Korona, yayılışını sürdürüyor...

Salgın özelliğini sürdüren koronavirüs (COVID 19) birçok yaşamı tehdit etmeyi sürdürürken, kurumlar da hastalığa karşı bilgilendirme ve dezenfekte çalışmalarını sürdürüyor.

GÜNCEL 25.08.2020 10:32:54 0
Korona, yayılışını sürdürüyor...

Akın Bodur/İskenderun

Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, koronavirüsle mücadele kapsamında uyarıcı nitelikte bir video hazırlattı. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, sağlık çalışanlarının düşüneleri ile yurttaşlara seslenilen yazılı görsel nitelikli çalışmada, insanları maske, mesafe ve hijyen konusunda bir kez daha uyardı. İskenderun´da özel bir hastanede çalışan iki hekim de koronavirüse yakalandı. Hastane, pandemi sürecinde yoğun stres ve risk altında görevlerini ifa eden sağlık çalışanlarının koronavirüse yakalanma oranının, diğer hastanelere oranla çok düşük olduğunu belirtti.

İskenderun´da özel hastanelere ziyaret sınırlaması
İskenderun´da özel sağlık alanında aynı grup altında hizmet veren Gelişim ve Palmiye hastaneleri adına yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Çin´de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) salgınına yönelik; tüm sağlık çalışanlarımızı, hastalarımızı ve hasta yakınlarımızı korumak amacıyla İskenderun Gelişim Hastanesi ve İskenderun Palmiye Hastanesi bünyesinde gereken tüm önlemler alınmış olup, alınmaya devam edilecektir. Sağlık Bakanlığı´nın yayımladığı ‘Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi´ kapsamında, prosedürler titizlikle uygulanmakta ve konuyla ilgili yapmış olduğumuz çalışmalar; sosyal ağlarımız ve medya aracılığıyla duyurulmaktadır. Hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanlarımıza; hastane girişlerinde ateş ölçümü yapılmakta ve el dezenfeksiyonu sağlanmaktadır. Salgın döneminde, sosyal mesafe kuralları çerçevesinde hastane yerleşkesi içerisinde yeni düzenlemeler yapılmış ve bu bağlamda; ortak kullanım alanlarından gazete, dergi, broşürlükler kaldırılmıştır. İskenderun Gelişim Hastanesi ve Palmiye Hastanesi´nin tüm alanlarında dezenfektasyon çalışmaları sık aralıklarla yapılmakla beraber, temizlik sıklığı daha da arttırılmıştır. Hasta ziyaret saatlerimiz 18.00-19.00 olarak sınırlandırılmış olup, sadece bir ziyaretçi kabul edilmektedir. Gece gündüz demeden fedakârca çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza; salgının önlenmesi ve kontrolüyle ilgili güncel olarak bilgilendirmeler yapılmakta ve kişisel koruyucu ekipmanlar sağlanmaktadır. Doktorlarımız ve tüm sağlık personelimiz, düzenli olarak kontrollerden geçirilmektedir. Pandemi sürecinde yoğun stres ve risk altında görevlerini ifa eden sağlık çalışanlarımızın koronavirüse yakalanma oranı, diğer hastanelere oranla çok düşüktür. Sürekli denetimden geçirilen hastanelerimizde, kamuoyundan gizlenen bir durum söz konusu değildir.'

HBB, dezenfekteyi sürdürüyor
Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), koronavirüse karşı mücadele ve önlem amacıyla alınan tedbirler kapsamında dezenfekte çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti. HBB´den yapılan açıklamada, 'Vatandaşları koronavirüs salgınından korumak için seferberlik ilan eden büyükşehir belediyesi, dezenfekte çalışmalarını tüm şehir genelinde devam ettiriyor. Hatay´ın 15 ilçesinde çalışmalarını etaplar şeklinde devam eden ekipler, İskenderun, Kırıkhan, Dörtyol, Erzin, Payas ve Antakya ilçelerinde ticari ve toplu taşıma araçlarını dezenfekte etti. Vatandaşların koronavirüse karşı tedbirler alarak daha hijyenik ortamda ulaşımlarını sağlamalarını sağlayan büyükşehir belediyesi ekipleri, il genelinde denetim ve dezenfekte çalışmalarınan devam etti ve uyarılarda bulundu' ifadesine yer verildi.

Antakya´da ibadethanelerde ´korona temizliği´
Antakya Belediye Başkanvekili Murat Genco da, belediye başkan yardımcısı Orhan Mursaloğlu ve Temizlik İşleri Müdürü Mustafa Şener ile birlikte ibadethane temizliği çalışmalarını inceledi. Genco, Ulu Cami, Habib-i Neccar Cami, Ertuğrul Affan Cami ve Ortodoks Kilisesinde yapılan temizlik çalışmalarını inceleme sonrasında, kutsal mekânların her zaman temiz kalması ve koronavirüsün yayılımını önlemek için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

CHP, esnafın pandemi sürecindeki sorununu dinlendi
CHP heyeti, Defne´de esnaf gezisi yaparak, koronavirüs sürecinde yaşadıkları sorunu dinledi. CHP Defne Kadın Kolları Başkanı Nurten Akpınar, Hatay Milletvekili Serkan Topal ve CHP Defne İlçe Başkanı Akın Parlakyıldız ve ilçe yönetiminin, kentin Armutlu mahallesindeki esnafını ziyaret ederek, esnafın pandemi dönemindeki yaşadıkları sorunlarını dinlediklerini belirtti.

Bakan´dan telekonferans görüşmesi
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Hatayın da arasında bulunduğu 81 il sağlık müdürü ile telekonferans görüşmesi yaptı. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, akşam saatinde başlayan görüşmenin yaklaşık dört saat sürdüğünü belirtti. Hatay İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 81 ilin il sağlık müdürleri ile 20.08.2020 tarihinde akşam saatlerinde yaklaşık 4 saat süren bir telekonferans görüşme gerçekleştirdi. Gerçekleşen bu telekonferans görüşmede, Hatay ilindeki vaka durumu ve alınan tedbirleri de değerlendiren Koca, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat´tan ayrıca Hatay ili hakkında durum değerlendirmesi alarak, ilimizin vaka durumuna göre alınması gereken ek önlem ve tedbirleri, vaka artışının engellenmesine yönelik önerileri ve çalışmaları istişare etti. Bakanımız; vaka artışının yoğun olduğu illerde alınacak ek tedbirleri, hastanelerde tanı ve tedavide yeni yaklaşımların ele alınarak, hasta ve temaslı bireylerin tespitinde hızlı hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi ve tedavilere süratle başlanılması talimatını verdi. İl sağlık müdürlerinin de öneri ve yaklaşımlarını dinleyen Bakan, daha sonrasında telekonferans toplantısını sonlandırdı.'

Rusya, Covid-19 aşısının ilk partisini üretti
Çin hükümetine danışmanlık yapan virologlardan Prof. Dr. Zhong Nanshan, Rusya´da üretimine başlanan Covid-19 aşısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Nanshan, aşının güvenli olduğunu belirtti. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Rusya´nın Pekin Büyükeçiliği´nden yapılan açıklamaya göre Nanshan, Rusya tarafından geliştirilen Sputnik V aşısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Habere göre Nanshan, Rus adenovirüs aşısının güvenli olduğunu vurgulayarak klinik testlerin başarıyla tamamlanmasını umduğunu dile getirdi. Nanshan, aşının tescil edilmesi dolayısıyla Moskova´yı tebrik etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Ağustos´ta koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini açıklamıştı. Rusya, koronavirüs aşısını tescilleyen ilk ülke olmuştu. Rusya Sağlık Bakanlığı da, Sputnik V aşısının gerekli tüm testlerden geçtiğini ve virüse karşı bağışıklık geliştirdiğini belirtmişti. Bakanlık, aşının ilk partisinin geçtiğimiz günlerde üretildiğini duyurmuştu.

DSÖ´den aşı açıklaması
Aralarında Türkiye´nin de olduğu üye ülkelere davet ve çağrı mektubu göndermişti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, evrensel aşı platformu Covax´a 172 ülkenin dahil olduğunu duyurdu. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Ghebreyesus, 172 ülkenin platforma dahil olmayı kabul eden ülkeler olduğunu belirtti ve bütçenin oluşturulması için de harekete geçilmesini istedi. Ghebreyesus, “Sınırlı sayıda Covid-19 aşısı stoğuna erişince, aşının dünya çapındaki risk altında olanlara öncelikli olarak gönderilmesi önemli. Ülkeler Covid-19 aşısı oluşturmak için birlikte koordineli bir şekilde çalışmalı. Birlikte iş birliği içerisinde çalışırsak bütün ülkelere olabilecek en kısa sürede aşılar ulaştırılabilir. Ülkelerin COVAX´a katılmaları için başvuru yapmaları gereken süre 31 Ağustos ve 18 Eylül´de bunu teyit etmeleri gerekiyor. 9 Ekim´de de başvuru ücretlerini ödemeliler' dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23