldığını, bunların yapılması için bayramın beklenmediğini ifade eden Tuffaha Karpuz, 'Çünkü bizimkiler bu tatlıyı çok seviyor ve bu nedenle evde sık sık hazırlanıyor. Ben kendimi bildim bileli, çocukluğumdan beri bu tatlıyı yaparım' dedi. Tuffaha Karpuz, hamurun içiresine dövülmüş cevizin yanı sıra belirli oranda hindistan cevizi, karanfil ve tarçın konulduğunu da söyledi.

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00