´Konya saldırısına´ kınama

İnsan hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, Konya´da 7 kişilik bir ailenin ırkçı saldırılarla öldürüldüğünü ifade ederek, nefret saldırıları ile şiddetin durdurulmasını istedi.

GÜNCEL 4.08.2021 20:25:47 0
´Konya saldırısına´ kınama

İskenderun/SES

İHD İskenderun Şube Başkanı Çoşkun Selçuk, Konya´nın Meram ilçesinde 30 Temmuz Cuma günü Dedeoğlu ailesine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu 7 kişi yaşamını yitirmiş, ailenin bulunduğu ev ateşe verilerek yakıldığını belirterek, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: 'Dedeoğlu ailesi 12 Mayıs 2021 tarihinde de 50-60 kişilik bir grubun ırkçı saldırısına uğramış ve 6 kişi yaralanmıştı. Saldırganlardan bazıları kısa süreliğine tutuklanıp ardından serbest bırakılmıştı. Alınan koruma kararlarına rağmen Dedeoğlu ailesi maalesef korunmamış ve yedi kişinin öldürüldüğü korkunç bir katliam yaşanmıştır. Dedeoğlu ailesine baş sağlığı diliyor, bu kaygı ve dehşet verici ırkçı saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. Fail ya da failler henüz tespit edilememiş olmasına karşın, Dedeoğlu ailesine yönelik daha önceki saldırılarda kullanılan söylem ve eylemler bu katliamda da ırkçı saiklerle hareket edildiğine dair kanaatleri güçlendiriyor. Etnik kimlikleri ailenin maruz kaldığı önceki saldırıların başlıca gerekçesidir. Dolayısıyla basit bir husumetin böylesi bir katliamla sonuçlanmasını başka türlü izah etmek mümkün görünmemektedir. Hal böyleyken, yetkililerinin gerekli koruma tedbirlerini almamaları affedilemez bir sonuca yol açmıştır. Bu arada Konya Emniyet Müdürü´nün, Hrant Dink cinayeti davasında kusuru olan kişilerden biri olarak yargılanmış olması da oldukça manidardır. Bu olay bir kez daha göstermiştir ki, şiddetin toplumsal ilişkileri düzenleyen ve sorunları çözen tek etkili araç olduğu kanaati toplumda giderek daha güçlü bir yer edinmektedir. Daha önce de bu kaygı verici gelişmeye işaret etmiş, siyasal iktidarı ve tüm toplumu şiddeti durdurmaya davet etmiştik. Şimdi bu çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Şiddetin toplum içinde giderek daha fazla itibar görmesinin temel nedeninin siyasal iktidarın toplumu kutuplaştıran, her şeyi güvenlik sorunu haline getiren, çatışmayı ve savaşı yücelten,kutsayan politikaları olduğunu söylemiştik. Siyasi iktidarı bir kez daha ayrımcı ve nefret içerikli söylem ve politikaları terk etmeye ve toplumsal barışa daha fazla zarar vermemeye davet ediyoruz. Bunun ilk adımı da Konya´nın Meram ilçesinde yaşanan bu elim olayı bir an önce aydınlatmak olmalıdır. Bunun için ivedilikle tarafsız, şeffaf ve etkin bir şekilde soruşturma yürütülmeli, ırkçı nefret saldırılarına maruz kalabilecek tüm kişi ve gruplar kağıt üzerinde değil gerçekten koruma altına alınmalıdır. Çünkü, geçmişte yaşanmış benzer olaylarda böyle davranılmadığı ve failler cezasızlık zırhı ile korunduğu için bugün yaşanan vahim olaylar tekrar etmiştir.'
Öte yandan HDP Hatay il örgütü de Defne´de düzenlediği basın toplantısında, Konya´daki saldırı kınandı. Partinin il eş başkanlarının da katıldığı açıklamada, 'AKP-MHP iktidarının düşmanlaştırıcı politikaları bu katliama zemin hazırlamıştır. Günlerdir HDP´ye dönük geliştirilen ırkçı dalganın sonucu yaşanan bu katliamın siyasi ve hukuki sorumlusu AKP-MHP iktidarıdır. Yıllardır ülkeyi yönetme acziyeti içinde olan AKP, MHP iktidarı yaşadığı çürümüşlük halini aşmak için, toplumu kamplaştırıp birbirine düşürüp oy devşirme hesapları içindedir. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz, bu kirli hesaplardan vazgeçin. Sırf kendi çıkarlarınız için yaptığınız bu kirli politikalar gün gelir sizi de yakar. Halklar arası barış ve eşitliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olan bu günlerde bu gidişattan rahatsız olan tüm güçleri birlikte hareket etmeye, mücadeleyi ortaklaştımaya ve güçlendimeye çağırıyoruz' ifadesine yer verildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19