Körfezde 2 batık bulundu

İskenderun Körfezi´nde İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) öğretim görevlileri tarafından yapılan araştırmada 1. Dünya Savaşı´na ait batık gemiler tespit edildi.

7.12.2017 11:57:53 0
Körfezde 2 batık bulundu

İST Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Necdet Uygur, İSTE´ye ait 'RV1' araştırma gemisiyle yaptıkları uygulama dalışları esnasında bazı batıklara denk geldiklerini söyledi. 15 kişilik bir ekiple araştırma başlattıklarını belirten Uygur, bu batıkların İngiliz İstihbarat Yatı ‘HMS Zaida´ ile Fransız mayın tarama gemisi ‘Pavot´ olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Bu gemilerin içerisinde bazı bulgulara rastladıklarını dile getiren Uygur, gemilerin buhar istimli kömür gemileri olduğunu vurguladı. ‘Pavot´ gemisinin üzerinde top yaralarına rastladıklarını anlatan Uygur, bununda bu şekilde askeri bir gemi olduğunu teyit ettiklerini ifade etti.
Körfezdeki bulanık suya rağmen gemileri görüntülemeyi başardıklarının altını çizen Uygur, şunları kaydetti: “İleri ki günlerde gemilerle ilgili daha detaylı bilgiler almaya çalışacağız. 'HMS Zaida' 1. Dünya Savaşı sırasında daha çok istihbarat çalışmaları yapan bir gemiymiş. 'Pavot' ise denize bırakılan mayınları kesip çıkarmaya yarayan bir gemi. Bunlar İskenderun Körfezi çalışmaları sırasında bazı kaynaklarda bunların Türk topçu bataryaları tarafından batırıldığı söylense de diğer kaynaklarda da bunların Alman denizaltı tarafından batırıldığı söylenmektedir. Batıklardan İngiliz İstihbarat Yatı 'HMS Zaida' yaklaşık 22 metre derinlikte, Fransız mayın tarama gemisi ise 30 metrede bulundu.'
Bununla ilgili Kültür Bakanlığı´ndan alınacak destek ve izinlerle içerisinden çıkarılacak objelerle daha detaylı delillere ulaşmaya çalışacaklarını ifade eden Uygur, iki gemi arasında 10 mil mesafenin bulunduğunu sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: Körfezde batık bulundu

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22