Kültürel miras sempozyumu

Korumada görev alanlar bilgilendirildi

GÜNCEL 11.10.2019 10:02:13 0
Kültürel miras sempozyumu

Antakya/SES

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) ve Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanlığı işbirliği ile ‘Kültürel Miras Alanlarının Korunmasında Güncel Yaklaşımlar´ konulu sempozyum düzenlendi. Antakya´daki HBB Meclis Salonu´nda düzenlenen sempozyumun, kültürel miras alanlarının korunmasında aktif rol alan kişi ve kurumlara bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla düzenlendiği ifade edildi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, MKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen, Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi İşler, HBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı İhsan Çakar ile öğretim üyesi ve öğrencilerin katıldığı sempozyumda konuşan Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mert Nezih Rifaioğlu, 'Hatay kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında çok önemli bir noktada. Bizleri bir araya getiren ve sempozyumun arkasında yatan güç Antakya´nın tarihi ve kültürel zenginliğidir” dedi. HBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Çakar ise 'HBB olarak kültürel mirası koruma, uygulama ve denetim şube müdürlüğü öncülüğünde iş ve işlemleri yürütüyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar pek çok ulusal ve uluslararası ödüle layık görülmüştür' diye konuştu. Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İşler da fakültesi ve ilgili kurumlar arası etkinliklerinin öğrenciler açısından önemli olduğunu, mimari restorasyonla ilgilenenlere de olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Kaçak yapılaşmanın kültürel mirasa zarar verdiğini anlatan Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Işıkgör 'Kent dokusunu korumak için en önemli adım Hatay Büyükşehir Belediyesinin koruma amaçlı imar planını revize etmesi olacaktır. Kaçak yapıların ortadan kaldırılması gerekiyor' değerlendirmesini yaparken, Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Yıldıran da vakıf idaresi olarak büyük bir mirasın emanetini ve sorumluluğunu taşıdıklarını, kadim şehir Hatay´ın tüm tarihi alanlarının etrafında çevreyle uyumlu, sosyoloji ve psikolojiye temas eden bir koruma anlayışı içerisinde çalışma gerçekleştirdiklerini savundu. MKÜ Rektör Yardımcısı Önlen ise insandaki değişim, kültür ve gelişmişliği mimariye yansıttığını kaydetti. HBB´den yapılan açıklamaya göre sempozyumda konuşan Savaş da şunları söyledi: 'Koruma amaçlı imar planları son yıllarda çıkan bir olay. Biz de onun çerçevesinde çalışmaya, şŞehirde birçok kurum ile birlikte Hatay´daki tarihi mirası koruyarak daha ileriye taşımak için çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Hatay´da nereye dokunsak tarih fışkırıyor. Bu nedenle birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmemiz lazım. Amacımız Hatay´ı daha ileriye taşımak, taşırken de ekonomiye katkı sağlamak.'
Açılış konuşmaları sonrasında iki oturum halinde yapılan sempozyum konuşmacıları ´Kültürel miras koruma yönetim planlaması´ ile ´Kültürel miras koruma uygulama faaliyetleri´ başlıkları altında Hatay´da koruma alanında etkin rol alanlara ilişkin tarihi çevre koruma, kültürel miras alanlarında yönetim planı çalışmaları ve kültür varlıklarının ileri belgeleme yöntemleri konularında bilgi verdi.


TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı geri çektiğini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilcisi Nacar: Halk giderek yoksullaşıyor

Bir günde 1.315 kişiye sorgulama

Öntürk: Projelerin çoğu doğrudan kadınlara değer katacak

Duduoğlu'ndan filtre sektörüne destek sözü

Gül, kahvaltıda ağırlandı

İYİ Parti adayları İskenderun'da esnafla buluştu: Elbiseyi beraber tasarlayacağız

SP Milletvekili ve HBB Başkan adayı Çalışkan: Sorunları biliyoruz, çözüme yakınız

SHD'den deprem sonrası Hatay konut raporu

Cumhur İttifakı HBB adayı Öntürk: Hatay, 10 yılda 50 yıl geriye gitti

Kiracılar da beyan yapabilecek

HBB Başkanı ve CHP adayı Savaş: Hatay’ın bütün projelerini bitirdik

Arsuz’a 9, Belen'e 12 aday

ATSİAD Arsuz'a OSB istedi

İskenderun'a kadın adayı Deva Partisi'nden

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00