KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Hatay´da

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz´in hidrokarbon zenginlikleri ve stratejik öneminin Türkiye ile ortak hareket edilmesinin gerekliliğini getirdiğini belirtti.

TÜRKIYE 23.10.2021 23:45:01 0
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Hatay´da

Bir dizi programa katılmak üzere Hatay´a gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Vali Doğan´ı ziyaret etti, Altınözü Zeytin - Zeytinyağı ve Gastronomi Festivali açılış törenine katıldı.

Valilik ziyaretinde Vali Rahmi Doğan tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, şeref defterini imzaladı. Burada yaptığı basın açıklamasında ‘Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı, özgürlüğü, hürriyeti ve onurlu yaşamı´ için Türkiye´yle birlikte hareket edilmesinin gerekliliğini her platformda anlattıklarını belirtti. Tatar, “Güzel bir algı var, güzel bir muhabbet var ve aramızdaki ilişkilerin her geçen gün daha da iyiye gittiğini görüyorum” dedi. Artık adada bir federasyonu görüşmediklerini ve Türkiye´nin de desteğiyle bu aşamaya ulaştıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz´in daha da kritik, daha da statüsü yükselmiş bu hidrokarbon zenginlikleri ve diğer birtakım stratejik boyutuyla öneminin arttığını, buna bağlı olarak bu siyaseti savunarak geliştireceklerini ifade etti.

´Adada yeni siyaset´ mesajı

1974´ten sonra Hatay´ın çeşitli bölgelerinden Kıbrıs´a göçen ve adaya yerleşenlerin bir kaynaşmayı da sağladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, bunu zenginlik olarak tanımladı. KKTC´de verilen ortak mücadelenin adadaki yeni siyaset, yeni bir anlayışa dikkat çeken Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti´nin de tam desteğiyle, Maraş açılımından sonra artık Kıbrıs´ta yan yana yaşayan iki ayrı egemen eşit devletin iş birliğiyle bir anlaşmanın olabileceğini hem Birleşmiş Milletlere hem diğer ülkelere anlatmaya çalışıyoruz. Dost ülkelerden destek beklemekteyiz. Kıbrıs´ta iki ayrı halk vardır, bunu bütün dünya böyle bilmeli. Kıbrıslı diye bir millet yoktur. Kıbrıs´ta ya Türk´sünüz ya Rum´sunuz. Asırlardan beri Kıbrıs Türk halkı Osmanlı döneminde Kıbrıs´ın yöneticileri olarak hep oralarda varlığını sürdürdü” diye konuştu.

Tatar zeytin festivalinde

Valilik Makamında gerçekleşen ziyaret sonrası Vali Doğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Altınözü ilçesinde yıl 5.´si gerçekleşen Geleneksel Altınözü Zeytin - Zeytinyağı ve Gastronomi Festivali açılış törenine katıldı. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törendeki konuşmasında göreve gelmesinin ardından Kıbrıs´ta yeni siyaset ve anlayışın hakim olduğunu, Kıbrıs´ta artık iki farklı bağımsız devletin olması gerektiğini, bir çözüm ve anlaşma olacaksa bu yan yana yaşayan iki ayrı egemen devletin iş birliği ile ancak bir anlaşmanın olabileceğini vurguladı. Tatar, “Çünkü karşı tarafın her zaman oynadığı oyun bizleri bir ortaklık cumhuriyetine çekebilmek ve Türkiye Cumhuriyeti ile olan bağlarımızı koparmak olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız ve dolayısıyla böyle bir siyasete hayır diyoruz” ifadesini belirtti.

Vali Doğan: Adada türk varlığı önemli

Hatay Valisi Rahmi Doğan da Valilikteki kabulde Kıbrıs sorununun Türkiye´nin de ciddi bir sorunu olduğunu vurguladı. Vali Doğan şöyle konuştu: “Doğu Akdeniz´de Kıbrıs´ın olması, orada Türk varlığının olması Türkiye Cumhuriyeti Devleti için büyük önem arz etmekte dolayısıyla sizin dik ve samimi duruşunuz Türk halkı tarafından büyük bir teveccühle karşılanmakta bundan dolayı da memnuniyetimizi ifade ediyoruz.”

Şehit mezarlarına karanfil bıraktı

Kıbrıs Barış Harekâtı´na katılan Hataylı gaziler ile bir araya gelen, Antakya´da tarihi Affan Kahvesi ve Uzunçarşı´da esnaf ziyareti yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Vali Rahmi Doğan, Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı ve beraberindeki heyet ile Belen Şehitler Abidesi Parkında bulunan 41. Fırka Şehitliğini ziyaret etti, şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

/resimler/2021-10/25/1750358538355.jpg

/resimler/2021-10/25/1751035726447.jpg


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00