Küçük İskender, dizeleriyle anıldı

25 şiir kitabı bulunan ve geçtiğimiz Temmuz ayında yakalandığı kansere yenilerek yaşamını yitiren şair Küçük İskender, İskenderun´da düzenlenen anma gecesinde, kendi dizeleriyle anıldı.

GÜNCEL 21.12.2019 09:32:07 0
Küçük İskender, dizeleriyle anıldı

Akın Bodur/İskenderun

'De gülüm! De ki: ela bir günde gelecegim
istanbul darmadağın olacak, saçlarım
darmadağın. Hepsi, darmadağın!
üzülme gülüm! Toparlanacağız, birlikte,
ayağa da kalkacağız, yürüyeceğiz de gülüm
hem de çelikten toprağını dele dele hayatın!
De gülüm! De ki: bitmiştir umut, bitmiştir
sevgi, bitmiştir güven!
güven bana gülüm!'

Köybaşı ve katılımcılar dizelerle andı
Sıcak Temmuz ayında yaşamını yitirerek şiir severleri üzen şair küçük İskender, İskenderun´da şiirleri okunarak anıldı. Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle düzenlenen 'Şair Küçük İskender´i Anma Gecesi'nde konuşan İskenderunlu şair Onur Köybaşı ile katılımcılar şairin dizelerini okudu. Genç şairler arasında eserleri çok tutulan şair Küçük İskender´in, bazı kesimlerce de şiirde küfürü ve cinselliği kullanması nedeniyle eleştirildiği biliniyor.

Tıp eğitimini bırakıp, sosyolojiye başlayan şair
1964 yılında İstanbul´da doğan ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi son sınıfında okulu bırakarak, sosyoloji eğitimine başlayan ancak üçüncü sınıfta bırakıp, çeşitli dergilerde şiirler, eleştiriler, denemeler yazmaya başlayan şair Küçük İskender´in, profesyonel olarak 1985´te Adam Sanat Dergisinde şiir yayımlanmaya başladığını ifade eden şair Köybaşı, ülkemiz ile farklı ülkelerde şiirleri yayımlanan Küçük İskender´in şiirlerinin Türkiye ve farklı ülkelerden ödüller kazandığını da ifade etti. Şair Küçük İskender´in sıradı dışı eserler verdiğini ve sevdiklerini insan olarak anlam taşıdığını belirttiğini anlatan şair Köybaşı, 'Bizi şimdi yukarıdan bakan Küçük İskender, mutlaka ´siz ne yapıyorsunuz?´ diyordur. Ama biz onun için buradayız' dedi. Şairin video görüntüsünün gösterildiği, kent dışından bir akademisyen şairin internet üzerinden toplantıya katıldığı anma gecesinde konuşan İskenderunlu şair Köybaşı, 'Senden hala haber yok' ve 'Bu kartı sana Paris´ten atıyorum' adlı eserlerin de bulunduğu şiirleri okudu. Küçük İskender´in şiirleriyle yaşamını etkilediğini anlatan Köybaşı, hayatın liseli yıllarda yaşandığı gibi olmadığının farkında olduğunu ve şiirlerin kendisi gibi düşünen çok insan olduğunu gösterdiğini de kaydetti. Köybaşı, 'Küçük İskender´in şiirleri aslında kendi korkularıyla karşılaşmaktır' diyen Köybaşı, sahnenin sınırlandırıldığını ancak şiirin sahneye çıkmasıyla bunun değiştiğini, değişimi de Küçük İskender´in yaptığını düşündüğünü belirtti.

'Bir organ nakli gibi sevmiştim seni;
Çürük gözlerine bağışlanan ellerim,
Yırtık dudaklarına bağışlanan şiirlerim..
Darmadağın kadınların, darmadağın ettiği erkekler gibi
Sevmiştim seni...'
Müzik ve sinemada da sahne aldı

Küçük İskender´in ticari kaygılar gütmeden şiir yazdığını ve bunun kendisine büyük cesaret verdiğini anlatan Köybaşı, 'Bence Türk şiirinde ciddi bir çığır açmış bir insan. Türkiye´nin 2000´li yıllarının şiirine çok büyük katkı sağladığını düşünüyorum' değerlendirmesini yaptı.
Şiirin yanı sıra roman ve öyküler de yazan şair İskender´in, Mustafa Altıoklar´ın yönettiği ´Ağır Roman´ ve ´O Şimdi Asker´ filmlerinde de rol aldığını anlatan Onur Köybaşı, İstanbul´da müzik odakları Baba Zula, Rashit, Teoman, Gripin, Hayko Cepkin, Zakkum, Derya Köroğlu, Mabel Matiz, Can Bonomo, Nejat Yavaşoğulları, Model, Flört; edebiyat ve sinema dünyasından Mustafa Altıoklar, Şenol Erdoğan, Pelin Batu gibi isimlerle sahneyi paylaşan şair İskender´in, genç şairlerle birlikte Ankara, İzmir dışında, İzmit, Elazığ, Gaziantep, Milas, Seferihisar, Gümüşlük, Bodrum, Bolu, Kırşehir gibi Anadolu´nun faklı kentlerinde performans geceleri düzenlediğini de kaydetti. 2018 yılında kanser teşhisi konulan Küçük İskender´in, hastalıkla yaptığı savaşı kaybettiğini ve 3 Temmuz 2019 tarihinde, 55 yaşında yaşamını yitirdiğini belirten Köybaşı, şair Küçük İskender´in, 'Gözlerim Sığmıyor Yüzüme; Erotika; Yirmi5April; Periler Ölürken Özür Diler; Güzel Annemin Hayal Gücü; Ciddiye Alındığım Kara Parçaları; Elli belirsiz' adlı eserlerin de arasında bulunduğu 25 şiir kitap ile 'Flu´es; Cehenneme Gitme Yöntemleri ile Zatülcenp' adlı romanlarının yayınladığını, inceleme ve eleştiri kitaplarının bulunduğunu da anımsattı. Şairi anma gecesine katılanlar 10 şiirsever de küçük İskender´in dizelerini okuyarak anarken, bir katılımcı da üç şairden birer şiir okudu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04