Liman, 30 antrepo yapmak istiyor

LimakPort İskenderun, İskenderun Deniz Ticaret Odası ve İskenderun Deniz Nakliyecileri Derneği´nin katkılarıyla düzenlenen panelde, İskenderun Körfezi´nde lojistik sektörünün 20 yılı görüşüldü.

GÜNCEL 3.09.2020 10:35:15 0
Liman, 30 antrepo yapmak istiyor

 

İskenderun/SES

Deniz Ticaret Odasında düzenlenen panelde konuşan İskenderun Teknik Üniversitesi Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer, Türkiye´nin konteyner taşımacılığında yıllık artışı ile Doğu Akdenizdeki artışın pareler olarak yüzde 11´lik bir seviye ile büyüdüğünü belirtti. Konteyner taşımacılığında ülkede yaşanan yüzde 11´lik artışın İskenderun Körfezi´nde yüzde 28 ´ik bir rakamla büyümeye devam ettiğini belirten Prof. Dr. Esmer, Akdeniz´deki limanların dünya limanlarına ulaşma yüzdesinin oldukça başarılı olduğunu ifade ederek, 'Türkiye´nin lokal yüklerinin yüzde 22´sini, transit konteynırın ise yüzde 16´sını bu bölgede; Doğu Akdeniz´de işlem görmektedir' dedi. LimakPort İskenderun Limanı Müdür yardımcısı Mehmet Ünlü de İskenderun Körfezi´nin lojistikte geleneksel alt yapısının gemi acenteleri olduğunu anımsatarak, gemi acentelerinin konteyner taşımacılığı alanına mutlaka girmeleri gerektiğini söyledi. LimakPort İskenderun´un köklü bir lojistik geçmişi olan körfezde bu sektörün ana omurgasını oluşturan gemi acentelerinin konteyner lojistiği işinde yer almaları için destek vereceklerini anlatan Ünlü, şöyle konuştu: “Bölgede deniz yolu taşımacılığında trend konteyner taşımacılığına kayıyor. Bu alanda örnek vermek gerekirse bölgedeki demir çelik daha önce üretimini yapıp ihracatının tamamını genel kargo gemileri ile yaparken, bugün ihracatını tek seferde yüksek tonajlı gemilerle toptancıya değil daha fazla müşteriye ulaşmak için ihracatının önemli bir kısmını konteyner ile yapmaktadır. Sadece toptancı ile muhatap olmayıp perakende alıcısına kadar konteyner taşımacılığı sayesinde ulaşabilmekte. İskenderun Körfezi´nde de trend normal konvansiyonel kargo türünden konteyner taşımacılığına dönmektedir. Burada vurgulamak istediğimiz LimakPort İskenderun´a 30 tane antrepo daha yatırımı yapılsa, yüzlerce lojistik şirketi kurulsa; geleceği vardır, muhakkak kazanacaktır anlamına gelir. Biz oransal anlamda sektörün geleceğini hesaplıyoruz. Limanın kapasitesini 3 milyon Teu/yıla kadar yani Mersin Limanından daha büyük iş yapacak kadar büyütmeyi planlıyoruz. Bugün 300 tane daha gümrük müşavirliği hizmet şirketi kurulsa iş yapacaktır. LimakPort olarak önerimiz ve desteğimiz gemi acenteliği faaliyetlerinizi yürütürken ilave olarak konteyner lojistik hizmetleri sunan bir yapıya dönüşmenizdir. Burada büyük bir fırsat ve iş alanı var ve LimakPort olarak sizleri desteklemeye hazırız.'
Panelde acente yetkililerinden gelen soruları cevaplandıran LimakPort İskenderun Limanı Müdürü Gündüz Arısoy da, Türkiye´de konteyner taşımacılığının son 20 yıl verilerinin çok önemli olduğunu, körfezde konteyner taşımacılığındaki hedeflenen büyüme rakamının 2020 yılı için yüzde 32 gibi bir oran olmasını ön gördüğünü söyledi. Arısoy, İskenderun´un geliştiğini, büyüdüğünü ancak lojistik eko sistem oluşturulamazsa büyümenin sınırlı kalacağını da savundu.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57