Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele

Arsuz Belediyesi, ´Kırmızı Palmiye Böceği´ ile mücadele başlattı. Palmiyelerde bulunan ve ağaçlara zarar veren kırmızı palmiye böceği mücadelesi kapsamında, belediye ekipleri tarafından ilaçlanma çalışmasına başlandı.

GÜNCEL 18.04.2018 10:36:14 0
Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele

İskenderun/SES

Arsuz Beledeyisi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şerif Akçalı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın 26.02.2018 tarih ve 1002 sayılı yayınlarında hurma ağacı başta olmak üzere birçok palmiye türünün en zararlısı olan ´kırmızı palmiye böceği´ ülkede olduğu gibi ilçede de ağaçlara ciddi zararlar verdiğini belirtti. Bu kapsamda belediye tarafından ağaçların ilaçlanmasına başlandığını bildiren Akçalı, sorumluluk alanı dışında kalan, özellikle yazlık sitelerde, park ve bahçelerde, otellerde, pansiyonlarda ve sosyal tesislerde bulunan hurma ağacı başta olmak üzere palmiye türlerinde kimyasal mücadelenin yapılması gerektiğini hatırlattı.

Önlem alınmamasına yaptırım uygulanabilecek
01.03.2018-20.10.2018 tarihleri arasında bakanlık ruhsatı olan, imiducloprid200911 formülasyonlu SL-35ml/Ağaç olan kimyasalla mücadelesi önerildiğini de kaydeden Akçalı, özel kullanım alanlarıya ilgili şunları ifade etti: “Belediyenin sorumluluk alanı dışında, özel kullanım alanlarında olan hurma ve palmiye ağaçlarının tüm türlerinde, bu sorumluluğu yerine getirecek olanlar hak sahipleridir. Sorumluluklarını yerine getirmeyen kişiler, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanununun 38. maddesinde belirtilen idari yaptırımlarla karşılaşacak.15. maddenin birinci fıkrası b bendinde zararlı organizmaların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara 5.300 TL idari para cezası uygulanır, denilmektedir.”

Nasıl uygulanacak?
Akçalı, uygulamaya ilişkin ise, “Kimyasal madde sulama suyu ile toprağa uygulama metodu ile gövde çevresine 20-30 cm genişliğinde ve 15-20 cm derinliğinde yalak açılarak uygulamadan önce hurma sulanır toprak suya doyurulur kimyasal ilacın 35 ml si 5-10 litre su ile karıştırılıp ağacın gövdesine çepçevre dökülür. Bu uygulama 30-35 gün aralıklarla tekrarlanır. Kurtartılması mümkün olmayan palmiyeler bulaşma kaynağı oluşturacağı için uygun şartlarda imha edilir ve en az bir metre derine gömülür. Ülke ve bölgenin turizm cenneti kalması için palmiye kırmızı böceği ile eş zamanlı ve güç birliği ile mücadele ederek ilçenin sembolü haline gelmiş palmiyeleri kurtaralım' açıklamasını yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04