Körfez´e ‘mavi proje´

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ekibi tarafından 2017´de tartışmaya açılan Daha Mavi İskenderun Körfezi projesinin uygulaması önceki gün başladı.

GÜNCEL 18.10.2018 10:40:45 0
Körfez´e ‘mavi proje´

Sadet Berkyürek/İskenderun

İskenderun Körfezi´nin ‘çevresel ekosisteminin geliştirilmesi, çevre ve deniz kirliliği konularında farkındalık´ yaratması hedeflenen projeyi tanıdan proje sorumlusu Prof. Dr. Ayşe Bahar Yılmaz, bölgedeki yüzey ve dip plastik atık yoğunluğunun kameralarla görüntülerinin alınacağını, bu doğrultuda körfezin kirlilik potansiyeli ve özelliğine yönelik arındırma sistemlerinin belirleneceğini söyledi.
İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tarafından hazırlanan “Daha Mavi İskenderun Körfezi” projesinin açılışı, İskenderun Limanı´nda düzenlenen programla başlatıldı.
İskenderun Körfezi´ndeki plastik materyallerin birikimimin yataracağı sorunlara yönelik 2000´li yılların başında çalışmalara başladıklarını hatırlatan Prof. Dr. Yılmaz, bugün de plastik materyallerin üretiminin arttığını ancak geri dönüşüm kapasitesinin değişmediğini kaydetti. Bu proje ile ilk olarak mevcut durum analizi yapılarak bölgedeki yüzey ve dip plastik atık yoğunluğunun kameralarla görüntülerinin alınacağını aktaran Prof. Yılmaz, tespitler paralelinde körfezin kirlilik potansiyeli ve özelliğine yönelik arındırma sistemlerinin belirleneceğini, yerel yönetimlerle birlikte toplumsal farkındalık oluşturulmaya çalışılacağını vurguladı.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Çağın Taşkın, İskenderun Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Limak Port Genel Müdürü Gündüz Arısoy´un da katıldığı törende konuşan Vali Erdal Ata, 21.yy´da insanlığı tehdit eden sorunların başında çevre sorunları geldiğini söyledi. Kirletilen varlıkların temizlenmesinin faturasının çok ağır olduğuna dikkat çeken Vali Ata, çevreyi kirleten en önemli materyallerin başında bugün plastik maddelerin geldiğini kaydetti. Ata, “Bizler, bizden sonraki kuşaklara daha temiz bir dünya bırakmak zorundayız. Bu hususta hepimize önemli görevler düşüyor. Üniversitemizin bu konuda kıt imkanlarla yaptığı bu çalışma takdire şayandır. Temennimiz bu proje sonucunda Körfezimizin temizlenmesi ve en önemlisi de bu konuda anasınıfından üniversitelere kadar farkındalık oluşturmasıdır” diye konuştu. Katılımcılar ve proje yetkilileri konuşmaların ardırdar “Daha Mavi İskenderun Körfezi” projesinde kullanılacak araç –gerecin bulunduğu gemi içerisinde incelemelerde bulundu.

Hatırlanacağı gibi İSTE´de düzenlenen Uluslararası İskenderun Körfezi Sempozyumu´nda tartışılan ve Sempozyum Sonuç Bildirgesi´nde de ele alınan bir konu olan; İskenderun Körfezi´nin Çevresel Ekosistemi geliştirilmesi, Körfezi´n gelecekte de bu önemini, özelliğini ve güzelliğini koruması ve geliştirmesi için bugünden koruyucu ve iyileştirici önlemler alınması ve konunun paydaşlarıyla sürdürülebilir bir ekosistem geliştirilebilmesi hedefiyle İskenderun Teknik Üniversitesi´nin (İSTE) moderatörlüğünde ilgili çalışma başlatılmıştı. Projeyle ilgili ön çalışma Prof. Dr. Yılmaz; Yrd. Doç. Dr. Aydın Demirci, Öğr. Gör. Necdet Uyğur, Arş. Gör. Alper Yanar, Arş. Gör. Emrah Şimşek Ve Öğr. Gör. Onur Alptekin Ayhan ile birlikte gerçekleştirilmişti.


TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı geri çektiğini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilcisi Nacar: Halk giderek yoksullaşıyor

Bir günde 1.315 kişiye sorgulama

Öntürk: Projelerin çoğu doğrudan kadınlara değer katacak

Duduoğlu'ndan filtre sektörüne destek sözü

Gül, kahvaltıda ağırlandı

İYİ Parti adayları İskenderun'da esnafla buluştu: Elbiseyi beraber tasarlayacağız

SP Milletvekili ve HBB Başkan adayı Çalışkan: Sorunları biliyoruz, çözüme yakınız

SHD'den deprem sonrası Hatay konut raporu

Cumhur İttifakı HBB adayı Öntürk: Hatay, 10 yılda 50 yıl geriye gitti

Kiracılar da beyan yapabilecek

HBB Başkanı ve CHP adayı Savaş: Hatay’ın bütün projelerini bitirdik

Arsuz’a 9, Belen'e 12 aday

ATSİAD Arsuz'a OSB istedi

İskenderun'a kadın adayı Deva Partisi'nden

  • BIST 100

    8737,41%-1,03
  • DOLAR

    32,29% 0,53
  • EURO

    35,19% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2243,36% 0,75
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42