Körfez´e tarıma dayalı OSB

Samandağlı Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları Oruç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin yazılı olarak cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

GÜNCEL 5.08.2020 10:56:54 0
Körfez´e tarıma dayalı OSB

İskenderun/SES

2/2985 esas numaralı ´Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi´in geçtiğimiz günlerde Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülduğunu belirten milletvekili Oruç, önergesinde,'Yasa tasarısına ek maddeyle Adana Karataş´ta Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi kurulması gece yarısı eklenmiş, komisyona sunulmuş ve görüşülmüştür. Bahsi geçen OSB alanı Yumurtalık-Akyatan lagününün hemen bitişiğindedir. Ceyhan Nehri´nin deniz ile buluştuğu sulak alanda kurulması planlanan tesisler; denize 1 ile 2 km. mesafede olacak, 6 bin dönüm alanı kapsayacak, 215 adet havuz, soğuk hava deposu, paketleme ünitesi, yem ve malzeme deposu gibi yapılar bulunacak. Burada balık çiftliği yapma girişimi, 1987 yılında Orman Bakanlığınca ‘Yaban Hayatı Koruma Sahası´ ilan edilen Akyatan Gölü çevresinde telafisi olmayacak zararlara neden olacaktır. Yaşanacak doğa felaketinin ilk adımı, tesislerin kurulması için iş makinelerinin kullanımı, açık drenaj yapılması ile başlayacaktır ve devamında balık çiftlikleri ile sürecektir. Göçmen kuşlar için oldukça önemli bir konaklama noktası olan lagün çevresi, yeşil deniz kaplumbağasının (Chelonia myda) ve adi deniz kaplumbağasının (Caretta caretta) yumurtlama ve yuva alanıdır. Aynı zamanda bu bölge, 15 Nisan 1998 tarihinde Ramsar Sözleşmesi (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme) ile Ramsar alanı ilan edilmiştir. Bölgede yapılması planlanan balık çiftlikleri, sulak alanların korunmasını sağlamayı amaçlayan bu uluslararası sözleşmenin ihlali demek olacaktır. Özel bir ekosisteme sahip olan bu alanda yaşayan tüm canlıların ve habitatların birbirleri ile bağlantılı olduğu unutulmamalıdır. Rant odaklı yapılmak istenen bu projenin hayata geçirilmesi bölge için telafisi olmayacak bir ekolojik yıkıma neden olacaktır. Bu nedenle bu proje henüz yasalaşmadan rafa kaldırılmalıdır' ifadesine yer verdi.

Pakdemirli´ye hangi soruları yöneltti
Milletvekili Oruç, önergesinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´ye şu soruları yöneltti: 'Adana Karataş´ta balık çiftliği kurulabilmesi için ilgili madde neden son anda teklife eklenmiştir? Komisyondaki görüşmelerde Karataş´ta yapılmak istenen bu projeye, özel sektörün 1,6 Milyar TL ayırdığı AKP Milletvekilleri tarafından dile getirilmiştir. Bu meblağ hangi firma/kimler tarafından ayrılmıştır? Henüz yasalaşmamış olan projeye özel sektör tarafından yatırımlar yapılması olağan mıdır? Tesislerin kurulması düşünülen 6 bin dönümlük alan, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınmış olan Akyatan sulak alanının hemen sınırında bulunmaktadır. Akyatan lagün gölü ve sulak alan projeden etkilenmeyecek midir? Sulak alan eko-sisteminin bütünsel bir yapı oluşturduğu ve yapılmak istenen proje nedeniyle tüm sulak alanlarda yaşanacak olan telafisiz yıkım hesaba katılmakta mıdır? Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilmiş olan Akyatan Gölünün hemen yanında yapılmak istenen bu proje ile Orman Bakanlığının 1997 yılında vermiş olduğu bu karar yok sayılmaktadır. Bu nedenle henüz yasalaşmamış olan bu projenin tamamen rafa kaldırılması için adım atılacak mıdır? Uluslararası Ramsar Sözleşmesinin, bu proje ile ihlali söz konusudur. Sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmek üzere henüz yasalaşmamış olan bu projenin geri çekilmesi için adım atılması gerekmez mi? Adana Karataş´ta kurulmak istenen balık çiftliği ile ilgili orda yaşayan halktan görüş alınmış mıdır? Projenin ÇED toplantısı yapılmış mıdır? Yapıldıysa ÇED raporu hangi aşamadadır?'


"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29