Kıyıdaki yıkıma önerge

Milletvekili Topal, Deniz Sitesini parlamentoya taşıdı

GÜNCEL 10.07.2019 12:01:21 0
Kıyıdaki yıkıma önerge

 Hatay Milletvekili Serkan Topal, Libya´da tutuklanan Hataylı Volkan Altınok ve Mehmet Demir´in durumu ile Samandağ´da kıyı kenar çizgisi gerekçe gösterilerek yıkımı istenen konutlarla ilgili yıkımın durdurulması talebini, ayrı ayrı soru önergeleriyle parlamentoya taşıdı. Milletvekili Topal, Libya´da tutuklanan Hataylı Altınok ve Demir´le ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye´nin ciddi bir devlet olduğunu ve vatandaşlarını sahipsiz bırakmayacağını ifade ederek, iki vatandaşın biran önce serbest bırakılması için gereğinin yapılmasını istedi.

Akın Bodur/İskenderun
Hatay Milletvekili Serkan Topal, Samandağ´da kıyı kenar çizgisi gerekçe gösterilerek yıkımı istenen konutlarla ilgili yıkımın durdurulmasını istedi. Samandağ´daki kıyı kenar çizgisinin ihlali nedeniyle yıkımı istenilen binaları TBMM´ye taşıyan milletvekili Topal, 3194 sayılı İmar Barışı Yasası gereği ilan edilen İmar Barışından yararlanan sakinlerin, ilgili yapı kullanım izinlerini alarak oturmaya devam ettiğini belirtti ve yıkım kararı alınarak vatandaşın mağdur edilmemesini istedi.
Hatay Milletvekili Topal, TBMM Başkanlığına verdiği, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum´un yanıtlaması istediği önergesinde, 'Samandağ´ın Deniz mahallesinde 1960 yılında inşaa edilen Deniz Sitesi adı ile bir yerleşim birimi var. Bu sitede yaklaşık 200 aile ikamet etmektedir. Ancak site kıyı kenar çizgisi mevzuatı gerekçe gösterilerek kamulaştırılmıştır. Kamulaştırma sonrasında mesken sahiplerinin aynı konutlarda kira karşılığı oturmalarına devlet tarafından izin verilmiş, konutların kullanım ömrünü tamamlanmasına kadar miras yolu ile geçmesi dahil, her türlü devir hakkı da sağlanmıştır. 3194 sayılı İmar Barışı Yasası gereği ilan edilen İmar Barışından yararlanan sakinler, ilgili yapı kullanım izinlerini alarak oturmaya devam etmektedirler. Bu hususta, genel kuralın imarın kullanım ömrünü tamamlaması olarak addedilmesi ve konutların bu sebeple yıkılması yönünde olması beklenirken; Samandağ Kaymakamlığı 2019 yılı Mayıs ayında ani bir kararla, yapının uygun olmadığını gerekçe göstererek sakinlerden, 15 gün içerisinde konutları tahliye etmelerini istemektedir' ifadesine yer verdi.
Hatay Milletvekili Topal, TÇevre ve Şehircilik Bakanı Kurum´un yanıtlamasını istediği önerges inde şu sorulara yer verdi: 'Söz konusu olan Samandağ ilçesi Deniz Mahallesi Deniz Sitesi´nde bulunan konutlar ne zaman inşaa edilmiştir. Bu konut alanı, kooperatifleşme veya bireysel yapılaşma ile mi? İnşa edildi? Devletin bu alan ile ilgili herhangi bir teşviki olmuş mudur? Deniz Sitesi´nin, Kıyı Kenar çizgisi mevzuatı gereği kamulaştırması ne zaman yapılmıştır. Bu kamulaştırma ile maliklere ödenen daire başı fiyat ne kadardır. Bu fiyatlar rayiç bedele uygun mudur? Deniz Sitesi´nde bulunan konutların imar barışı kapsamında yapı kullanım izinleri alınmış mıdır? Bu izinler ne kadar süre ile geçerlidir. Kaymakamlık, bu izinler alınmasına karşın neden yıkım kararı almıştır. Bu alan yıkım sonrası nasıl değerlendirilecektir? Sitede oturan sakinler kaç yıldır burada ikamet etmektedirler. Tahliye sonrası bu vatandaşlarımızın barınma durumu ne olacaktır. Sosyal devlet ilkesi gereği bu yurttaşlara barınma için bir yer tahsisi yapılmış mıdır? Mahalle bütünlüğü korunması adına TOKİ devreye sokularak site sakinlerine konut yapmayı düşünüyor musunuz? “

Hataylı tutuklular için önerge
Hatay Milletvekili Topal, Libya´da tutuklanan Hataylı Volkan Altınok ve Mehmet Demir´in durumunu da önergeyle parlamentoya taşıdı. Türkiye ciddi bir devlet olduğunu ve vatandaşlarını sahipsiz bırakmayacağını ifade eden milletvekili Topal, iki vatandaşın biran önce serbest bırakılması için gereğinin yapılmasını istedi. Topal, önergesinde, 'Libya´da yaşanan yönetim krizi bölgede var olan istikrarsız ortamı daha da derinleştirmiştir. Sor günlerde ortaya çıkan gelişmeler ülkemizi yakından ilgilendirmektedir. Ülkenin bir bölümünde yönetimi elinde bulunduran silahlı güçlerin, Türkiye´yi düşman ilan ederek savaş pozisyonu alması vatandaşlarımızın tutuklanmasına kadar uzayan bir çok sorunu birlikte getirmiştir. Hatay, konumu itibariyle Ortadoğu ülkeleri ile yakın ticari ilişkiler içerisindedir. Bir çok Hataylı vatandaşımız farklı Ortadoğu ülkelerinde iş yapmakta veya çalışmaktadır. Bu gerekçelerle Libya´da da bir çok yurttaşımız var. Özellikle Kast Bengaşir bölgesinde bulunan yurttaşlarımız hiçbir gerekçe gösterilmeksizin sadece Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmaları nedeniyle gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadır, 10 Nisan 2019 günü Mehmet Demir ve Volkan Altok adlı Hatay nüfusuna kayıtlı iki vatandaşımız Hafter güçleri taçafindan gerekçe gösterilmeden tutuklanmıştır' ifadesine yer verdi.
Hatay Milletvekili Topal, TBMM Başkanlığına verdiği ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun cevaplaması istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Libya´da tutuklu Türk vatandaşlığı hasebiyle siyaseten tutuklu bulunan vatandaşımız var mıdır? Bunların sayısı nedir? Mehmet Demir ve Volkan Altıok adlı yurttaşlarımızın tutuklanma gerekçeleri hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bu vatandaşlarımız hangi gerekçelerle cezaevinde tutuluyorlar? Gerek Bakanlığınızın gerekse Hükumetin vatandaşlarımızın setbest bırakılmaları ile ilgili girişimleri var mıdır? Bu girişimler de BM devreye sokulmuş mudur? Volkan Altıok ve Mehmet Demir ile herhangi bir Türk yetkili iletişim kurdu mu? sağlık durumları hakkında bilgi sahibi misiniz? Türkiye Cumhuriyeti hükumeti olarak karşılık ilkesi gereği Libya hükumetine veya Libya´da bulunan silahlı yapılara herhangi bir yaptırım uygulayacak mısınız? Bu konuda Türkiye olarak resmi politikamız nedir?'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23