Kuruluş yolunda atılmış en önemli adım

19 Mayıs´ın 102. yıl dönümü törenlerle kutlandı

GÜNCEL 19.05.2021 16:41:29 0
Kuruluş yolunda atılmış en önemli adım

Akın Bodur/İskenderun

Mustafa Kemal Atatürk´ün ´doğum günüm´ diye nitelendirdiği, Samsun´a çıkışının 102. yıl dönümü, 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, törenlerle kutlandı. İskenderun´daki törenler Atatürk Anıtı Alanında yapıldı. 19 Mayıs kapsamında, kentte yamaç paraşütü gösterisi de gerçekleştirildi.
İskenderun Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından, Atatürk Anıtı Alana çelenk sunup, saygı duruşunda bulunuldu. Törene, İskenderun Gençlik ve Spor ilçe Müdürü Ferit Ali Gündel, İskenderun İbn-i Arabî KYK Erkek Yurdu Müdürü Mehmet Ali Yılmaz, ilçe spor müdürlüğü personeli ile antrenörler katıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle milli bayram kutlamaların farklı boyuta taşıdığını anımsatan Gündel, 'Bugün, milletimizin Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde başlayan kurtuluş mücadelesinin ilk adımını attığı günün; 19 Mayıs´ın 102. yıldönümü. Atatürk´ün 19 Mayıs´ta milli duygular içerisinde Samsun´a attığı ilk adım, Türk milletinin bağımsızlığını kazanmada ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş yolunda atılmış en önemli adımdır. İşte bu yüzden, Türk milletinin, vatanı ve değerleri için verdiği onurlu mücadelenin adı olan 19 Mayıs´ın 102. yıldönümüne ulaşmanın mutluluk ve heyecanını yürekten hissetmekteyiz' dedi. 19 Mayıs´a ilişkin yaptığı değerlendirmede bulunan Gündel, gençlere seslenişinde de şunları söyledi: 'Geçmişini, tarihini, kültürünü bilen özüne ve geçmişine sahip çıkan ve bunu da gençlerine aktarabilen toplumlar ilelebet yaşama hakkına sahiptirler. Bu bilinçle 19 Mayıs 1919´da ilk bağımsızlık ateşini yakan Atatürk, yapmış olduğu çalışmalar ve gerçekleştirdiği kongreler ile Kurtuluş Savaşı´nı ona inanan milleti ile birlikte sürdürmüş, kazanılan bu zaferin devam etmesi ve vatanımızın kalkınması için gençlere olan güveni sebebiyle de bu günü siz gençlerimize armağan etmiştir. Gelecekte ülke yönetiminde söz sahibi olacak sizler, her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan sevgi, barış ve hoşgörü anlayışı içinde tüm sorunların üstesinden gelecek, birlik içinde hareket ederek, geleceğin lider ülkesi Türkiye´yi daha güçlü bir hale getireceksiniz. Biliyoruz ki sizler, Türk milletinin geleceği, yarınlarımızın teminatısınız. Yarınların sorumluluğunu üstlenebilecek şekilde, nitelikli, bilgili ve ideal sahibi insanlar olarak yetişmeniz için bizler elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Sizlerin de, ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır´ sözünü rehber edinerek çok çalışıp, ilerde verilecek görevi en iyi şekilde yapacağınızdan şüphem yoktur. '

CHP, Atatürk´ten helallik istedi
CHP de İskenderun´da Atatürk Antına çelenk sundu, saygı duruşunda bulundu ve 19 Mayıs açıklaması yaptı. CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, 'Günlerdir bizden helallik isteniyor. Biz de, Mustafa Kemal´den, başkomutanımızdan helallik almaya geldik' değerlendirmesini yaptı. 19 Mayıs 1919´u, Cumhuriyet tarihimizin önemli kilometre taşı, antiemperyalist mücadeleyi ve tam bağımsızlığı hedefleyen bir işaret fişeği olarak niteleyen Mansuroğlu, '19 Mayıs 1919´da başlayan kurtuluş ve aydınlanma yürüyüşü, bütün umutsuzlukları yıkarak saltanat ve halifeliği sonlandırmış, bölünüp parçalanmak istenilen vatan toprağında laik cumhuriyet kurmuştur. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet´i gençlere emanet etmiştir. Ne kadar küçümsetilmeye ve unutturulmaya çalışılırsa çalışılsın gençlerimiz ve ulusumuz, 19 Mayısları sonsuza kadar ve onurla yaşamaya kararlıdır. Atatürk´ün bizlere armağan ettiği Nutuk´da ifade ettiği gibi ´her durum ve koşulda´ büyük coşku ile kutlayacağız. Geldiğimiz noktada tek hedefleri Cumhuriyet´in değerleri ile oynamak Mustafa Kemal Atatürk´ü unutturup ilkelerini yasaklamak, ama bizler Cumhuriyet´in çocukları olarak Mustafa Kemal Atatürk´e değerlerine ve Cumhuriyete sahip çıkacağız' değerlendirmesini yaptı.
Cumhuriyetin emanet edildiği gençlere güvendiğini ifade eden İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da, 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramına ilişkin yaptığı açıklamada, 'Atatürk´ün Samsun´a çıkışıyla başlayan kurtuluş ve kuruluşun eşsiz mücadelesi, O´nun önderliğinde aziz milletimizin büyük inanç, azim, cesaret ve kararlılığıyla birlik ve beraberlik ruhu ile yürütülmüş, her türlü imkânsızlığa rağmen zaferle sonuçlanmış, cumhuriyetimizin kuruluşuyla da büyük ve güçlü devletimizin temelleri atılmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından gençliğimize bayram olarak armağan edilmesi de büyük anlam taşımaktadır. Tarih boyunca toplumları ayakta tutan en büyük güç gençlik olmuştur. Hangi ülke genç kuşakların çağın gereklerine uygun olarak yetişmesine önem vermiş ve bu yolda büyük yatırımlar yapmış ise daima ileriye gitmiş ve kalkınmıştır. Bu nedenle; gençleri kendine güvenen, donanımlı, bilgili, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan, çalışkan ve üretken insanlar olarak yetiştirmek en önemli görevimizdir' görüşünü kaydetti. İSTE Rektörü Tolga Depci, 'Üniversite olarak en büyük amaçlarımız arasında olan milli, ahlaki ve manevi değerleri yüksek, ülkesini seven, bu kadim toplumu ve ´millî kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üstüne´ çıkaracak olan gençlerimizin yetişmesine katkı koymak bilinci ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz' değerlendirmesini yaparken, Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel ise 'Ulusal bağımsızlığımızın milat tarihi olan, Atatürk´ün gençliğe armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, dünya tarihinde gençliğe adanmış ilk bayramdır. Karanlıkla mücadele edebilecek ışık, her zorluğu aşabilecek güç, gençlerimizin atamızın yolunda attığı adımlarla şekillenecek' dedi. Dörtyol Gazeteciler Cemiyeti yönetimi de, '19 Mayıs 1919´da tarihi, 19 Aralık 1918´de çavuş Mehmet Kara tarafından sıkılan milli mücadelenin ilk kurşunu ve Kara Hasan paşa tarafından başlatılan bağımsızlık mücadelesinin kuva-i milliye ruhuna dönüştüğü gündür. Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk 16 Mayıs´ta başladığı yolculuğu Samsun´da tamamladı ve Anadolu´da başlamış olan direnişi örgütledi' değerlendirmesini yaptı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57