Korona kilidi

Sosyal izalasyonun bozulmaması amacıyla bugün de Miraç kandili nedeniyle camiler açılmayacak.

İSKENDERUN 21.03.2020 14:41:02 0
Korona kilidi

Koronavirüs hastalığının yayılmaması ve sosyal izalasyonun sağlanması amacıyla cuma namazının birlikte kılınmaması için dün camiler açılmadı ve cami kapılarına kilit vuruldu. İnsanların toplu olarak bir araya gelip, sosyal izalasyonun bozulmaması amacıyla bugün de Miraç kandili nedeniyle camiler açılmayacak.

Akın Bodur/İskenderun
Yetkililer ve hekimlerin sosyal izalasyon önerip, ´evden çıkmayın´ seslenişinde bulununduğu günümüzde Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun, koronavirüs salgını nedeniyle camilere cuma namazının kılınmaması çağrısı üzerine dün camiler açılmadı. Cuma namazı evlerde kılındı. Din İşleri Yüksek Kurulu, 'Cuma namazı; kitap, sünnet ve icma ile sabit olup, cemaatle kılınan ve şartlarını taşıyan her mükellefin yerine getirmesi gereken farz bir namazdır. Bununla birlikte can ve mala yönelik tehlikeler ve hastalık gibi çeşitli mazeretlerin, Cuma namazına gitmemeyi mubah hale getirdiği bilinmektedir. Bu kapsamda hasta olup Cuma namazına gittiği takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından endişe eden kimselerin Cuma namazı kılmakla yükümlü olmadığı kaynaklarımızda açıkça ifade edilmiştir. İslam´ın hayatın korunmasına yönelik aldığı önlem olarak bulaşıcı hastalık durumu da, aşağıda zikredilen şartlar çerçevesinde Cuma namazıyla ilgili bir mazeret olarak değerlendirilmiştir. Koronavirüs hastalarının veya şüphe nedeniyle gözetim altında tutulanların, Cuma namazı veya başka bir gerekçeyle insanların toplu halde bulunduğu mekânlara gitmeleri caiz değildir. Kamu sağlığını korumakla yetkili otoritelerce karar alınması halinde, hastalığın yayılmaması için karantina kapsamında tutulan bölgedeki kişilere Cuma namazı farz değildir. Bu kişilerin, söz konusu çağrıyı veya sınırlamayı ihlal ederek cemaate katılması caiz değildir. Bu kişiler, Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazını kılmalıdırlar' açıklamasını yapmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel bir salgın olarak ilan edilen ve tedavisi halen bulunamayan koronavirüs hastalığı ülkemizde 4 kişinin yaşamını yitirmesine yok açarken, yapılan testlerde de 359 kişinin hastalık taşıdığını ortaya çıkardığı biliniyor.

Camiler, kandilde de kapalı

Camiler bugün de açılmayacak ve bu akşam kutlanacak Miraç Kandilinde de camiler kapalı olacak. İskenderun Kaptanpaşa Camii görevlileri, merkezi sistemle kandil yayını yapılıp yapılmayacağının bilmediklerini ifade ederek, insanların evlerinde kandil duası etmesini istedi. İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de 'Diyanet İşleri Başkanlığımızca alınan karar gereğince; Çin´in Wuhan kentinde başlayarak dünya genelinde yaygınlaşmakta olan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak nitelendirilen Koronavirüs (Covid-19) Salgını nedeniyle, ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla alınan sosyal izalasyon tedbirleri kapsamında siz değerli halkımızın sağlığı göz önünde bulundurularak camiiler ve ibadethaneler kapalı tutulacak olup, bu mübarek geceyi evlerimizden, gönüllerimizin selamıyla, ruhlarımızın manevi temasıyla ve semada buluşturacağımız ortak dua ve temennilerimizle idrak edilmesini önemle arz-ı istirham ediyorum' açıklamasını yaptı. Keymakam Yönden, kandille ilgili olarak ise şu değerlendirmeyi yaptı: 'Hiç şüphesiz, bu mübarek gece, kalplerimizin kötülüklerden arınması, gönül dünyalarımızın aydınlanması, manevi huzurumuzun artması için eşsiz bir imkân ve fırsat sunmakta olup, bu kutsal gecenin getirdiği esenlik ve selametin, tüm yurdumuzu, aziz milletimizi ve bütün insanlığı çepeçevre kuşatması, yeryüzünde sağlık, barış ve huzura vesile olması hepimizin ortak temennisi olacaktır.'

/resimler/2020-3/21/1538396629270.jpg


Anahtar Kelimeler: Korona kilidi

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19