´Korku, mülteciyi izole ediyor´

İltica ve Göç Derneği (İGAM) ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle yapılan, Avrupa Birliği (AB) Türkiye delegasyonu fonuyla desteklenen 'Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği' projesinin kapanışı kapsamında düzen

GÜNCEL 1.02.2019 14:18:57 0
´Korku, mülteciyi izole ediyor´

Akın Bodur

Proje kapsamında Prof. Dr. Ülkü Doğan´ın koordnatörlüğünde 18 ay süren medya taraması raporunun da sunulduğu konferansa, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, İGAM Başkanı Metin Çorabatır, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Sekreteri Ümit Gürtuna, Hatay, İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Adana ve Mersin´den 78 gazeteci, akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Conrad İstanbul Bosphorus´ta yapılan konferansta düzenlenen kokteylde, 01 Haziran 2017-30 Kasım 2018 tarhleri arasında medya taraması kapsamına giren 7 yaygın ve 7 yerel gazetenin kullandığı Suriyeli mülteci haberlerinden oluşan sergi gerçekleştirildi; kitap haline getirilen 'Medya 18 Aylık Tarama Raporu' da paylaşıldı.
'Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği' projesi kapsamında panel de düzenlendi. Türk-Alman Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Erdoğan´ın moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Ülkü Doğanay, İGAM Başkanı Metin Çorabatır, Suriyeli iş adamı Nizar Bitar ile gazeteci Semra Semra Topçu katıldı. Konferansta, projenin koordinatörü Esra Yurt da projede kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, insanların kaçmak için değil, kaçmak zorunda olduğu için mülteci olduğunu ve bunun unutulmamaması gerektiğini söyledi. Gazetecilerin mültecilere yönelik bilgileri adil bir şekilde aktarması gerektiğini anlatan Berger, 4 milyona yakın mültecinin bulunduğu Türkiye´nin, ´geçiş ülkesi´ olarak kullanıldığını da kaydetti. Mültecilere yönelik dünyanın birçok ülkesinde destek ve parasal katkı sunduklarını anlatan Berger, birçok ülkede insanların mültecilere yönelik baskı kurmaya çalıştığını ve bunun nedenleri arasında ´işimizi elemizden alacaklar´ korkusunun temeli oluşturduğunu belirtti. mültecilerle birlikte kentlerde altyapıya baskının olduğunu ve bu nedenle genel ve yerel yönetimlere katkı verdiklerini, eğitim ve dil sorununun da bulunduğunu anlatan Berger, mültecilerle ilgili özellikle seçim zamanlarında olumsuz söylemlerle karşılaşıldığını, mültecilerin ´ayrışma-baskı korkusuyla izole olmasını getirdiğini, anlattı.
Mültecilere karşı önyargıların ve davranış biçimlerinin bir anda değişmediğini anımsatan ve bunun sürekli bir çalışma gerektirdiğini ifade eden Konferansın açılışında konuşan İGAM Başkanı Çorabatır, 'Medya toplantıları ile ortak bir dil, ortak mesajları nasıl etkili bir şekilde yürütebileceğimizi sürekli tartışmalıyız' dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,60% 0,34
  • EURO

    34,74% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2476,66% -0,90
  • Ç. ALTIN

    4173,19% 0,00