Kurumlara girişte HES kodu sorgulanacak

Koronavirüs tedbirlerine yönelik kısıtlamalara yönelik uygulamalar başladı.

GÜNCEL 5.11.2020 14:10:18 0
Kurumlara girişte HES kodu sorgulanacak

Akın Bodur/İskenderun

 Yurttaşlara, pazartesi gününden itibaren kamu kurumları ve bazı özel kuruluşlara girişte de HES kodu sorgusu yapılacak.
Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında olağanüstü toplanan Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulu, 05 kasım 2020 gün ve 2020/99 sayılı kararla, 9 Kasım Pazartesi gününden itibaren vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına girişlerinde zorunlu olarak HES kodu sorgulanacak. HES kodu sorgulama uygulaması, banka, elektrik, internet, su abonelikleri, posta dağıtım vb. işlemleri yü­rüten işletmeler, 250 personelden fazla çalıştıran fabrika, atölye ve üretim tesis­leri ve alışveriş merkezlerine girişlerde HES kodu sorgulanacak. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, 'Oturma kapasitesi 15 masadan fazla olan veya günlük giriş-çıkış sayısı 100 kişiden fazla olan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri vb. yerlerde HES kodu sorgulaması yapılmasına, yapılan sorgularda riskli bulunan ki­şilerin sorgu yapan kurum veya kuruluş tarafından yetkili makamlara ihbar edilmesine, aAlınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereği idari para cezası uygulanmasına, Türk Ceza Kanununun 195. ve 206. maddeleri kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oy birliği ile karar verildi' ifadesine yer verildi. İskenderun kaymakamlığı da benzer açıklama yaptı.

İskenderun´da okullara dezenfektan
İskenderun´dakiki okullara dezenfektan ve maske dağıtımı yapıldı. Kentteki okul müdürleriyle biraraya gelen kaymakam Yönden, okullardaki pandemi tedbirlerine yönelik istişarede bulundu ve maske, mesafe ve temizlik v.b. kurallara titizlik ve hassasiyetle riayet edilerek, çocukların sağlıklı bir ortamda eğitime devam etmesini istedi ve okullarda kullanılmak üzere temin edilen dezenfektan ve maske paketlerini okul müdürlerine teslim etti.

İskenderun´da işyerlerine gece denetimi
İskenderun´da, Cumhurbaşkanlığı Kabinesini aldığı karar kapsamında Hatay il ve İskenderun ilçe hıfzıssıhha kurulu kararları kapsamında işyerlerinde hizmetlerin saat 22.00´da sona ermesi yönündeki kararın denetimi yapıldı. İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş ve beraberindeki heyet, kentin bazı noktalarındaki işyerlerinde denetimde bulundu. İskenderun Kaymaktamlığı, hükümetin talimatı kapsamında kapatılmasına ilişkin kararın uygulanması ile maske, sosyal mesafe, temizlik vb. kurallara uyulup, uyulmadığının denetimi yapıldı. Kaymakam Yönden, pandemi sürecinde alınan tedbir ve kararlara riayet edilmesine yönelik uyarılarda da bulundu.

Belediye ateş ölçmeyi sürdürüyor
Kırıkhan Belediyesi, ekiplerin koronavirüs tedbirleri kapsamında semt pazarlarında maske, sosyal mesafeye ile yarı ve alışverişe gelen vatandaşlar ile pazar esnafına yönelik ateş ölçme çalışmasını sürdürdüğünü bildirdi. Belediye açıklamasında, 'Ayrıca pazar yerinin belirli noktalarına dezenfektan cihazları yerleştirerek vatandaşların sağlıklı ve hijyen ortamda alışveriş yapmalarını sağladı' ifadesine yer verildi. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında da oronavirüs (Covid-19) riskine karşı İskenderun Belediyesi ekipleri tarafından dezenfekte çalışması yapıldı. Odadan yapılan açıklamada, 'Kış ayının kendini iyice hissettirdiği Kasım ayında odanın tüm katları ve birimleri ilaçlanarak dezenfeksiyon çalışmaları yapıldı' ifadesine yer verildi. Odada dezenfekte çalışması, oda başkanı Levent Yılmaz´ın koronavirüs testinin pozitif çıkıp, evinde izolede tutulup, tedavi görmeye başlaması sonrası yapıldı.

Adaklar da ertelenecek.
Alevi kanaat önderlerinden Sedat Bilgin de, Hatay´da en çok koronavirüs vakasının Defne´de olduğunu belirtti. Defne Kaymakamı Nevzat Sengok´ün korona testininin de pozitif çıktığını anımsatan Bilgin, 'Defne Kaymakamlığında kaymakamlık yazı işleri müdürü Metin Hatunoğlu başkanlığında düzenlenen Covid-19 toplantısında Defne´nin risk olarak Hatay´ın birinci sırasında yer aldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Çekmece Mahallesi´nde 78, Harbiye´de 19, Dursunlu´da 12, Turunçlu´da 14 kişi ve diğer mahallelerde bulunan vakalarla beraber toplam vaka sayısı 220 kişiye ulaşmıştır. Dikkat edilmezse, sorumsuzluk başını alıp giderse, vaka sayıları artarsa ve bunun içerisine binlerce temaslı, temaslıların temaslısı eklenirse maalesef Defne´de bina karantinalarından sonra sokakı, cadde ve hatta sokağa çıkma yasakları dahi uygulanma riski bulunmaktadır' dedi. Kaymakamlık ise toplantıda alınan kararları şöyle açıkladı: 'Cenaze törenlerine yalnız birinci derece akrabaların ve enf azla 20 kişi olarak katılması; taziyelerin yasaklanması, kalabalık ve toplu ibadetlerin adakların ertelenmesi veya yapılması gerekiyorsa en azla 10 kişi ile yapılması, sosyal mesafe, maske, eldiven ve hijyen gibi kurallara riayet edilmesi, ev ve hasta ziyaretleri yapılmamasına özen gösterilmesi, her türlü kalabalık ortamda bulunulmaması.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,42% 0,04
  • EURO

    34,43% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2486,70% 0,16
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00