“Kömür yerine ücretsiz elektrik” talebi reddedildi

Kömür yardımlarının durdurulmasını ve yoksul semtlere güneş enerjisiyle ısınmanın sağlanmasını isteyen çevrecilerin açtığı dava reddedildi. Çevre örgütleri karara itiraz etti.

SAĞLIK 11.12.2020 08:48:23 0
“Kömür yerine ücretsiz elektrik” talebi reddedildi

Çok sayıda çevre derneğinin, yoksul ailelere kömür dağıtımının durdurulması ve bunun yerine ailelerin bulunduğu semtlere güneş enerji santralları yapılarak ücretsiz elektrik sağlanması istemiyle açtığı dava reddedildi. Avukat İsmail Hakkı Atal, karara itiraz ettiklerini açıkladı.

Çevre derneklerinin ve Adana Tabip Odası´nın da aralarından bulunduğu çok sayıda kuruluş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı´na karşı yoksul ailelere ücretsiz olarak dağıtılan kömürlere ilişkin dava açtı. Kuruluşlar, davada kömür yardımlarının durdurulmasını ve yoksul ailelerin bulunduğu semtlere güneş enerjisiyle ısınmanın sağlanmasını istedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı savunmasında özetle kömürlere ilişkin ilgili kendilerinin olmadığını, husumetin asıl ilgililere yönetilmesi gerektiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı da savunmasında güneş enerjisi santralları ile enerji sağlanması hususunun şehir içinde kömür dağıtımı yapılan yoksul ailelerin bulunduğu semtlerde gerçekleştirilemeyeceğini belirterek “hava kirliliğinin kaynağının yoksul ailelere dağıtılan kömürler olduğuna ilişkin somut tespit bulunmadığını” ifade etti. Ankara 4. İdare Mahkemesi davayı reddetti.

Kuruluşların avukatı İsmail Hakkı Atal, karara itiraz ederek davanın kabulünü istedi. Atal, itiraz dilekçesinde koronavirüs vaka ve ölüm sayılarını en çok artıran sebeplerin başında hava kirliliğinin geldiğini vurguladı. Atal, kömür kullanımının neden olduğu partikül madde kirliliğinin koronavirüs salgınının artmasına neden olduğunu gösteren bilimsel delilleri de dilekçesine ekledi.

Atal, “kömür dağıtımına son verilmediği - ısınma amaçlı kömür kullanımı yerine kullanılacak başka önlemler alınmadığı takdirde halkın yaşama hakkı ortadan kalkmakta olup kamu yararı için ivedilikle hemen şimdi kömür kullanılmasına son verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04