Körfez´e ´yapay resif´

İskenderun Teknik Üniversitesi´nin (İSTE), yeni projesi ile İskenderun Körfezi´ne biyoaktif yapay resif yapacak.

EKONOMI 25.02.2022 15:05:52 0
Körfez´e ´yapay resif´

İSTE, İskenderun Körfezi´nde balık popülasyon ve habitatlarını arttırmak ve desteklemek amacıyla yapay resif projesini hayata geçiriyor. Projeye, Büyük İskender´den (Alexander the Great) dolayı 'Büyük İskender' ismi verileceği bildirildi.

İSTE´den yapılan açıklamaya göre, Büyük İskender Resifler Projesisinin toplantısına üniversite rektörü Tolga Depci, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Cemal Turan, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu ile akademik personel katıldı. Yazılı açıklamada şunlara yer verildi: 'Temmuz 2021´de başlangıcı yapılan projenin ortakları, İSTE Rektörü Tolga Depci, Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Doğa ve Bilim Derneği olacak. Proje kapsamında oluşturulan resifler İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan koordinatörlüğünde fakülte yerleşkesinde dökülecek ve daha sonra İSTE1 Araştırma Gemisi ile İskenderun Körfezi´nde belirlenen bölgelere yerleştirilecek. Büyük İskender Yapay Resif Projesi ile Körfez´deki denizel biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunmak; başta Orfoz ve Lahoz gibi nesli tehlike altında türler için beslenme ve koruma alanı oluşturmak; Körfez´de yok denecek kadar az olan dalış sahası oluşturarak, dalış turizmini desteklemek; bölgede deniz içerisinde bulunan canlılara uygun ortamlar sağlayarak, canlı miktarlarının artışını desteklemek ve habitata bağımlı türlere yeni yuva oluşturmak; bölgede türlerin popülasyon yoğunluklarını ve tür çeşitliliğini arttırarak amatör veya ticari balıkçılık alanları oluşturmak ve İskenderun´un marka değerini arttırmak amaçlanmaktadır.'

Üniversitelerin bulundukları coğrafyalarda insana hizmet etmesi gereken kurumlar olduğunu ifade eden İSTE Rektörü Depci ise, açıklamaya göre şu değerlendirmeyi yaptı: 'Tabiata zarar vermeyen biçimde dizayn ettiğimiz ve inşa etmeye devam ettiğimiz resifler ile bölgemizin ve ülkemizin imkânlarının arttırılacağına, projenin amaçlarına ulaşacağına inanıyoruz” dedi. İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kutlu da “Danışma görevini üstlenen kurumlar olarak, odanın bölgenin ihtiyaç ve taleplerine cevap verme görevini üstleniyoruz. Araştırma ve geliştirmeyi en iyi yapabilecek olanlar üniversitelerdir' diye konuştu. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan da, yapay resiflerin amaçları ve kullanım biçimleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.


Anahtar Kelimeler: Körfez yapay resif

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57