Kurbanda beslenme uyarısı

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz, yörede yaşayanları Kurban bayramında beslenme hakkında bilgilendirdi ve uyarıda da bulundu.

GÜNCEL 18.08.2018 11:59:04 0
Kurbanda beslenme uyarısı

İskenderun/SES

 Kurban Bayramınn geniş sofraların kurulduğu günler olduğunu ve bayramda tüketilen et miktarı kadar etlerin saklanma, hazırlanma ve pişirme yöntemlerinin de aynı öneme sahip olduğunu ifade eden Hatay İl Sağlık Müdürü Yılmaz, Kurban bayramında sağlıklı beslenmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şunlara yer verdi: 'Et, çok yüksek protein içermesi sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Dolayısıyla kurban kesildikten sonra etler dış ortamda ve oda sıcaklığında uzun sure bekletilmemelidir. Kurban Bayramı´nda en sık yapılan hatanın bayram günü kesilen hayvanın etinin bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilmesidir. Yeni kesilen hayvanın etindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde sıkıntı yaşatır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir. Kurban edilen hayvan sağlıklı olsa dahi, kesimden çok kısa bir sure sonra kas ve iç organlarda mikroorganizmalar üremeye başlar. Bu nedenle etler ve sakatatlar kesinlikle çiğ veya az pişmiş bir şekilde tüketilmemelidir. Yaşa, yapıya ve sağlık durumuna göre değişmekle birlikte, bir insanın günde ortalama 50 ila 100 gram protein ihtiyacı bulunmaktadır. İhtiyaçtan fazla et tüketmek böbrekleri yorar, bu nedenle günlük alınan et miktarına dikkat edilmelidir. Buzlukta saklanan etler oda sıcaklığında değil, buzdolabında (yaklaşık +4˚C) çözdürülmelidir. Çözdürülen etler asla tekrar dondurulmamalıdır. Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih edilmelidir. Et, demir yönünden oldukça zengin bir besindir. C vitamini ise demirin vücuttan emilimini artırmaktadır. Bu nedenle kurban etini taze domates, biber, maydanoz, limon gibi C vitamini bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketmek gerekir.'
Hatay İl Sağlık Müdürü Sebahattin Yılmaz, bayramda kurban yaralanmalarına karşı dikkatli olunmasını önerdiği açıklamasında, 'Kurbanın kesimi, kurban etinin parçalanması ve doğranması esnasında meydana gelen yaralanmalar, hemen müdahale edilmediğinde sağlığınız açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ciddi kesik ve yaralanma durumlarında vakit kaybetmeden doktora başvurun' görüşünü kaydetti.


Anahtar Kelimeler: Sebahattin Yılmaz

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04