“Kokulu bez ve mendillerden kaçının”

Özel Palmiye Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Nevzat Mazmanoğlu, bebek bezi pişiği olarak bilinen Diaper dermatit ile ilgili annelere önerilerde bulunarak, “Bebeğiniz yıkandıktan veya altı temizlendikten sonra altının kuru olup olmadığın

SAĞLIK 13.02.2020 11:25:08 0
“Kokulu bez ve mendillerden kaçının”

 

İskenderun/SES
 Uzun süreli bir ıslaklık bez pişiğinin en önemli tetikleyicisi olan neme neden olur” dedi. Dr. Mazmanoğlu, annelere bebekleri için kokulu bez ve mendilden kaçınlamalarını önerdi.
Bebeğin cildinde kolayca pişik ve benzeri döküntülerin oluşabileceği uyarısında bulunan Dr. Mazmanoğlu,hafif olguda döküntülerin 3-4 gün içinde kendiliğinden düzeldiğini, ancak döküntülerin daha uzun sürmesi durumunda bir uzmana başvurulması gerektiğini belirtti. Konuya ilişkin Özel Palmiye Hastanesi´nden yapılan yazılı bilgilendirmede Dr. Mazmanoğlu´nun bebek bezi pişiğine yol açan nedenleri şöyle paylaştı: “Aşırı nem ve sürtünmeye bağlı deride zedelenme, bez bölgesinde kullanılan yeni ürünlerin tahrişe neden olması, idrar ya da gaitanın uzun süre deri üzerinde kalması, bakteriyel veya mantar enfeksiyonları, beze karşı gelişen alerjik reaksiyonlar, yeni ek gıdaların tüketimine başlanması, deri hassasiyeti ve fiziksel irritasyonlar, antibiyotik benzeri ilaç kullanımı sayılabilir.”
Dr. Mazmanoğlu´nun ailelere önerileri ise şunlar: “Bebeğinizin altını bezlemeden önce biraz hava almasını ve poposunun özgür kalmasını sağlayın. Bebeğiniz yıkandıktan veya altı temizlendikten sonra altının kuru olup olmadığını kontrol edin. Uzun süreli bir ıslaklık bez pişiğinin en önemli tetikleyicisi olan “neme” neden olur. Diaper dermatitin önlenmesi amacıyla bebekler altını kirlettikten sonra bezler olabildiğince çabuk değiştirmelidir. Bezler bebeklerin altına hava almayı engelleyecek kadar sıkı sarılmamalıdır. Eğer çok sıkı bağlanırsa, bebek altını kirlettiğinde dışkının deri ile daha fazla temas etmesine neden olacaktır. Tahriş etmemek için bebeklerin altı çok yumuşak biçimde silinmelidir. Her dışkılama sonrasında bebeklerin altını sabunlu su ile temizlemeye gerek yoktur. Anne sütü alan bebeklerin bazıları günde 8 defa gaita çıkarabilirler. Onun için, gaita yalnız su ile temizlenemediği durumlarda sabunlu su kullanılmalıdır. Bebekler aspire edebileceğinden deriye talk pudrası sürmekten kaçınılmalıdır. Piyasada bulunan değişik temizlik maddelerini kullanarak bebeğin altını aşırı biçimde temizlemeye çalışmak, derinin fazlaca kurumasına neden olabilir. Kokulu bez ve mendillerden kaçının. Teorik olarak çok güzel kokabilir ama kimyasallar bebeğinizin altını temizlerken aynı zamanda da cildini tahriş edebilir. Bunların yerine bebeğinizin hassas cildine uygun kokusuz mendil ve bezler kullanın. Ya da bebeğinizin altını sıcak sulu %100pamuklu el bezleri ile silin. İyi emicilik özelliği olan hazır çocuk bezlerinin kullanımı ile artık daha az diaper dermatit görülmektedir.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19