Kira bedeli 'kaymakamlık değil, polis aracı' için

İTSO yönetimi, bütçesinden yapılan 'araç tahsisi kira bedelinin' Arsuz Kaymakamlığına değil, olay yeri inceleme aracına yönelik yapıldığını duyurdu, faturada ise "Arsuz Kaymakamlığı araç tahsisi kira bedeli" olarak yazılı.

EKONOMI 24.11.2022 12:00:00 0
Kira bedeli

İskenderun/SES

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) yönetim kurulu, oda bütçesiyle yapılan 'araç tahsisi kira bedelinin' Arsuz Kaymakamlığına değil, polisin kullandığı olay yeri inceleme aracına yönelik yapıldığını duyurdu. Odanın ödemesini yaptığı 06.10.2022 tarihli faturada ise ödeme nedeninde "Arsuz Kaymakamlığı araç tahsisi kira bedeli" olarak yazıldığı görülüyor. Kira yardımı kararının, odanın bir önceki yönetimi tarafından alındığı biliniyor. Odaların, bütçe harcamalarını TOBB Kanununa göre yapmak zorunluluğu bulunuyor.

Odanın ödemesini yaptığı 06.10.2022 tarihli faturada ise ödeme nedeninde "Arsuz Kaymakamlığı araç tahsisi kira bedeli" olarak yazıldığı görülüyor. Kira yardımı kararının, odanın bir önceki yönetimi tarafından alındığı biliniyor. Odaların, bütçe harcamalarını TOBB Kanununa göre yapmak zorunluluğu bulunuyor. 
"İTSO hakkında asılsız haber" notuyla mail olarak yayın kuruluşları ve gazetecilere gönderilen İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulunun açıklamasında, ödemesi yapılan faturada açıklamada "Arsuz Kaymakamlığı araç tahsisi kira bedeli" olarak yazılırken, odanın yazılı açıklamada ise kira bedelinin polis aracı için olduğu belirtildi.

Kaymakamlık talep etmiş, oda kira bedelini ödemiş
‘Bazı gazete veya gazetecilerin sosyal medya hesaplarında odayla ilgili, gerçeği yansıtmayan, asılsız haberler’ yapıldığı öne sürülen İTSO yönetim kurulunun açıklamasında şunlara yer verildi: "İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, 1000’e yakın üyemizin yer aldığı Arsuz İlçemiz Kaymakamlığı tarafından talep edilen, Olay Yeri İnceleme aracı olarak kullanılacak bir araç tahsisi için, talebi kamu yararına olan bir faaliyet olarak değerlendirmiş ve aylık kiralama yöntemiyle talebin karşılanmasına destek olmuştur. Sağlanan araç bahsedildiği üzere Kaymakam tarafından kullanılan makam aracı olmadığı gibi yapılan işlemde yasal mevzuata aykırı bir durum bulunmamaktadır."
Odanın açıklamasında, ‘kira bedelinin yasal mevzuata aykırı olarak ödendiği iddiası ile kamuoyunun yanıltılarak, oda ve meclis üyeleri ile yönetim kurulunun itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı’ iddia edilen İTSO açıklamasında, "Odamızın, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kamu yararına olacak her türlü desteği, diğer odalar ve kurumlarımızın da yaptığı gibi, imkanları ölçüsünde yapmaya devam edecek" ifadesine yer verildi. Açıklamada, asılsız haberler ve/veya beyanatlarla kamuoyunu yanıltan kurum ve kişiler hakkında, suç duyurularının yapılacağına da yer verildi. 

Parmak hesabıyla meclis üyelere ve basına kapatılmıştı
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi toplantıları, yaklaşık 7 yıldır odanın üyeleri, gazeteciler ve halka kapalı olduğu için oda yönetimi ve meclisinin aldığı kararlar birçok kimse tarafından bilinmiyor. Oda meclisine her ay onay için gönderilen aylık mizanlar da kapalı olması nedeniyle birçok meclis üyesi de yapılan harcamaların detayını bilemiyor. Meclisin basına kapatılması kararı 7 yıla yakın süre önce yapılan oylamada parmak hesabıyla alınmış, ancak aradan geçer süreçte bunun hukuki gerekçesi açıklanmamıştı. TOBB Yasası ve yönetmeliğinde meclisin toplantılarını kapalı olarak yapmasına ilişkin bir madde bulunmuyor. Aksine, Türkiye Cumhuriyet'i Devletinin en büyük organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, toplantıları Meclis TV'den canlı yayınlanıyor, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun Belediye Meclisinin de arasında bulunduğu birçok belediye meclisi toplantıları internetten canlı aktarıyor, yüz yüze toplantılarını da halka ve gazetecilere açık yapıyor. Yardım kapsamında 'araç kirası ödemesini' kamu yararı gören İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, meclis toplantılarının oda üyeleri, gazetecilere ve halka kapalı olmasında kamunun nasıl bir yararı olduğunu da açıklamıyor. İTSO, kapalı oda meclisi toplantılarıyla hem basının ve oda üyelerinin bilgi almasını hem de halkın doğru bilgilenmesini engellemeye ve bir anlamda basına sansür uygulamaya da devam ediyor. Bir önceki oda yönetimi, oda yönetiminde bulunun 2 üyenin, yönetimden istifa etmeden İskenderun belediye Meclisi'ne aday adaylığı başvurusunu yapmasını ve bunların üç buçuk yıl süreyle yönetime devam etmesine sessiz kalmış, hiçbir açıklama yapmamış ve bunda kamu yararı olup olmadığını değerlendirmesinde de bulunmamıştı. 

Meclis üyeleri kiralamayı biliyor mu?
İTSO açıklamasında, "muhtelif yardımlar" bölümü altında yapılan aylık 11.800 liralık "Arsuz Kaymakamlığı araç tahsisi kira bedeli" ödemesinin yasanın hangi maddesi kapsamında yapıldığına yer verilmedi. Oda meclisinin eski bir üyesi ile halen meclis üyeliğini sürdüren bir başka üye de araç kira bedelinden haberleri olmadığını söyledi.  


Anahtar Kelimeler: bedeli 'kaymakamlık değil polis aracı'

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10063,71%-0,19
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,73% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2406,93% -1,14
  • Ç. ALTIN

    3882,72% -0,72