Kreykuşat ve Sarı Burma

Yöresel bayramın tatlıları

GÜNCEL 24.01.2019 11:37:13 0
Kreykuşat ve Sarı Burma

Akın Bodur/İskenderun

Bölgede yaşayan Arap Alevilerin dini bayramları arasında yer alan Kıddes (Ğiydıl Kıddas) Bayramı, etkinliklerle kutladı. Kıddes Bayramı, 19 Ocak´ta kutlanıyor. Yöre halkı, bayrama özel olarak etli pilav pişirip, dağıttı, kreykuşat ve sarı burma tatlılarını yaptı ve bayramda konuklarına ikram etti.
Ayna İskenderun Kültür Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği işbirliğiyle düzenlenen Kıddes Bayramı kapsamında Kreykuşat (Karakuş), Sarı Burma ve lokma tatlıları yapıldı.
Kreykuşat tatlısı, Tuffaha Karpuz (61) tarafından mayalanan hamurun oklava ile açılıp, üzerine dövülmüş cevizin serpiştirilmesi ve hamurun bu şekilde oklavayla sarılıp, daha sonra dilimler halinde kesilmesiyle hazırlandı. Hazırlanan tatlı, önce kızartılıyor ardından da şire içerisinde bekletilerek, servise hazır hale getirildi. Karpuz´un hazırladığı tatlıları kızartıp, şerbetlemeyi ise Dr. Eyüp Tümkaya yaptı.
Kreykuşat (Karakuş) tatlısı böyle hazırlanırken, Kreykuşat (Karakuş) Sarı Burma tatlısı ise hamurun hazırlanıp, burma şeklinde tepsiye yerleştirilmesi sonrası fırında pişirilmesi ve ardından şiresinin verilmesiyle hazır hale geliyor. Tatlı için hazırlanan hamurun içiresine dövülmüş ceviz, belirli oranda hindistan cevizi, karanfil ve tarçının da konuluyor.
Küçüklüğünden beri evlerinde Kreykuşat ve Sarı Burma tatlılarının yapıldığını ve bunların hazırlanması için bayramların beklenmediğini belirten Tuffaha Karpuz, 'Ailemiz bu tatlıyı çok seviyor ve bu nedenle bizde sık sık hazırlanırdı. Ben çocukluğumdan beri bu tatlıyı yaparım' dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22