Kurtbağı'nda ÇED toplantısı "yapılamadı"

Arsuz'un Kurtbağı mahallesinde yapılması gereken ÇED Halkın Katılımı Toplantısı, görevlilerinin gelmemesi üzerine yapılmadı ve bu durum katılanlarca tutanak altına alındı.

EKONOMI 15.11.2022 17:14:00 0
Kurtbağı

Akın Bodur/İskenderun
Arsuz'un kırsaldaki mahallelerden Kurtbağı'nda 6.4 dönümlük tarlanın krom zenginleştirme tesisine dönüştürülmesi planlanı için yapılması gereken Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü görevlilerinin gelmemesi üzerine yapılmadı. Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından tesisin yapılmasının planlandığı tarla vasfındaki alan, Çevre Düzeni Planında "orman alanı" olarak gösteriliyor. 

Bakanlık yetkilileri gelmedi

ÇED toplantısının yapılacağı alanda, Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Kurtbağı Mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ, Arsuz Belediye Meclisi Üyeleri, yöredeki mahallelerden 15 muhtar da bulundu, ancak ÇED toplantısının başlaması gereken saat 11.00'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü görevlileri gelmeyince toplantı başlatılmadı ve yapılamadı. 

Hatay Milletvekili Mengüllüoğlu, Kurtbağı Mahalle Muhtarı Kızıldağ ve Arsuz Belediye Meclisi Üyelerinin de arasında bulunduğu kişiler, toplantının başlatılmadığını tutanakla imza altına aldı. Kurtbağı mahallesinde 15.11. 2022 tarihinde saat 11.00'da yapılması gereken ÇED bilgilendirme toplantısı, bakanlık yetkililerinin yetişemediğinden, halkın da yoğun tepkisi nedeniyle toplantı başlamadan sona erdirilmiştir. ÇED yönetmeliği gereği toplantıyı yapacak firma Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti., kolluk kuvvetleri, toplantıya katılanlar toplantı alanından çıkmışlardır" ifadesine yer verildi. 

Tutulan tutanak kaymakamlığa verildi

Kurtbağı Mahalle Muhtarı Kızıldağ, katılanların tuttuğu tutanak sonrası Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Hatay İl Müdürlüğü görevlilerinin geldiğini birisinden duyduğunu, ama kendisine kimsenin 'görevliler geldi' demediğini belirtti. Muhtar Kızıldağ, "Tutanak tutulduktan belli bir süre sonra, bana birisi 'görevliler geldi ama kalabalığı görünce geri gittiler' diye söyledi, ama ben kimseyi görmedim, muhtar olarak bana kimse de 'görevliler geldi' demedi. Daha sonra geldiler mi gelmediler mi ben de bilmiyorum" diye konuştu. İmza altına alınan tutanağın Arsuz Kaymakamlığına verildiğini anlatan Kızıldağ, "Ben tutanağı Arsuz Kaymakamlığına ilettim. Karşılaştığımız kaymakam Hacı Hasan Gökpınar da 'toplantı olmamış galiba' diye sordu ben de 'evet olmadı' dedim" dedi.

ÇED yönetmeliği gereği toplantıyı yapacak firma Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti., kolluk kuvvetleri, toplantıya katılanlar toplantı alanından çıkmışlardır" ifadesine yer verildi. ÇED toplantısının yapılacağı ilan, yönetmeliğinin 9. maddesine aykırı olarak, Arsuz-İskenderun bölgesinde değil, 90 kilometre uzaklıktaki Antakya ilçesinde çıkan bir gazetede yayımlanmıştı. 

Mahalleliden pankartlı tepki
Kurtbağı mahallesinde oturan kadın ve gençlerin "Kurtbağı, madencilerin çöplüğü olmayacak; Havamıza, suyumuza, toprağımıza dokunma" pankart taşıyarak tepki gösterdiği yapılamayan ÇED toplantısında, jandarma komando timleri de geniş güvenlik önlemi aldı. "Tesisi istemiyoruz ve tesise karşı duruyoruz, durmaya da devam edeceğiz" diyen Kurtbağı Mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ, "mahallemizde krom tesisini istemiyoruz. Halkımız da bu tesise 'hayır' diyor ve bu tepkisini de gösterdi. Doğamıza, yeşilimize, tarım arazilerimize dokunulmasın. Biz bu tesise karşıyız ve bundan sonraki süreçte de karşı duracağız" dedi. 

Kurtbağı Mahallesinin Gönen mevkiindeki 6.4 dönümlük tarlayı krom zenginleştirme tesisine dönüştürmeye çalışan Demircan Krom Madenciliği İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.'nin tesisi kurmayı planladığı alan Hatay Çevre Düzeni Planında "orman alanı" olarak gösteriliyor. 

Tesislerde işlenecek krom madeni, firma tarafından proje alanının 3,5 kilometre güneyindeki firmaya ait ocağı veya dışarıdan satın alma yoluyla temin edilecek. ÇED Başvuru dosyasına göre, zenginleştirmeden önce kırma eleme işlemi yapılacak tesiste yılda 75 bin ton krom madeni işlenecek ve zenginleştirilecek 50 bin tonu piyasaya verilecek, oluşumu beklenen yıllık 25 bin ton pasa (atık) kromun da maden sahasına geri taşınarak depolanacak.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19