Kotlar çanta, kravatlar paspas oldu

Arsuz Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Karaağaç´ta 2018-2019 döneminde açılan mefruşat kursunun öğrencileri, yıl içinde hazırladıkları ürünleri Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin çok amaçlı salonunda sergiledi.

28.06.2019 11:20:17 0
Kotlar çanta, kravatlar paspas oldu

Nesrin Geyik/İskenderun

 Açılış kurdelesini Arsuz Halk Eğitim Merkezi Müdür yardımcısı Ercan Yılmaz ile Arsuz Belediye Başkanıvekili Ahmet Yüksel´in birlikte kestiği kurs sergisinde geri dönüştürülen ürünler, elde kalmış dantel ve kumaşlardan ince işçilikle hazırlanan örtüler dikkat çekti.
Mefruşat kursunun usta öğreticisi Suna Uyar, 16 öğrencisinin çalışmalarının beğeniye sunulduğu çalışmalarla ilgili, “16 öğrenciyle bu sergiyi gerçekleştirdik. Genelde de kartelaları değerlendirdik. Mesela mefruşatçılara gittiğimizde kumaş örnekleri gösterirler ya… kendilerinde kalan bu ürünleri aldık, değerlendirdik. Bu yıl maalesef her şey ateş pahasıydı; bazı şeylerden kısmak zorunda kaldık. Ancak sonuçta güzel ürünler çıkarttık” diye konuştu.
Geri dönüşümün de bu kursta özel bir yeri olduğunu, kot pantolonlardan üretilen çanta ve mutfak önlükleriyle, kravatlardan üretilen paspasları örnek gösteren Suna Uyar, “Biz artık giyilmeyen, atılacak kot pantolonları çanta, önlük yaptık. Kot pantolondan yatak örtüsü de yaptık” dedi. Geçen yıllarda olduğu gibi yine kırkyama, aplike tekniklerini uyguladıkları ürünlerin de sergide yer aldığını örneklerle gösteren Uyar, çeyiz sandıklarında saklanan, elde kalmış dantellerin günümüze uyarlayarak yeniden kullanıma hazır hale getirildiğini söyledi. Salon takımları örneklerindeki ince işçiliğe de dikkat çeken Uyar, “Hepsi teker teker kesilen kartelaların birleştirilmesiyle elde edildi” dedi.

“Kursiyerlerimiz üretim sürecinde yer almak istiyor”
1990´dan bu yana sürdürdüğü eğitim çalışmasında üretimin sürdürme, ekonomiye kazandırmanın kursiyerlerin hedefi olduğunu ancak umduklarını bulamadıklarını aktaran Uyar, yerel yönetimlerden beklentilerini şöyle dile getirdi: “5 yıldır Arsuz´dayım. Öğrencilerimiz üretime katılmak istiyorlar. Beklediğimiz de, dileğimiz de bu zaten. Çabalıyorlar, ilerletiyorlar ve karşılığını almak istiyorlar. Ürünlerini piyasaya sürüp satış yapmak arzusundalar. Bazı öğrencilerimiz satış için pazardan yer talep etti. Ancak umduklarını bulamadılar. Belediyeden bize tahsis edilecek bir yerde ürünlerimizi satışa sunabilelim amacındayız. Kadınların yer alacağı bir pazar böyle bir ihtiyacı karşılayacaktır. Bunun için tahsis istiyoruz.”

Sergiye danslı, sazlı açılış
Mefruşat kursunun açılışı ise diğer iki kurs katılımcılarının da katkısıyla gerçekleşti. Plates kursiyerleri kurdele kesilmesi öncesinde müzik eşliğinde dans gösterisi sundu. Bağlama kursiyerleri ise salonda standlarda çalışmaları inceleyenlere Türk Halk Müziğinden eserler seslendirdi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00