Kırsalın geleneksel üretimi: Evde ekmek yapımı

Ekmek fiyatındaki yüzde 25 oranındaki yükseliş, kırsal kesimde saç üzerinde ekmek yapımını da arttırdı.

GÜNCEL 29.09.2018 09:43:53 0
Kırsalın geleneksel üretimi: Evde ekmek yapımı

Elif Günay-Akın Bodur/İskenderun
Liranın döviz karşısında hızlı bir şekilde değerini kaybetmesi ve bunun mazot ve üretimdeki girdeleri etkilemesi her sektörü olumsuz etkiliyor. Hatay´da ekmek fiyatları Fırıncılar Odası ve Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Birliği kararıyla yüzde 25 oranında artarak, 1 liradan 1 lira 25 kuruşa yükseldi. Simit de aynı fiyatta...
Yöre insanının temel besin kaynağı arasında yer alan ekmek fiyatındaki yüzde 25 oranındaki yükseliş, kırsal kesimde saç üzerinde ekmek yapımını da arttırdı.
Hatay´ın büyükşehir statüsüne geçmesiyle önceden 'köy' olarak adlandırılan yerleşim alanları bir anda 'mahalle'ye dönüşme ve kentin bir parçası olsa da kırsalda yaşam, eski geleneklerle sürüyor.

'Komşuluk bağlarını da güçlendiriyor'
Arsuz´un kırsaldaki mahallerinde kadınlar, geleneksel olarak onyıllardır sürdürdüğü ekmek yapımına devam ediyor. Kırsalda ekmek yapımı sadece ekmek üretimini getirmeyip, imece usulü olarak yapılan saç üzerinde ekmek yapımı komşuluk bağlarını da güçlendiriyor. Elbette, evde ekmek yapımının ekonomik yanları da bulunuyor.
Arsuzlu kadınlardan Ayşe Günay, evde odun ateşi üzerindeki sacda ekmek yapımını yıllardır yaptığını ve buna devam edeceğini belirtiyor.

'Hem sağlıklı hem de hesaplı'
Ekmeği komşu ve akrabaları ile birlikte sohbet ederek yaptıklarını anlatan Ayşe Günay, 'Ekmek yapımını sürdürüyoruz, çünkü hem sağlıklı, doğal, temiz ve hem de hesaplı. Ayrıca sürekli elemizin altında bulunabiliyor. Pişirilen ekmeği hafifçe ıslatıp, tüketebiliyoruz. Gece yarısı ya da sabah erken ´ekmek yok´ sorunu yaşanmıyor' değerlendirmesini yaptı.
Üç ayda bir ekmek yaptıklarını ifade eden Günay, 25 kilo undan 100´ün üzerinde saç ekmeği yaptıklarını belirtti. Günay, ekmek yapımında 25 kilo odun kullanıldığını ve yapımının yaklaşık üç buçuk saat sürdüğünü söyledi.
Kırsalda saç ekmeği üretimindeki sayı ailenin büyüklüğüne göre değişebiliyor.

Fırıncılar unda fiyat indirimi istiyor
İskenderun´daki fırıncılar da girdi fiyatlarından şikayetçi. Belirlenen yüzde 25 oranındaki zammın yetersiz olduğunu ve fiyat arttırımı değil, un fiyatlarında indirim olmasını istediklerini belirten kentteki bir fırıncı, '50 kiloluk bir çuval un 120 lira. son bir ayda unda çuval başına 50 lira zam geldi. Biz undaki fiyat artışının geri çekilmesini istiyoruz' diye konuştu.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29