'Kirlilik, ruh sağlığını bozuyor'

Hatay´daki çevre derneklerinin de üyesi olduğu Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu (DAÇE) ile Adana Tabip Odası, kömür dağıtımının başlanmasıyla hava kirliliğinde artış olacağını ifade etti.

GÜNCEL 19.11.2019 11:20:30 0

İskenderun/SES

Kirliliğin toplumun ruh sağlığının bozulmasına neden olabildiğini ifade eden DAÇE´nin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, ruh sağlığı bozukluğunun da intiharı tetikleyebileceğini savundu.
Atal, yazılı açıklamasında, 'TÜİK verilerine göre 2002-2018 dönemini kapsayan 17 yılda 50.378 kişinin hayatına son verdiği, her sene ortalama 2.963, her ay 246, her gün 8 kişinin intihar ettiği, 2018 yılında ise 3.161 kişinin intihar ettiği belirlenmiştir. Havaların soğumaya başlaması ve kömür dağıtımının başlamasıyla birlikte Türkiye´de intihar vakalarının daha da artması tehlikesi vardır. Zira, Danimarka Aarhus Üniversitesi ile ABD Şikago Üniversitesinden bilim insanlarının 20 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan akademik çalışmasına göre ´hava kirliliği; depresyon, anksiyete bozukluğu ve bipolar bozukluğu´ gibi psikiyatrik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Nitekim TÜİK verilerine göre intiharların yüzde 37´sinin sebebi bilinmemektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın internet sitesinde yer alan verileri analiz ederek 2018 hava kirliliği raporunu açıklayan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Türkiye´de 60 milyon insanın kirli hava soluduğunu ve yılın üçte ikisinde kirli havaya maruz kaldığını, havası en kirli kentlerin İzmir, İstanbul, Ankara, Adana, Kahramanmaraş-Elbistan, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Bursa, Mersin, Niğde, Erzincan, Denizli, Afyon ve Muğla olduğunu sadece Artvin, Ardahan, Tunceli, Gümüşhane Gemilerçekeği ile Rize Ardeşen´in havasının temiz olduğunu belirlemiştir. Kömür kullanımı sonucu ortaya çıkan 10 mikron Partikül madde için Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) belirlediği sağlığa zararlı sınır değer 20 mikrogram/m3 iken 2.01.2018 tarihinde devletin resmi internet sitesi olan www.havaizleme.gov.tr´den saat 22.00 itibariyle aldığımız verilere göre, Adana Meteoroloji ölçüm istasyonu verisine göre 10 mikron partikül madde -1 metreküp havada 793 mikrogram soluduk. Türkiye´de intiharları engellemek için öncelikle hava kirliliği sorununu çözmek ve bunun için de ısınma amaçlı kömür dağıtımını durdurmak gerekmektedir. Çok acil şekilde kömürlü termik santrallerden daha ucuz hale gelen güneş enerji santralleri yapılarak, yoksul halka ücretsiz elektrik verilmesi gerektedir' ifadesine yer verdi.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29