Kitabı 36 Afrika ülkesinde okunacak

Uzun yıllar İskenderun´da öğretmenlik yapan, bir dönem Arkadaş Kitabevi ile kent belleğinde yerini koruyan Halis Açacak, gerçek bir yaşam öyküsünden yola çıktığı, eşinin kanserle mücadelesini anlattığı Ellerimi Tut adlı öykü kit

GÜNCEL 28.09.2018 10:46:30 0
Kitabı 36 Afrika ülkesinde okunacak

Sadet Berkyürek/İskenderun

Halis Açacak, okulların yanı sıra aynı ülkelerde kanserle mücadele konusunda faaliyet gösteren bir dernek kanalıyla da kitabın hasta ve hekimlere dağıtılmasının öngörüldüğünü söyledi.
“Biz kemoterapi ilaçlarına sevgiyi ektik” diyen Halis Açacak, eşinin kanserle mücadelesinin 6 aylık dönemini öyküleştirdi. Açacak, kendi olanaklarıyla bastırarak dağıtımını yürüttüğü Ellerimi Tut kitabının Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen ‘kitap pazarı´nda Afrika´da 36 ülkeye dağıtımı yapılmak üzere Maneno Enterprises LTD. şirketiyle imzaladıkları sözleşme uyarınca 10 bin adet basılacağını belirtti. Çevirisinin tamamlandığını, 8 Ekim´de kitabın okuyucusuna ulaşmasının planlandığını ifade eden Açacak, halen Bodrum´da yaşıyor. Ellerimi Tut, Halis Açacak´ın yayınlaşmış 5. kitabı.
Kitap Pazarı´na kitaplarını kişisel olanaklarıyla bastırmasından dolayı yayıncı sıfatıyla katılabildiğini ve 22 yayın kuruluşuyla görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Açacak, önemli bir sayıdaki Afrika ülkesi ile başlayan sürecin dünyanın bir başka coğrafyası ile sürebileceğini, Balkan ülkelerinde faaliyet gösteren bir yayınevinin kitapla ilgilendiğini kaydetti.
Joker öğretmen olarak 1972´de geldiği İskenderun´da şimdi Arsuz´a bağlı Karaağaç mahallesi içinde kalan, o dönem İskenderun´a bağlı Hatun Köyü´nde öğretmenliğe başlayan, bir dönem Hassa ilçesinde de öğretmenlik yapan, 1976-1980 döneminde İskenderun´daki Arkadaş kitabevi ile kentin kültür hayatında yer alan Halis Açacak, öğretmen örgütlenmesinin de öndeki isimlerindendi. İskenderun´da site/konut sektöründe de kooperatifleşme çalışmasının içinde yer alan Halis Açacak, halen İskenderun´da 1997-2000´li yılların başında İskenderun´daki dönemini ele aldığı Dayı adlı kitabını yayına hazırlıyor. Açacak´ın diğer bir kitabı ise Bodrum´u anlattığı Sürgercim.
Osmaniye doğumlu olmasına karşın kendini İskenderunlu olarak tanımlayan Halis Açacak, Ellerimi Tut kitabının Afrika´da basımını üstlenen firmanın Cambridge ve Oxford´un Afrika yayın temsilcisi olduğunu kaydetti. 36 ülke için yetki sözleşmesi imzaladıklarını söyleyen Açacak, kitabın aynı gün ameliyat olup sol memesini ameliyathanede bırakan 8 kadının, meme kanseriyle savaşını anlattığını kaydetti. Hastalardan 7´sinin teşhisin ilk evrelerde konmasından dolayı tedaviden olumlu sonuç alınmasının beklendiğini, ancak eşinin ileri evreden dolayı yaşam şansının düşük olduğunun belirtildiğini anlatan Açacak, şunları ifade etti: “O, 8 kadından ümidin olmadığı kadının artık son evresini evinde, çocuklarının arasında geçirmesini önerdiler. Hastane koridorlarında boşa dolaştırma dediler. 6 ay süre vermişlerdi. İnsan sevgisinden oluşan bir sevgi çemberiyle sarmalandı, büyük sevgiyle karşılandı. İnsan sevgisinden oluşan bir tedavi uygulandı.”

Kemoterapi ilaçlarına sevgiyi ektiler
Diğer 7 kadından 6´sının ameliyattan sonraki aile yaşamlarındaki aşınma ve kayıpların hastalık sürecini nasıl hızlandırdığını aktaran Açacak, eşinin hastalıkla başetmesini ´biz kemoterapi ilaçlarına insan sevgisi kattık´ sözleriyle özetledi. Açacak, şunları söyledi: “O, 8 kadından mücadeleyi sürdürebilen tek kadın benim eşim oldu. Eşime de şunu diyordum; ‘Bu kadar insan senin çevrende. Bir çember oluşturduk. Bu çemberi kırıp da Azrail gelip senin canını alamaz. Bu ne tanrıya yakışır, ne Azrail”e ne de adalete yakışır. adil bir tanrı varsa gelip senin canını almaz´ diyordum.”

Kanseri ´yeniden yendiler´
Kemoterapi bitene kadar, 6 ay içerisinde aynı gün ameliyat olan kadınlardan 6´sının hayatını kaybettiğini, eşinin ameliyattan bir yıl sonra bu kez beyninden bir tümör ameliyatı geçirdiğini, ileriki yıllarda karaciğer ve böbreklere de sıçramasının ardından yaşam yeri ve koşullarını da değiştirdiklerini hatırlatan Açacak, “Köye göçtük. Toprakla uğraşmaya başladı. Başladığımız çiçekçilik işini profesyonelleştirdik. Kanseri ilaçsız yendik. 23 yıl aradan sonra sağ göğsünde de ortaya çıkınca bu kez savaşımız 120 gün sürdü” dedi.

Kanserle mücadeleye de katkı veriyorlar
Açacak, Ellerimi Tut kitabında anlattığı insan sevgisi ile nerelere ulaşılabileceğini kendi yaşamlarında deneyimlediklerini, bu deneyimlerini kanser hastalarıyla paylaştıklarını, kanserle mücadele dernekleriyle birlikte çalışma yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

 

 


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00