Limanda yükleme yapılırken gemi battı

İskenderun Limak Port'daki büyük rıhtımda demirli bulunan ve yük alan Togo bayraklı ve Sea Eagle adlı kargo gemisi, yükleme sırasında battı.

20.09.2022 16:50:00 0
Limanda yükleme yapılırken gemi battı

* Limanda demirli bulunduğu ve yükleme sırasında baten gemi olayının dünyada ve ülkemizde sayılı olaylar arasında yer aldığı belirtiliyor. Denizcilik Genel Müdürlüğü, batan gemiden denize mazot ve yağ sızıntısı olduğu ancak yapılan müdahale ile 63,5 ton diesel oilin sızıntısının durdurulduğunu bildirdi. Geminin batmasına ilişkin kentteki hiçbir kuruluş açıklama yapmadı.

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Limak Port'daki büyük rıhtımda demirli bulunan ve yük alan Togo bayraklı ve Sea Eagle (Deniz Kartalı) adlı kargo gemisi, yükleme sırasında battı. Kentte ilk kez bir geminin limanda demirli bulunduğu ve yükleme sırasında battığı belirtiliyor. 

Batmanın nedeni 'dengesiz yükleme'
17 Eylül Cumartesi Dünya Temizlik Gününü 18 Eylül Pazar'a bağlayan gece yapılan yükleme sırasında ve saat 02.30 dolaylarında batan 3.120 grostonluk geminin, yükleme hatasından kaynaklı olarak battığı ve hatalı yüklemenin fark edilip, geminin yan yatmaya başlaması üzerine gemiye yüklenen konteynerlerin tekrar rıhtıma alınmaya çalışıldığı ancak bunun batmasına engel olamadığı öne sürüldü. Sea Eagle adlı gemiye konteyner yüklemesinin, güverte üstüne yapıldığı ve bu yüklemenin hatalı olmasından kaynaklandığı savunuldu. Rıhtımda bağlı bulunan geminin batmadan önce denize doğru yan yatmaya başladığı ve ardından su alıp battığı belirtiliyor. Geminin batması sırasında bazı konteynerler denize düştü. Denizcilik Genel Müdürlüğü, eski İskenderun Limanı olan Limak Port'ta bağlı Sea Eağle adlı konteyner gemisinin yük ağırlık dağılımındaki dengesizlik nedeniyle sancak tarafına meyil vermesi ve gemiyi dengeye getirme çalışmalarının sonuç vermemesi üzerine bulunduğu yerde yan yatmak suretiyle battığı belirtildi. 
İskenderun'da limanda yükleme sırasında batan Sea Eagle isimli kargo gemisinin 1984 yapımı, 88.6 metre uzunluğunda ve 15.7 metre genişliğinde olduğu öğrenildi. 
Geminin batmasıyla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldı.
Denizcilik Genel Müdürlüğü, yaptıgı ayrı bir açıklamada, "Sea Aegle isimli konteyner gemisinden denize düşen 24 konteynerin tamamı denizden çıkarılmış olup, dalgıç marifetiyle batık bölgesinde gerekli kontroller yapılarak deniz yüzeyinin temizlenmesine müteakip batıkla ilgili çalışmalara devam edilecektir" ifadesine yer verdi. 

Batan gemiden mazot ve yağ sızıntısı
Limak Port'ta batan gemiden yakıt ve gaz sızıntısı yaşandığı ancak yapılan müdahale ile bunun durdurulduğu bildirildi. Denizcilik Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada şunlara yer verdi: "İskenderun'da batan Sea Aegle gemisinden denize sızan yakıt kaza anında çekilen bariyerler ile kontrol altına alınarak mekanik ve fiziksel temizleme yapılmakta olup dalgıçlar marifetiyle 63,5 ton diesel oil taşıyan yakıt tankları kapatılmış, yağ ve yakıt sızıntısı durdurulmuştur."
 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19