Kurban´da et tüketiminin ´püf noktası´

* Koronavirüs salgını, beslenmenin sağlıklı olan ilgisini çoğu kişiye bir kez daha anımsattı. Düzenli ve sağlıklı beslenme, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken, tüketilen besinlerin dengesi de bu sistemi destekliyor.

GÜNCEL 16.07.2021 14:40:08 0
Kurban´da et tüketiminin ´püf noktası´

Kurban Bayramı öncesinde et tüketimi konusunda yöre halkını uyaran İskenderunlu diyetisyen Manolya Üşür, etin yanında mutlaka sebze tüketilmesini salata ve yoğurt ayran gibi besinleri tercih edilmesini önerdi. Diyetisyen Üşür, bayramda et tüketmeyen ya da tüketemeyecek olan kişilere ise alternatif yiyecek olarak yeşil mercimek, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagillerin tüketimi yanında bulgur veya pirinç pilavı ve yoğurt/ayran tüketiminini önerdi.

Devrim Fındık-Akın Bodur/İskenderun
İskenderunlu diyetisyen Manolya Nur Üşür (24), hizmete açtığı bürosunda yüz yüze ve uzaktan iletişimle sağlıklı beslenmeye yönelik seans ve hizmetini sürdürüyor. Kurban Bayramı öncesinde yöre halkının et tüketimine ilişkin uyarıda bulunan diyetisyen Manolya Üşür, kurban etinin kesildiği gün değil en az ertesi gün tüketilmeye başlanmasını, bayram süresi veya daha sonrasında da her gün et tüketilmesinin sağlıklı olmadığını ifade etti. Diyetisyen Manolya, 'Kurban etini, kestikten hemen sonra tüketmemeli, en az 24 saat geçtikten sonra tüketmeye başlamalıyız. Ayrıca, öğünleri de dengelemeniz ve hafif tutmamız sağlık açısından çok önemli' dedi. Diyetisyen Üşür, beslenmeye ilişkin seanslarını Piri Reis Mahallesi Yaşar Doğu Caddesi CC Apartmanı, no: 10/2 İskenderun adresinde sürdürüyor.
Manevi değerlerin yükseldiği, birçok kişinin severek kutladığı, iletişim ve sevginin arttığı bayramlardan birini; kurban Bayramını kutlamaya hazırlandığımızı anlatan diyetisyen Manolya Üşür, gazetemizin 'Kurban Bayramında nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl beslenmeliyiz? Ve nasıl dengelemeliyiz?' sorularına yanıt verdi.
Diyetisyen ve beslenme uzmanı Manolya Üşür, kurban bayramında et tüketemeyen ya da tüketmeyenlere yönelik olarak da alternatif yiyecek tüketimi önerisinde bulundu. Diyetisyen Manolya´nın Kurban Bayramında beslenmeye yönelik sorulara ilişkin verdiği yanıtlar şöyle:

-Kurban her yerde kesilmeli mi?
Manolya: Kurbanlar her yerde kesilmemeli, kesmemeliyiz. Kurbanı, mezbahaneler ve bu işi yapan yerlerde kesmek, hijyen ve sağlık açısından çok önemli.

-Kurban eti ne zaman tüketilmeli?
Kurbanı kestik peki kurban etini ne zaman, nasıl tüketmeliyiz? Toplumda genelde kurban kesimini yapıldıktan hemen sonra, birkaç saat içerisinde et tüketimine başlanıyor. Ama bu yanlış bir yaklaşım. Kurban kesildikten sonra etleri, etin kalitesi, dayanıklılığı ve lezzeti için ortalama 24 saat buzdolapları veya soğuk hava depolarında 0 (sıfır) derece civarında bekletmeli ve bu süre dolduktan sonra yenilmeli. Kurban eti, kesildikten sonra aynı gün yenildiğinde sağlık, lezzet ve etin sertliği gibi konularda sıkıntılar yaşayabiliriz. Tüketmeyeceğimiz fazla etleri buzdolabının altında uzun süre saklayamayız. Bu etleri buzdolaplarının üst kısmındaki buzluk raflarında üç aya kadar muhafaza edebiliriz. Satın aldığımız etleri de bayramda tüketmek için +4 ile +10 dereceler arasında 3-4 gün buzdolabının alt tarafında muhafaza edebiliriz.

-Eti pişirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kurban Bayramı süresince tüketeceğimiz etleri pişirirken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar da var. Bunların başında pişirme türü geliyor. Tercih etmemiz gereken pişirme türü, fırında pişirme, ızgara olmalı. Kavurma, kızartma gibi yöntemlerden kaçınılmalı. Lakin, yaparsak da yağ eklemesi yapmadan etin kendi yağıyla pişmesini öneriyorum. Mangalda kebap yapılacaksa, mangal kömürü ile et arasındaki mesafe 15-20 santim mesafe bırakılarak pişirilmeli. Bu durumda mangal öneriyoruz. Aksi durumda kanser ve diğer hastalıklara neden olabilecek bileşiklerin oluşmasına neden olunabilir. Ayrıca, eti çok yüksek sıcaklıklarda pişirmek de kanserojen etki yaratabilir. Ve etin dışının pişip içinin pişmemesine sebep olabilir. Etlerimizi kavurma yaparken kendi yağıyla pişirirsek, mangal veya ızgarada 15-20 cm mesafesini korursak, etin içindeki yüksek protein, B grubu vitaminleri ve fosfor, demir çinko gibi mineralleri korumuş oluruz. Ve vitamin, mineral, proteinden zengin beslenmiş oluruz. Etin yanında da mutlaka sebze tüketilmeli, salata ve yoğurt ayran gibi besinleri tercih edilmeli ki, sağlıklı ve dengeli beslenmeye ulaşmış olalım.

-Günde protein ve karbonhidrat ihtiyacı nedir?
İnsanların her gün alması gereken protein, karbonhidrat ve yağ miktarları vardır. Günlük aldığımız kalorinin yüzde 50-60 ´ karbonhidrat, yüzde 12-15´i protein ve yüzde 25-30´u yağ olmalıdır. Kurban Bayramında da her gün bu makrobesin öğelerinden yeterli beslenmeliyiz. Ama her gün et yemeli miyiz? Hayır. Ne yapmalıyız? Almamız gereken proteini her gün etten değil de bitkisel protein kaynaklarından da karşılamalıyız. Kurubaklagiller en güzel bitkisel protein kaynağıdır. Et tüketimini her gün yaparsak hayvansal protein yanında hayvansal yağ tüketimimizi arttırmış oluruz. Bu da kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere diğer kronik hastalıklar açısından risklidir. Her gün et tüketirsek mutlaka salata, yoğurt ve tam tahıllı besinleri etin yanında tercih edelim ve su tüketimimizi arttıralım.

-Et tüketemeyen ne tüketmeli?
Kurban Bayramında et tüketimi yapmayan veya yapamayan kişiler ne tüketmeli? Buna yönelik en güzel alternatifimiz; kurubaklagiller tam tahılların buluşması olacak. Yeşil mercimek, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagillerin tüketimi yanında bulgur veya pirinç pilavı ve yoğurt/ayran tüketimini yapılmalı. Bu tür tüketim, et tüketemeyenlere alternatif dengeli beslenme önerisidir. Her zaman olduğu gibi Kurban Bayramında da dengeli ve yeterli beslenme gerekli ve buna dikkat edilmelidir. Ayrıca, sabah kahvaltısında da kavurma, sakatat tüketimi yapılmalı.

Manolya N. Üşür kimdir?
İskenderunlu olan diyetisyen Manolya Nur Üşür (24), Doğu Akdeniz Üniversitesi(DAÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümününden 2020 yılında mezun oldu. Diyetisyen Üşür, üniversitede aldığı eğitimin ardından mezuniyeti sonrası memleketi İskenderun´da yüz yüze beslenme ve danışmanlık hizmetinin yanı sıra yer yere online danışmanlık hizmetini de vermeyi sürdürüyor. Üşür, özellikle hastalıklarda beslenme, gebe ve emziren annelerin beslenmesi ve sporcu beslenmesi konularında çalışıyor. Manolya Üşür, Piri Reis Mahallesi Yaşar Doğu Caddesi CC Apartmanı, no: 10/2 İskenderun adresinde açtığı bürosunda hizmetini sürdürüyor.


Anahtar Kelimeler: Kurban tüketiminin noktası

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22