´Kitap okumanın saati yok´

İskenderun´da öğretmenlik yapan yazar Sevinç Çevik (30), kütüphanede öğrencilerle ´Neden okumuyoruz´ adlı söyleşi yaptı ve kitaplarını imzaladı.

GÜNCEL 21.02.2018 10:37:42 0
´Kitap okumanın saati yok´

Akın Bodur/İskenderun

Dünya Öykü Günü´nde İskenderun Çocuk Kütüphanesinde düzenlenen ´Neden okumuyoruz´ konulu söyleşide konuşan yazar Sevinç Çevik, İskenderun Anadolu Lisesi, İskenderun Sahil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İskenderun 2. OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Namık Kemal Ortaokulu öğrencileri ile öğretmenlerine seslendi. İskenderun Halk Kütüphanesi Müdürü Harika Leyla Yaman´ın da katıldığı söyleşide konuşan yazar Çevik, öğrencilere ´Şehrazat´ adlı öykü kitabını imzaladı.

Kitaplar, öncelik sıralamasının 231. sırasında
Tarihsel bir kitap çalışmasını sürdürdüğünü anlatan Adanalı yazar Sevinç Çevik, 'Neden kitap okumuyoruz? Çünkü, sıkıldığımızı, zaman bulamadığımızı söylüyor, önceliği kitap okumak yerine televizyon, internet ve sosyal medyaya veriyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre, ülkemizde kitaplar, ihtiyaç sıralamasının 231. sırasında yer alıyor. Aynı araştırma, kişinin bir günde 5 saat televizyon izleme oranını gösteriyor. Kitap; okumaya ayrılan süre ise yılda 6 saat' değerlendirmesini yaptı.
Toplumun bilinçli kitap tercihi yapmadığını ve seçimlerin rastgeli olduğunu ifade eden Çevik, 'Kitap satışı ve okuma oranı birlirine çok yakın görünse de, kitap değiş-tokusu, yani paylaşımın fazla olması, satış ve okuma oranını aynı yapmıyor. Ama yine de kitap okuma oranı çok düşük. Ülkemizde televizyon izlenimi ise çok yaygın. Birçok kişinin, birkaç dizisi var. Günümüzde kitap okuma alışkanlığı kazanmamış, o tadı alamamış bir nesil yetişiyor. O zaman farklı alanlara da kayma söz konusu olabilir. Kitap tercihi olanların, hedefi de oluyor' diye konuştu.
Popüler kitapların çok fazla satılırken, edebi yönü ağırlıklı olan kitapların raflarda çok fazla olduğunu anlatan Çevik, kişilerin, özellikle genç ve çocukların, gelişimi sağlayan, yaratıcı olmayı getiren kitapları tercih etmesini önerdi.
´Kitap okuyan kişi ile okumayan kişiler arasında far var mı?´ diye soran Çevik, sorusuna şöyle yanıt verdi: 'Elbette var. Hem de çok fark var. Mustafa Kemal Atatürk, ´Bir ülkede okumaya karşı istek olmadıkça, yıkım artar´ demiş. Bir ülkeyi okyanlar kalkındırır. Çünkü, okuyanlar hayata gerçekçi bakar. Söz dağarcılığını geliştirir, diline hakim olur ve onlar evrenseldir. Kitap okumak, insanın kendisini keşfetmesini sağlar. Kendini keşfeden insan evreni keşfeder. Evreni keşfedenin de altından kalkamayacağı iş yoktur' dedi.

´Fuarlar yeni kitapların keşif yeridir´
Yazar Sevinç Çevik, 'Kitap okumanın saati yok. İstediğiniz saatte okuyabilirsiniz. Ama, okmaktan ziyade ne tarz kitaplar okumamız gerektiğine odaklanmalıyız. Kapaklarına bakarak, kitaplara yönelmeyelim. Kitap, yazarlarla ilgilidir. Televizyonlarda da kitap programları yok. Ama kitap fuarları var. Neredeyse her ilke kitap fuarları düzenleniyor. İskenderun´da düzenlenen fuarda gençler kitaba çok yanaşmadı, daha çok orta yaş ve üstü kişiler kitaba yöneldi. Fuarlara gidilmeli, oradaki kitaplar incelenmeli. Çünkü, fuarlar yeni kitapların keşif yeridir. Okumak, kendimizi aramak için çıktığımız yoldur. Bu nedenle kitap tercihlerini bilinçli yapmalıyız. Bu nedenle kitaplara vakit ayırmaktan korkmayalım. Ve herkesin mutlaka bir zamanı vardır. Gençlerin vakti daha çok vardır. Çünkü onlar kendilerini geliştirmekten başka vakti yok. Vakit o nedenledir. Kitaplar bir aynadır ve bu ayna kendimizi yansıtır' diye konuştu.
Yaşanmış ve yaşanabilecek olayların kişi, yer, zaman unsurlarına dayandığı anlatım yazı türlerine ´öykü´ denildiğini anımsatan Çevik, öykünün çok eski zamandan günümüze ulaştığını, ancak romanın bir adım gerisinde kaldığını ifade etti. Romanın, öyküye göre daha uzun olduğunu anlatan Çevik, öykünün daha kısa yazı olması nedeniyle kelimelerin daha iyi seçilmesi gerektiğini, daha çok emek harcandığını da belirtti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00