´Kümülatif etki değerlendirilecek´

İskenderun´un Azganlık mahallesinde kurulmak istenen iki termik santralden biri olan Atakaş kömürlü termik santral önlisans davasında üst mahkeme, ´ön lisansın dava edilemeyeceği´ yönündeki yerel mahkeme kararını kaldırdı.

HATAY 1.03.2018 10:14:17 0
´Kümülatif etki değerlendirilecek´

Akın Bodur/İskenderun

Aynı yerde Tosyalı Termik Santrali inşaatı da sürüyor. İki santrale kuş uçuşu yaklaşık 500 metre mesafede ise Diler Termik Santrali faaliyet gösteriyor. Üst mahkeme, daha önce de Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin önlisansının iptal davasında yerel mahkeme istemi ´red´ etmiş, İstinaf Mahkemesi olan Ankara Bölge İdare Mahkemesi ise yapılan itiraz üzerine kararı kaldırdı. Dava, Hatay, Osmaniye, Adana ve Mersin´deki çevre dernekleri ve bazı meslek olaları ile yurttaşlar tarafından açılmıştı.

Mahkeme: Önlisans izni hukuki işlemdir
Nazmiye Kılıç Özdemir başkanlığında ve üyeler pınar Kaya ile Gülhan Akyüz´den oluşan Ankara Bölge İdare Mahkemesi, yerel mahkeme kararının kesin olarak kaldırılmasını oybirliği ile kabul ettiği kararda şunlara yer verdi: '... Atakaş Elektrik Üretim A.Ş.´nin üretim lisansı başvurusunun, kanunun geçici maddesi uyarınca önlisans başvurusu olarak değerlendirilmesinin akabinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun toplanarak, anılan şirkete önlisans vermesine dair karar aldığı, mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere şirkete önlisans verilmesinin veya verilmemesinin, hukuki sonuçlarının bulunması sebebiyle, tek başına sonuç doğuran kesin ve yürütülmesi zorunlu işlem niteliğinde olduğu, başka bir deyişle, önlisans verilmesine ilişkin dava konusu işlemin hazırlık aşamasında, etkisiz işlem niteliğinde olduğunun kabul edilemeyeceği, önlisans süresi içerisindeki yükümlülükleri yerine getirmeyen tüzel kişiye lisans verilemeyeceğini dair kanun hükmü de dikkate alındığında, dava konusu işlemin hukuksal durumda bir değişiklik yarattığının da açık olduğu anlaşılmış olup, idare mahkemesince dava konusu işlemin hazırlık işlemi olduğu gerekçesiyle 2577 saygı yasanın 15/1-b maddesi uyarınca verilen, davanın incelenmeksizin reddine ilişkin kararda hukuki isabet görülmemiştir...'
Mahkeme, çevrecilerin yaptığı itirazı kabul etti ve yerel mahkemenin ´red´ kararını kesin olarak kaldırıp, dosyanın yerel mahkeme olan Ankara 12. İdare Mahkemesin gönderilmesini kararlaştırdı.

´Artık önlisansa karşı iptal davası açılabilecek´
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri avukatı İsmail Hakkı Atal, İskenderun´da yapımı süren Atakaş Termik Santralinin (kömürlü) önlisansının iptali için açtıkları davada, nükleer santral önlisans iptal davası gibi, önlisansın dava edilemeyeceği gerekçesi ´red´ kararına karşı yapılan itirazda sonuç alındığını belirtti. Atal, 'Kararıa karşı istinaf talebimiz üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi itirazımızı haklı bularak, yerel mahkeme olan Ankara 12. İdare Mahkemesinin kararını ´kesin´ olarak kaldırmıştır. Böylece Ankara 12. İdare Mahkemesi davanın esasına girerek dava dilekçesinde ortaya koyduğumuz hukuki gerekçeleri ve dava konusu termik santral ve bölgedeki diğer kömürlü termik santrallerin halkımız üzerindeki kümülatif zehirleyici etksi ve ekosistemlerin geleceği için yaratacağı tehlikeleri değerlendirerek yeniden bir karar verecek' açıklamasını yaptı.
Avukat Atal, Akkuyu Nükleer Santrali önlisans iptal davası ve İskenderun Atakaş Termik Santralı önlisans iptal davasında istinaf mahkemesinin, açılan davaların lehine verdiği kararlarla, mevzuata yeni giren bir idari işlem olan önlisans işlemine karşı tüm kirletici-ekosistemi bozan tesislere karşı önlisans iptal davası açabilineceğini, mahkeme kararlarının buna dayanak olacağını ifade etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57