Koronada artış sürüyor

Salgında bulaş oranı en yüksek seviyede

SAĞLIK 20.04.2021 16:56:59 0
Koronada artış sürüyor

Akın Bodur/İskenderun

Koronavirüs salınına karşı mücüdele devam ederken, salgın yayılmaya ve can almaya da devam ediyor. Hatay, yeni güncellenen koronavirüs risk haritasında yüksek riskli iller arasında yer almış ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı açıklanmıştı. Sağlık Bakanlığının açıkladığı ´İllere göre haftalık vaka sayısı (100 bin kişide)´ açıklamasına göre, Hatay´da covid-10 artışı geçen haftaya göre arttı ve 100 bin kişide 239,74 oranına ulaştı. Bakanlık açıklamasına göre, vaka oranı, İstanbul´da 920,57, Ankara´da 534,14, İzmir´de 351,97, Adana´da 187,36, Mersin´de 213,56, Gaziantep´te 293,36, Osmaniye´de 347,46, Kilis´te ise 462,21. çişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında Ramazan ayı sürecince hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı, hafta sonu uygulandı. İskenderun ve Hatay´da sokak kısıtlaması uygulamasına genel olarak uyuldu. Kentte birçok cadde ve sokakta, sokak kısıtlaması nedeniyle hareketsizlik yaşandı.

Akarcalı Cemal ve öğretmen Yeşilkaya, koronavirüse yenildi
İskenderun´da siyaset yapan ve İskenderun Belediye Meclisi önceki dönem üyesi Reşat Çağlar da koronavirüse yakalandı. Çağlar, önceki gün sosyal iletişim sitesinden yaptığı açıklamada, 'Bugün yaptırmış olduğum covid 19 test sonucum pozitif çıkmıştır. Süreci evimde dinlenerek geçireceğim' değerlendirmesini yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, koronavirüs aşı sırasının 55 yaşından büyüklere geldiğini duyurdu. Türkiye´de covid-19´la mücadele kapsamında 20 milyon dozdan fazla aşı yapıldığı belirtilerken, Sağlık Bakanı Koca, 'Aşılama programında yeni bir safhaya geçiyoruz. Aşılamada sıra 55 yaşından büyüklere geldi. Sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum. Aşı programımız tedarik koşullarına bağlı olarak kararlılıkla sürecek' açıklamasını yaptı.
İskenderun´un Akarca mahallesinden Cemal Tanın ile Antakya´da öğretmen İsmail Yeşilkaya, yakalandığı koronairüs hastalığına yenildi ve aramızdan ayrıldı. Akarca Köyünden Cemal Tanın, yakalandığı covid-19´dan kurtulamadı ve yaşamını yitirdi. Antakya´daki Ekinci Nevzat Ceylan İlkokulu öğretmeni İsmail Yeşilkaya (46), yakalandığı koronavirüsten kurtulamada ve yaşamını yitirdi. Yeşilkaya, Hatay´da salgında kaybedilen 5. eğitim çalışanı oldu. Evli ve 2 çocuk babası olan öğretmen Yeşilkaya´nın hastalığa yakalanması sonrası Antakya´daki Hatay Devlet Hastanesi´ndeki tedaviye başladığı, ardından da tedavinin MKÜ Araştırma Hastanesi´nde devam edildiği, ancak 15 gün süren yoğun bakımdaki tedaviden sonuç alınamayınca yaşamını yitirdiği öğrenildi. Yeşilkaya´nın cenazesi, memleketi Kahramanmaraş´ta toprağa verildi. Eğitim-İş Sendikası Hatay Şubesi ise üyeleri olan, öğretmen Yeşilkaya´nın koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmesi üzerine, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığını suçlayarak, sorumlu olduklarını savundu. Sendikadan yapılan açıklamada, 'Maalesef geçen hafta bir meslektaşımızı, üyemizi kovid-19´a kurban verdik. İsmail Yeşilkaya... O da diğerleri gibi mesleğine aşık bir öğretmen, bir dost ve babaydı. 15 Şubat´ta yüz yüze eğitime başlamış, ama maalesef birçok meslektaşımız gibi henüz aşı sırası gelmemişti. Şubat ayında kameralar karşısında aşısını olarak, sanki o an tüm eğitim emekçileri aşılanmış algısı yaratan Milli Eğitim Bakanına soruyoruz; Daha kaç canımızı kaybetmemiz gerekiyor? Kaybettiğimiz canların hesabını kim verecek? Eğitim, elbette yüz yüze yapılmalıdır. Fakat sağlık ve yaşam hakkının her şeyden önce geldiğinin bilinmesi gerekir. Pandeminin ilk gününden itibaren, eğitim öğretimin gerekli önlemler alınarak yüz yüze yapılması gerektiğini savunmamıza rağmen, gördük ki, bırakın gerekli önlemleri almayı, salgının başladığı günlerde iki tane maskeyi dağıtamayanlar, vatandaşın ve eğitim emekçilerinin aşılanması konusunda da sınıfta kalmıştır. Bu işin ve bu ölümlerin sorumluları bizler değiliz. Bu işin sorumluları, zamanında gerekli önlemleri almayanlardır. Bu işin sorumluları, okulların personel, temizlik malzemesi ihtiyaçlarını karşılamadan okulları açanlardır. Bu işin sorumluları, çalışanları aşılanmadan kendisi aşılanan Milli Eğitim Bakanı´dır. Bu işin sorumluları, aylarca gerçek rakamları halkından saklayan Sağlık Bakanıdır. Bu işin sorumluları, siyasi iktidardır. Bu işin sorumluları biz değiliz, sizsiniz' değerlendirmesine yer verildi.

İskenderun´da ´yoğunlaştırılmış dinamik´ denetimi
İçişleri Bakanlığının 15 Nisan 2021 tarihli ve ´Yoğunlaştırılmış Dinamik Denetim Faaliyetleri´ genelgesi kapsamında, İskenderun´da dinamik denetim yapıldı. Kaymakamlık tarafından çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan oluşturulan ekiplerle ´kısmi kapanma dönemi´ kararları esas alınarak yapılan denetimlerde, maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik konuları denetlendi. İskenderun kaymakamlığından yapılan açıklamada, denetimlerde, ´maske, mesafe, temizlik, sokağa çıkma kısıtlaması, şehirlerarası seyahat kısıtlaması, konaklama tesislerinin tedbirleri, işyerlerinin açılış-kapanış saatleri, HES kodu sorgulama uygulaması, yüzde 50 kapasite denetimi yapıldı.

Filyasyon takip kurulu toplantısı
İskenderun´da kaymakam İskender Yönden´in başkanlığında ilgili ve yetkili kurum müdürleri ile mahalle muhtarların katılımlarıyla video konferans ortamında Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulu Toplantısı düzenlendi. Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, 'Toplantıda; Kontrollü normalleşme sürecine yönelik genel bir istişare yapılmasının yanı sıra ilçede hastanelerin genel durumu, covid-19 aşısı uygulamaları ile takip, tedavi ve izolasyon süreci devam eden vatandaşlara ilişkin takip-tarama faaliyetleri değerlendirildi' ifadesi belirtildi.

Belediyelerin dezenfekte çalışması
Hatay´da belediyeler, koronavirüsle mücadele kapsamında denetim ve dezenfekte çalışmalarını sürdürüyor. İskenderun Belediyesi, koronaya yakalanan kişilerin evleri ile kamu kurumları ve isteyen sivil toplum kuruluşlarını dezenfekte etmeye devam ediyor.
Samandağ Belediyesi de zabıta ekiplerinin ´dinamik denetim uygulaması´ kapsamında kentteki kasap, fırın, üretim tesisleri, restoran, kafeterya ve toplu taşıma araçlarında hijyen, maske ve sosyal mesafe denetimi yaptığı belirtildi. Samandağ Belediyesinden yapılan açıklamada, 'Zabıta ekipleri ilçe girişleri dahil olmak üzere toplu taşıma araçları, pazar gibi vatandaşların yoğun olarak bulunduğu alanlarda hijyen ve sosyal mesafe konusunda uyarılarda bulunarak denetim gerçekleştiriyor' ifadesine yer verildi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi de, Hatay´da uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması günlerinde otobüslerin hizmet verdiğini ve bunu sürdüreceğini duyurdu. HBB´den yapılan açıklamada, 'Kısıtlamanın uygulanacağı hafta sonu 130, 131 ve 202 numaralı otobüslerin hizmet verecek. Söz konusu hatları kullanacak vatandaşlar, 130, 131 ve 202 numaralı hatların sefer saatleri ile ilgili detaylı bilgiye Hatay Büyükşehir Belediyesinin web sitesi ve sosyal medya hesaplarından öğrenebilecek' ifadesine yer verdi.
Antakya Belediyesi de, korona virüs salgını ile mücadele kapsamında, kontrollü sosyal hayat kuralları konusunda hatırlatmada bulundu. Belediyeden yapılan açıklamada, 'Öncelikli olarak sosyal mesafeyi korumak zorundayız. Bu sebeple gerekli olmadıkça dışarıya çıkmamalı, çıkıyorsak muhakkak maske kullanmalıyız. Salgına karşı bilinçli olmalı, hem kendimiz hem de sevdiklerimiz için gerekli hijyen kurallarına uymalıyız' ifadesine yer verildi.

'Cezaevindekilere aşı yapıldı mı?'
Türkiye´de 11 Mart´ta ilk Kovid-19 vakasının açıklanmasından bu yana Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından Mart 2020, Kasım 2020 ve Şubat 2021 olmak üzere ´Kovid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları´ başlıklı toplamda üç açıklama yayınlandığını belirten Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, tutuklu ve hükümlülerin aşı konusunu önergeyle parlmentoya taşıdı. Oruç, önergesinde, '24 Mart 2021´de yayınlanan Pandeminin Birinci Yılında Hapishaneler Raporunda belirtildiği gibi; sürecin başından itibaren mahpusların sağlığa erişim hakları ve ağır, kronik hasta mahpusların tedavilerine nasıl devam edileceğine dair bir açıklama yapılmamıştır. Kovid-19 kapsamında yapılan üç açıklamada da bu konuya yer verilmemiş sadece “Başka bir hastalık nedeniyle acil durumlarda hastanelere sevk edilen tutuklu ve hükümlüler, ceza infaz kurumuna döndüklerinde 14 gün izolasyona tabi tutulduktan sonra PCR testi yapılarak sonucuna göre koğuşlara alınmaktadır” denmiştir. Buradan yola çıkılarak acil ve çok zorunlu haller dışında hastane sevklerinin ve sağlığa erişim hakkının sınırlandığı bilgisine ulaşmak mümkündür. Pandemi süreci boyunca CTE´nin açıklamalarına göre 698 mahpusa Covid-19 tanısı konmuş ve 19 mahpus ise Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Aralarında hukukçuların, doktorların olduğu birçok sivil toplum kuruluşunun imzası ile yayınlanan raporda belirtildiği gibi: Sağlık gerekçesiyle alınacak önlemlerin mahpusların temel haklarını ihlal Milletvekili Oruç, TBMM başkanlığına verdiği ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Şimdiye kadar kaç mahpusa aşı yapılmıştır? Mahpuslara aşılar nerede ve hangi koşullar altında yapılmaktadır? Mahpusların aşı planlamasına ve sağlığa erişim hakları, ağır, kronik hasta olanların tedavilerine nasıl devam edileceğine dair bir açıklama yapılacak mıdır? Mahpusların sağlık kurumlarına ve hastanelere ring araçları yerine daha hijyenik ve sağlığa uygun araçlarla taşınması için çalışmalarınız var mıdır? Kovid-19 aşısı bütün mahpuslara ve cezaevlerinde çalışan tüm personellere bir an önce yapılması için Bakanlığınızca adımlar atılacak mıdır?Hapishanelerde koronavirüs salgını ile ilgili alınan/alınacak önlemler, karantina uygulamaları ile mahpusların sağlık durumları konusunda başta mahpusların aile ve avukatları olmak üzere kamuoyunun düzenli olarak bilgilendirilmesi sağlanacak mıdır? Türkiye´deki tüm hapishanelerde ortak önleyici ve koruyucu uygulamalar ele alınarak, bu uygulamaların denetime açılması sağlanacak mıdır? Henüz yargılaması süren ve cezası kesinleşmemiş temyiz-istinaf aşamasında olan mahpusların tahliye edilmesi için Bakanlığınızca çalışmalar başlatılacak mıdır? Karantina hücrelerinde kalan mahpusların günlük ihtiyaçlarını karşılayacakları ve sosyal faaliyetlerine devam edebilmelerini sağlayacak eşyalara ulaşması, normal hücrelerde olduğu gibi havalandırmaya çıkabilmeleri için tarafınızca adımlar atılacak mıdır? Önleyici tedbirlere öncelik vererek, salgının ilk dönemlerinde askıya alınan daha sonra tekrar açılan revir ve hastane sevklerinin hasta mahpusların ihtiyaçlarını karşılayacak hale getirilmesi için gerekli adımların atılması için çalışmalar başlatılmış mıdır?'

Hangi maskeler güvensiz?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruyucu donanımı denetleyerek bazı maske markalarını güvensiz ilan etti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü görevlileri tarafından güvenli kişisel koruyucu donanımların piyasaya arzını sağlamak için denetim faaliyetleri gerçekleştirildi. Pandemi sürecinde 335 kişisel koruyucu donanımın denetlendiğini belirten bakanlık, güvensizlik şüphesiyle numunesi alınan ürünler testlere gönderildiğini ve bazı maske markaları güvensiz ürün olarak tespit edildiğini duyurdu. Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan habere göre, bakanlığın açıkladığı güvensiz maskelerin listesi şöyle: Safeguard - 2315 Model Ffp3v Nr, Safeguard - 2313 Model Ffp2v Nr, Safeguard - 2311 Model Ffp1v Nr, Nez Mask, Arızon - Kn 95, Lc Waıkıkı - Lcw Mask Model Ffp3/ Sipariş No: 652002, Dna - 2934 Model Ffp3v, Bozkurt-Bzk44 - (Ventilli- Ffp2-Nr), Bozkurt-Bzk44 - (Ventilsiz-Ffp2-Nr), Emr Natural - 1202 V (Ventilli, Ffp2v), Emr Natural - 1202 (Ventilsiz Ffp2), Wogi - Ffp2, Kgt - Tk-N95, Aytı - 20532, Temsan - Tm 34 V Ffp1, Grup Helin - 1120 Ffp2, Ert Plus - 400 (Ffp3), Ert Plus - 300 (Ffp3 V), Ert Plus - Ert 200 (Ffp2), Ert Plus - Ert 100 (Ffp2 V), Wogi - Ffp2 V, Hori - Ffp2 V, Ares - Ares (Ffp2 V), Mist - Marka Model Yok, Awon - 1200/ Mart 2020 Tarihli Partiler
Awon - 1402 /Mart 2020 Tarihli Partiler, Vip Mask - Ffp2 V, Vip Mask - Ffp2, Vip Mask - Ffp1 V.

'Sağlık ve bilim varsa siyaset dışarda olmalı'
Hatay´da buluşan Çukurova Bölgesindeki 3 büyükşehirin belediye başkanları Lütfü Savaş, Vahap Seçer ve Zeydan Karalar, koronavirüs salgını hakkında değerlendirmede bulundu. HBB Başkanı Savaş, “Ülkemizde günlük 60 bin vaka var. Belki de dünyada ilk sıradayız. İlk günden beri 15 günlük tam kapanma önerdik. Hükümete bu süreçteki yükümlülükleri beraber yerine getirelim dedik. Herkes kendi gücü oranında bu sürece katkı sağlasın dedik. Ancak bunun yerine tam tersi yapıldı. Önemli olan toplumsal sorunlara nasıl baktığınızdır. İşin ucunda insan sağlığı ve bilim varsa siyaset dışarda olmalı. Biz soruna böyle baktık' dedi. Seçer ise, “Geçen sene bu zamanlarda diğer illere göre daha iyiydik. Ancak şu ana kadar 2 binin üzerinde can kaybımız var' değerlendirmesini yaparken, Karalar da, “Biz insan odaklıyız. Belediyecilik anlayışımızda merkeze insanı koyuyoruz. İnsanların sağlığı, yaşamı söz konusuyken beton bekleyebilir, dedik' açıklamasını yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22