Korona Hatay´da artma eğiliminde

Hatay Valisi Rahmi Doğan, twitter hesabından yaptığı açıklamada Hataylılardan maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymalarını, ‘eş dost, akraba, aile ve ev ziyaretlerini askıya almalarını ve mecbur kalınmadığı sürece dışarı çıkı

GÜNCEL 8.12.2020 18:30:43 0
Korona Hatay´da artma eğiliminde

Sadet Berkyürek/İskenderun

 CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, “Toplum sağlığı için tek çözüm vatandaşa gelir ve geçim desteği ile tam kapanma” çağrısı yaparken AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca´ya dayandırararak Hatay´da yoğun bakım kapasitesinin arttırılacağını bildirdi.

Vali Doğan: Kurallara uymazsak canımız yanar
Hatay Valisi Rahmi Doğan, akşam saatlerinde Kamuoyuna başlığıyla sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamasında kurallara sıkı sıkıya uyulması çağrısı yaptı. Kentte vaka sayılarının arttığı şu günlerde toplumun önünde olan kişilere ve kanaat önderlerine de sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Vali Doğan, “Salgınla mücadelemizde bizlere destek olmaları, kurallara uyarak topluma örnek olmaları, davranışları ile yol göstermeleri ve bunu gerek tavırlarıyla gerekse sosyal medya yoluyla ortaya koymaları onlardan beklentimizdir” dedi.
Vali Doğan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Virüsten kendimizi nasıl koruyacağımız belli. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına şahsım da dahil olmak üzere hep birlikte uyacağız ve kalabalık ortamlarda bulunmayacağız. Eş dost, akraba, aile ve ev ziyaretlerini bir süreliğine askıya alacağız. Dostlarımızın, yakınlarımızın düğün, cenaze gibi özel günlerinde eskisi gibi bir araya gelmeyeceğiz. Bir süre tebriklerimizi de taziye dileklerimizi de telefonla ileteceğiz. Zor da olsa bu fedakârlığı göstereceğiz. Herkes birbirine aynı tavsiyelerde bulunurken, tavsiye sahiplerinin bu tavsiyelere başta kendilerinin uymadığı, uyarıların lafta kaldığı da ne yazık ki aşikârdır. Geldiğimiz nokta itibarıyla pandemi kurallarına sıkı sıkıya uymadığımız takdirde canımızın yanacağını ve bu süreci toplum olarak çok zor atlatacağımızı üzülerek ifade etmek durumundayım. Biz Valilik olarak alınması gereken tüm tedbirleri kademeli olarak almaya devam edeceğiz. Unutmayalım ki bu tedbirlere uyacak olan bizleriz. Bu tedbirler, hâlihazırda bizi hastalıktan koruyacak yegâne yöntemdir. Her bir vatandaşımızın başına polis veya sağlık çalışanı görevlendirme imkânının olmadığını bilerek herkesi; daha dikkatli olmaya, kurallara bizzat uymaya, uymayanlara ise mesafe koyarak tavır alıp onları ikaz etmeye, sağlık camiamıza, güvenlik güçlerimize ve bu süreçte görev alan tüm personelimize yani bizlere yardımcı olmaya, bu konuda sorumluluk almaya davet ediyorum.”

Hambolat: Artma eğiliminde
ilde vaka sayısı, yoğun bakım ihtiyacı sayısı, oksijen gereksinimi ve acil sağlık hizmeti ihtiyacı sayısının gün geçtikçe artma eğiliminde olduğunu belirten Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat da şu açıklamayı yaptı: 'Zor bir süreçten geçiyoruz. Bu zor süreci ancak, siz değerli kadim Hatay halkı olarak, kurallara uyup bizlere yardımcı olduğunuz sürece birlikte mücadele ederek atlatabiliriz. Sorumluluklarımızı bilmek, farkında olmak, üzerimize düşen görevleri yapmak ve tedbirlere uymak artık bir keyfiyet değil asli ve öncelikli görevimizdir. Karantina ve izolasyon kurallarına tereddütsüz uymak, sağlık personellerinin uyarılarını ciddiye almak ve doğru şekilde uygulamak gibi insani bir borcumuz olduğunu unutmamamız gerekiyor. Karantina tedbirlerini ve koruyucu tedbirleri ihlal etmek sadece sevdiklerimizi ve sağlık çalışanlarımızı değil, toplumun tamamını riske atmaktır. Bu günlerde sevdiklerimizle aramıza telafisi mümkün olmayan mesafeler koymamak adına bir süre kendi aramıza mesafe koymak zorundayız. Bu günlerde evlerimizde kalmanın en güçlü tedbirimiz olduğunu unutmayalım ve mümkün olduğu sürece evlerimizde kalalım. Sizler evde olduğunuz sürece bizlerin sahada mücadele gücünün artacağını ve artan vaka sayıları ve artan yoğun bakım ihtiyacı sayılarının kısa zamanda olumluya döneceğini bilmenizi isterim. Ben ve tüm sağlık çalışanlarımız bu milletin bir ferdinin bile hayatta kalabilmesi adına atmamız gereken tüm adımları atmak ve sorumluluklarımızı yerine getirmek için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Hiç şüpheniz olmasın. En büyük mücadele silahımızın, doğru uygulandığı zaman Maske, Mesafe ve Temizlik olduğunu bilmekte fayda var. Hatay halkının içinde yetişmiş bir ferd olarak, yardımsever ve vicdanlı gönülleri olan bir millet olma duyarlılığına sahip olduğuna inandığım bu milletin, yaptığımız bu çağrıya kayıtsız kalmayacaklarına güvenim sonsuz ve tamdır.'

Şanverdi: Hatay´da yoğun bakım kapasitesi arttırılacak
AKParti Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi son günlerde Hatay´da Covid-19 vaka sayısının artması üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile telefon görüşmesini paylaşarak Hatay için önlemlerin arttırıldığını, ilave hekim ve sağlık personeli görevlendirildiğini, Kırıkhan ve Reyhanlı´ya ilave laboratuvar kurulacağını bildirdi. Hatay için önümüzdeki 2 haftanın kritik olacağını ve Hataylıları maske, mesafe ve hijyene uymaya davet eden Şanverdi, yazılı açıklamasında, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu görüşmede sağlık hizmetinin sekteye uğramaması için İl Sağlık Müdürü ile koordineli olarak her türlü tedbiri aldıklarını ve Hatay´ın durumunu yakından takip ettiklerini belirtti. Bu tedbirler kapsamında personel bakımından sıkıntı yaşanmaması için ilave doktor ve sağlık personelini görevlendirildiğini, filyasyon ekibinin arttırıldığını, yoğun bakım kapasitesinin arttırılacağını, daha fazla test yapmak ve filyasyonu hızlandırmak için Kırıkhan veya Reyhanlıya ilave laboratuvar kurulacağını belirtti. Sağlık Bakanı Koca, alınan tüm bu tedbirlere rağmen aslında alınacak en büyük tedbirin vatandaşların virüse karşı alacakları tedbirler olacağını belirtti. Aksi takdirde Hatay´da durumun daha da kritik hale geleceğini dile getirdi. Bu illeti yenebilmek için Hatay olarak gayret göstermemiz gerektiğini dile getirirken bu hastalığa yakalananlara da acil şifalar dilediğini belirtti.

Şahin´den ‘kapanma´ çağrısı
Millevekili Şahin, Hatay´da koronavirüsle mücadelede ´destekli tam kapanma ve özel önlem´ istedi.
Son bir haftada Hatay´da Covid-19 vakalarında yüzde 125, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 86 artışı üzerine açıklama yapan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ‘tam kapanma´ ile sonuç alınabileceğini belirtti. Şahin, “Hatay´da sağlık sistemi artık bu artışı kaldıramıyor, sağlıkçılar tükeniyoruz diye haykırıyor. Pandemi ile mücadelenin yolu basitçe yasaklar olamaz. Hatay ilimiz için özel önlemler alınması zaruridir. Toplum sağlığı için tek çözüm vatandaşa gelir ve geçim desteği ile tam kapanma.”

Yayman´dan 4 öneri
AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman da twitterden yaptığı paylaşımda Hataş´ın da zor bir dönemden geçtiğini belirterek, 4 önemli ricada bulundu, “Gerçekten çok zor bir dönemden geçiyoruz. İnşallah bu zorlukları geçmişte olduğu gibi milletçe birlik beraberlik içerisinde atlatacağız. Sizinle iyi günde olduğu gibi bir ve beraberiz. Sizden birkaç ricam olacak. Lütfen zaruri bir işiniz yoksa evden çıkmayın. Maskemizi takalım, hijyen-temizlik kurallarına lütfen uyalım. Sosyal mesafemizi mutlaka ayarlayalım. İnşallah bu tedbirlere uygumuzda koranayı çok rahat atlatacağız. Şunu biliyorsunuz, korona bizim alacağımız tedbirlerden asla güçlü değildir” dedi.

Tokdemir: Kapanan hastanenin yoğun bakımı kullanılsın
CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir de, kentteki gelişmelerin endişelendirdiğini belirtti, kapanan 2 özel hastanenin yoğun bakım ünitelerinin devreye alınması için yetkililerle görüşmelerinin devam ettiğini bildirdi. İki günlük kısıtlamanın yeterli olmadığını, en az iki-üç hafta kapanmanın doğru olduğuna inandıklarını kaydeden Tokdemir “Eğer; yetkililer kapanmayı yapamıyorsa bizler kendi izolasyonumuzu, kendi kısıtlamamızı kendimiz yapmalıyız. Özellikle yarından itibaren bir mecburiyet, bir zaruriye hasıl olmadığı müddetçe evde kalıp kendi izolasyonumuzu, kedi kısıtlamamızı kendimiz yapalım. Çünkü sosyal devlet gereği ihtiyacı olan, muhtaç olan kişilerin bütün ihtiyaçlarını devletimizin yetkili kurulları karşılamak durumundadır. Bizler de bu bölgede seçilmiş vekiller olarak üzerimize düşen her konuda, her an bir telefonun uçundaki kadar size yakınız. Bizler bu kapanma sürecinde hem sevdiklerimizi, hem ailemizi, hem dostlarımızı, hem hemşehrilerimizi bu illetten, en azından bu bulaş riskini azaltmak noktasında çok duyarlı davranmalarını istiyorum” diye konuştu.

'Virüs artık neredeyse her eve girmiş durumda'
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise şu değerlendirmede bulundu: 'Virüs artık neredeyse her eve girmiş durumda. Mücadelemizi hem bireysel hem toplumsal düzeyde en üst seviyeye çıkarmak zorundayız. Virüse karşı mücadeleyi, tek tek bireyler ve toplum olarak kararlılıkla artırarak devam ettirmeliyiz. Sağlık Bakanlığı ve il hıfzıssıhha kurulu kararlarına titizlikle riayet edilmeli. Virüsle mücadele etmenin şu anda bildiğimiz tek yolu maske takmak, maskeleri sık sık değiştirmek, zorunlu olarak bir araya geldiğimiz kişilerle aramıza en az 1-2 metre mesafe koymak, görüşmelerimizi çok kısa tutmak, ellerimiz sabunlu suyla mümkün olduğunca çok yıkayıp diğer hijyen kurallarına uymaktır. Bireysel tedbir mücadelenin en büyük parçasıdır. Ama sosyal yaşamımızda çok dikkatli olmak zorundayız. Kalabalık yaratacak her türlü organizasyona bir süre mutlaka ara verilmeli. Virüs iki ya da daha çok kişinin bir arada olduğu durumlarda yoğunlukla solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bu nedenle zorunlu olmadıkça, hayati bir konu bulunmadıkça hemşehrilerimi evde kalmaya davet ediyorum.'

Defne, Arsuz, Payas´a hastane istemi
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Hatay´da covid vakalarının arttığını anımsattı ve Defne, Arsuz, Payas´a acil olarak hastane yapılmasını istedi. 'İlçelerde hastane yok, hastane yapamıyorsanız, sahra hastanesi yapın'diye konuşan milletvekili Topal, TBMM Genel Kurulundaki konuşmasında şunları söyledi: 'Hatay´da Covid vakaları birkaç misli arttı. Hastaneler dolu, yoğun bakımda yer yok; bu nedenle ölüm oranları çok iç yakıcı hâle geldi maalesef. Gece yarılarına kadar bile vatandaşlarımız defin işlemleri yapıyor. Defne, Arsuz ve Payas ilçelerine hastane yapalım, dedik ama olmadı. Defne, Arsuz, Payas halkı ve Hatay halkı tedavi olamadan yaşamını yitiriyor; buna acil önlem alın, hastane yapamıyorsanız hiç olmazsa pandemi sürecini geçirecek sahra hastanesi yapın. Bu sadece Defne, Arsuz, Payas halkının değil, Hatay halkının ortak sorunudur' dedi.

Esnaftan 7 gün kepenk kapatma önerisi
İldeki vaka oranındaki artışın yüzde yüzü aşması üzerine bazı meslek odaları toplanaraka, 7 gün süreyle gönüllü kepenk kapatma önerisinde bulundu. Hatay Esnaf Odaları Birliği ve ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsalarından yapılan ortak açıklamada, 'Kovid-19 salgını il ve ülkede hızla yayılmış olup vaka sayısı, hasta sayısı ilde ciddi boyutlara ulaşmıştır. Salgın sebebiyle ölüm haberleri içimizi acıtmaktadır. Pozitif vaka artışı sağlık sistemimizi zorlayarak sağlık çalışanlarımızı da tehdit etmekte olup, sağlık hizmetlerinin yerine getirlesini oldukça zorlaştırmaktadır. Hatay son günlerde vaka sayısı bakımından maalesef ilk sırada gelen iller arasına girmiştir. Sağlık çalışanlarımıza yardımcı olmak, kendimizin ve çalışanlarımızın sağlığını korumak amacıyla Hatay Esnaf Odaları Birliği ve Birliğene bağlı odalar ile ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları olarak iş bu tavsiye kararını alıyoruz. Gıda üretimi, toptan ve perakende satışını yapın işyerleri hariç olmak üzere, 07 Aralık Pazartesi gününden itibaren bir hafta boyunca işyerimizi kapatıp hem kendimiz hem de çalışanlarımız olarak evimizde izole olunmasını, böylelikle sosyal hareketliliğin azaltılmasını tüm esnaf ve tacirlerimize tavsiye ediyoruz. Böylelikle salgınla mücadele sürecine hep beraber katkı vermiş olacağız' ifadesine yer verdi.

CHP´den esnafın istemine destek
Oda ve borsaların yarından itibaren işyerlerini 7 açmama yönündeki tavsiye kararına CHP Hatay İl Başkanı Ramiz Parlar destek açıklaması yaptı. Parlar, “Hatay ilinde COVİD-19 hastalığı ve hastalığa bağlı ölümler çok ileri düzeyde artış göstermiştir. Halkın yaşamından ve sağlığından sorumlu yönetenlerin yapamadığını Hatay Esnaf Odaları Birliği, Hatay Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları yapmış ve gıda satışı yapan işyerleri dışındaki tüm işyerlerinin 7 Aralık 2020 Pazartesi´den itibaren Hatay´da bir hafta kapatılması konusunda tavsiye kararı almıştır. Bu çok doğru bulduğumuz kararı desteklediğimizi ve duyarlılıklarından dolayı ilgili karara imza atan tüm oda ve borsa yöneticilerimizi kutladığımızı kamuoyu önünde ilan ediyorum” dedi. Parlar, parti binasında düzenlediği basın toplantısında da, '‪Kontrolsüz ve kötü yönetimin sonucu salgının çığ gibi büyümesi nedeniyle hastanelerimizde tedavi hizmetleri yeterince yapılamamakta, hem kovid hem de kovid nedeniyle ihmal edilen diğer hastalıklar sonucu pek çok vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. Bir haftadır sadece bulaşıcı hastalık nedeniyle Hatay´da günde 40‬-‪60 civarı hasta hayatını kaybetmektedir. Durum giderek daha da kötüleşmektedir. Sağlık personeli çaresiz bir halde hastalanmayı hatta ölümü göze alarak elinden geleni yapmakta ancak kötü gidişi durduramamaktadır. Hatay bu durumdayken ülkenin diğer bölgelerinde de durumun pek farklı olmadığı ortadadı‬' dedi.

AKP: çok daha dikkatli olmalıyız
AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu da Hatay´da artan koronavirüs vakalarıyla mücadele kapsamında vatandaşlara çağrıda bulundu. 'Vatandaşlara evde kal' çağrısı yapan Yeloğlu, 'Hepimiz çok daha dikkatli olmalıyız. Kurallara birlikte uyalım. Başka yol yok. Birlikte başaracağız. Tedbir, tercih değil, zarurettir. İhmalin bedeli ağırdır. Hükümetimiz çok önceden aldığı önlemler ile bu krize karşı hazırlıklı olduğumuzu gösterdi. Devletimizin aldığı önlemler çok kıymetli. Bundan sonrası bize kalıyor. Bu bilincin Hatay´da yaygınlaşması için tüm uyarılarımızı yapmaya devam ediyoruz' açıklamasını yaptı.

TİP Hatay: İktidar tam kapanma kararı almalı
Türkiye İşçi Partisi Hatay İl Başkanlığı adına yapılan yazılı açıklamada da önlemlerin ‘halkın sağlığı yerine piyasacı kararlarlarla´ sürdürüldüğü eleştirisi yapıldı, pandeminin ülke çapında pik yaptığı bu dönemde iktidarın tamamen kapanma kararı alması istendi. Hatay´daki esnaf odaları, ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsaları tarafından yapılan ‘kepenk kapatma´ çağrısının da değerlendirildiği aynı açıklamada, bu kurumların, pandemiyle mücadele kapsamında 156 ülkeye ve 9 uluslararası kuruluşa yardım sağladığını, salgın nedeniyle ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalan bazı ülkelere bütçe desteği verdiğini açıklayan iktidara ‘halkına. esnafına destek ver´ çağrısı yapamamasını ‘samimiyetsizlik´ olarak nitelendirildi. TİP İl örgütü açıklamasında şunlar kaydedildi: “Pandeminin ülke çapında pik yaptığı bu dönemde iktidar tamamen kapanma kararı almalı. Bu süre zarfında halkın, esnafın, emekçilerin tüm ihtiyaçlarını karşılanmalı, sağlık emekçilerinin daha fazla yıpranmasını engelleyecek önlemler bir an önce hayata geçirilmeli ve sağlık sektöründe yeni istihdamlar sağlanmalı.”

Sol Parti, ´tam kapanma´ önerdi
Sol Parti İskenderun İlçe Başkanı Zeynep Karakaş da pandeminin ne yazık ki gün geçtikçe insanlar için daha da çekilmez bir hale geldiğini anlattı ve şu açıklamayı yaptı: 'Hatay´da da korona virüs yayılımı ne yazık ki yukarı doğru pik yapmaktadır. Fakat buna karşın hükümetin yaptığı şey, virüsle mücadele etmek yerine; halkı ekmek ve yaşam ikilemi doğrultusunda baskı altında tutmaya çalışmaktır. Sokağa çıkma yasağı ya da tek başına belirli saatlerde belirli yaştaki insanları içeriye kapama ya da onları yok saymak oldukça haksızlıktır. Eğer bir insanı evinde tutacaksak o insanla beraber yaşayanların da evinde kalması bilim insanlarınca aktarılan bir olgudur. Fakat çalışmak zorunda kalanların mağduriyetini gidermek yerine hükümet sokağa çıkma yasaklarını dahi çalışma saatlerine göre düzenliyor. Hükümetin bu konudaki çalışmalarına bakıldığında sorunu toplum sağlığı ve sosyal devlet duyarlılığı açısından görmek yerine sorunu tamamen ekonomik perspektifle ele alıp hem patronların dediğini yapmış oluyor hem de evinde kalması gereken çalışanların mağduriyetinin sorumluluğundan da kaçınmış oluyor. İnsanlar bu süreçte ölmek istemiyor! Sadece insanlara temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere (elektrik-su-yakıt-kira-bankalardan kredi çeken vatandaşlara faizsiz öteleme...) yardımlar edilmelidir. Bunu yapmak zaten sosyal devletin de gereğidir. İktidarı bu göreve davet ediyoruz. Hatay özelinde pandemi halkın her kesimine yayılmış, neredeyse nüfusun yüzde 30´una ulaşmıştır. Eğer acil önlem alınmazsa yani tam kapanma olmazsa ne yazık ki insanlarımız sokak orasında can verecektir. 14 ya da 21 günlük tam kapanma ile birlikte halkın ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyoruz. Halkın vekilleri de ne yazık ki halka hizmet vermiyorlar. Halkın sesine kulak vermeyen vekiller, temsil yeteneğini kaybetmişlerdir.'

EMEP´ten 7 maddelik ´önlem´ talebi
Emek Partisi (EMEP) Hatay İl Başkanı Mevlut Bulgur da Hatay´da ambulans, test kitleri ve tomografi sistemlerinin yetersizliği nedeniyle hastane önlerinde yığılmalara dikkat çekti, bu yığılmalara bağlı olarak test sonuçlarının alınmasında ve buna bağlı tedavi süreçlerinde geciklemeler yaşandığını belirtti. Bulgur, özel hastanelerin de kamusal hizmete açılmasını da içeren 7 maddelik talepte bulundu: “Özel hastanelerin COVID 19 hastalarına kamusal hizmet vermesi sağlanmalıdır. COVİD 19 test kiti yeterli sayıda bulundurulmalı, test ve tomografi hizmetini ildeki tüm sağlık kuruluşlarının vermesi sağlanmalıdır. 21 günlük tam kapanma sağlanmalıdır. İşçilere ücretli izin verilmesi sağlanmalıdır. Ücretsiz test ve tedavi imkanları sağlanmalıdır. Küçük esnafa dönük vergi/ sigorta, kredi borcu erteleme koşulları sağlanmalıdır. Evde eğitim gören öğrencilere dönük ücretsiz internet ve tablet sağlanmalıdır.”


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00